2013-07-27 10:58:40
Φωτογραφία για Ελεύθερη περιήγηση στο Ιερό του Αμφιαράου
Το Αμφιάρειο υποδέχεται το κοινό σε μία δωρεάν περιήγηση στις 28 Ιουλίου

Ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία ιερά της Αττικής, το Αμφιάρειο, πάντα έτοιμο να αποκαλύψει την ιστορία και τα μυστικά του, υποδέχεται το κοινό σε μία δωρεάν περιήγηση στο  - ξεχασμένο από τους επισκέπτες - ξεχωριστό του τοπίο.

Την Κυριακή 28 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Αμφιάρειο και να μάθουν την ιστορία του ιερού, μαντείου και θεραπευτηρίου του Αμφιαράου, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες  μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία των μνημείων μας.

Στο βάθος μιας χαράδρας

Αφιερωμένο στον μυθικό ήρωα, μάντη και θεραπευτή, Αμφιάραο, το Αμφιάρειο ήταν το Ιερό του αρχαίου Ωρωπού. Ιδρύθηκε στο διάστημα 431 - 415 π.Χ. και λειτούργησε έως τον 3ο αι. μ.Χ. ως τόπος λατρείας, μαντείο και θεραπευτήριο. Βρίσκεται στο βάθος μιας χαράδρας, σε ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς, με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα να περιβάλλονται από πυκνό πευκοδάσος και αμπέλια.


Το Ιερό αποτελείται από δύο ξεχωριστούς τομείς, που εκτείνονται στις όχθες της ρεματιάς, στο Μαυροδήλεσι. Στη βόρεια όχθη βρίσκονται τα επίσημα κτήρια (λουτρά, στοά, θέατρο, ναός, βάθρα αγαλμάτων, βωμοί), ενώ στη νότια όχθη εκτείνονται οι εγκαταστάσεις και οι κατοικίες, που εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του Ιερού.

Σύμφωνα με έναν κατάλογο με ονόματα νικητών εκείνης της εποχής, κάθε χρόνο διοργανώνονταν αγώνες, τα Αμφιάρεια τα Μικρά,  και κάθε πέμπτο χρόνο τα Αμφιάρεια τα Μεγάλα, που περιλάμβαναν μουσικούς, αθλητικούς και ιππικούς αγώνες, στους οποίους έπαιρναν μέρος αθλητές, λόγιοι και ηθοποιοί από όλη την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μικρά Ασία.

Η λατρεία του Αμφιαράου έσβησε με την επικράτηση του Χριστιανισμού. Το 1884, ξεκίνησε η συστηματική ανασκαφή του Ιερού από την Αρχαιολογική Εταιρεία, η οποία διήρκησε (με διαλείμματα) έως το 1929 και αποκάλυψε τα ερείπια μνημείων στο Μαυροδήλεσι και πολλές επιγραφές, πολύτιμες για τις πληροφορίες που περιέχουν.

Οι οργανωτές

Τη δωρεάν περιήγηση στο Αμφιάρειο οργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής ομορφιάς Ελλάδας και Κύπρου «Monumenta», σε συνεργασία με το μη Κερδοσκοπικό Σωματείο για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης «Διάζωμα», τη Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τους πολιτιστικούς συλλόγους Αγίας Βαρβάρας και Καλάμου.

Πληροφορίες

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο του χώρου, τηλ.: 6973 308857.

naftemporiki.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ