2013-07-30 15:39:03
Φωτογραφία για Πρώτος για 5η συνεχή χρονιά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών
Με 4.936 θέσεις βρίσκεται πάνω και από μεγάλες Περιφέρειες, ενώ πανελληνίως καλύπτει το 7,39% των θέσεων των δημοτικών δομών. Έως τις 2/8 οι αιτήσεις για τις δωρεάν θέσεις φιλοξενίας σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ.

Με αθρόα προσέλευση γονέων συνεχίζονται οι αιτήσεις για τη δωρεάν εγγραφή και ένταξη των παιδιών τους στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών εξασφάλισε συνολικά 4.936 θέσεις σε βρεφικούς-παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, αριθμός που τον κατατάσσει για μια ακόμη χρονιά στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των δήμων της χώρας.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των γονέων, οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, λαμβάνοντας υπόψη τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια (καταληκτική προθεσμία η Παρασκευή 2 Αυγούστου, 2 μ.μ.), λειτούργησαν και στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, με τα δεκάδες εξειδικευμένα στελέχη να ενημερώνουν και να βοηθούν τους γονείς στον προέλεγχο των δικαιολογητικών και τη συμπλήρωση των σχετικών αιτήσεων.


«Όλα τα αρμόδια στελέχη της διοίκησης και το προσωπικό βρισκόμαστε διαρκώς κοντά σε κάθε ενδιαφερόμενη μητέρα παρέχοντας πληροφορίες και κάθε άλλη σχετική βοήθεια και υποστήριξη, διότι και το παραμικρό λάθος ή κάποια ελλιπή στοιχεία στην αίτηση μπορεί να είναι καθοριστικά για την έγκριση ή την απόρριψή της», τονίζει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Απατσίδης. Παράλληλα, προσθέτει ότι «έως αυτή τη στιγμή έχουν ξεπεράσει τις 2.000 αιτήσεις από δημότες, γεγονός που αποδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη των γονέων για δωρεάν φιλοξενία και δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους, εξαιτίας κυρίως των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί τη συντριπτική πλειονότητα των οικογενειών των συμπολιτών μας».

Πρώτος για 5η χρονιά πανελλαδικά!

Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, αφορά τις εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθερες επαγγελματίες και άνεργες, όπως και πατέρες εφόσον έχουν την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών τους, με το δήμο Νεάπολης-Συκεών να έχει εξασφαλίσει για πέμπτη συνεχή χρονιά τις περισσότερες θέσεις φιλοξενίας σε πανελλαδικό επίπεδο. Στόχος, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, είναι η κάλυψη όσων περισσότερων αιτήσεων, οι οποίες -λόγω των συνθηκών οικονομικής κρίσης- αναμένεται να είναι αυξημένες.

Σύμφωνα με τους οριστικοποιημένους πίνακες που ανακοίνωσε η ΕΕΤΑΑ για τις πιστοποιημένες δομές και θέσεις, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών εξασφάλισε τελικά την πιστοποίηση 54 δομών και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες (Συκεών, Νεάπολης, Πεύκων, Αγίου Παύλου), όπου προβλέπεται η δυνατότητα φιλοξενίας 4.816 παιδιών και 124 ατόμων με αναπηρία (συνολικά 4.936). Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων:

• Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με βάση των αριθμό των πιστοποιημένων θέσεων (4.936) αποτελεί από μόνος του την 4η μεγαλύτερη Περιφέρεια σε επίπεδο δημοτικών δομών, έχοντας περισσότερες θέσεις από τις Περιφέρειες Κρήτης (4.315), Θεσσαλίας (4.424), Ηπείρου (3.593), Πελοποννήσου (2.333), ενώ ακολουθούν οι άλλες με πολύ λιγότερες θέσεις. Πάνω από το δήμο Νεάπολης-Συκεών βρίσκονται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 19.982 θέσεις, Αττικής με 16.009 και Αν.Μακεδονίας-Θράκης με 4.956 θέσεις, ενώ σε πανελλήνιο επίπεδο ο δήμος Νεάπολης-Συκεών καλύπτει το 7,39% των δημοτικών θέσεων και το 3,06% των δημοτικών δομών (πιν. 3).

• Σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι θέσεις του δήμου Νεάπολης-Συκεών αντιστοιχούν στο 24,70% των προσφερόμενων δημοτικών θέσεων (19.982) και στο 12,85% των δημοτικών δομών (420) της Περιφέρειας (πιν. 3). Να σημειωθεί ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι η «πρωταθλήτρια» στην πιστοποίηση θέσεων και δομών, πάνω μάλιστα και από την Περιφέρεια Αττικής, γεγονός που από αυτοδιοικητικούς κύκλους αποδίδεται στις πρωτοβουλίες του Σ.Δανιηλίδη ο οποίος, ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) κινητοποίησε πολύ έγκαιρα τους δημάρχους της περιφέρειας για την προετοιμασία των δομών.

• Σε επίπεδο νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι εξασφαλισμένες θέσεις του δήμου Νεάπολης-Συκεών αντιστοιχούν στο 27,19% των δημοτικών και ιδιωτικών θέσεων του νομού Θεσσαλονίκης (18.150), ενώ καλύπτει το 17,92% των θέσεων και 8,94% των δομών των νομών της Περιφέρειας (πιν. 4).

• Σε επίπεδο δήμων νομού Θεσσαλονίκης ο δήμος Νεάπολης-Συκεών βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 41,23% με δεύτερο το δήμο Θεσσαλονίκης (12,32%) και τρίτο το δήμο Θέρμης (11,90%).

«Πιλότος» δράσεων κοινωνικής πολιτικής

Την ικανοποίησή του για τη νέα αυτή επιτυχία εκφράζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι η εμπειρία, η μεθοδική προσπάθεια και η αξιοποίηση κάθε πρόσφορης ευκαιρίας, εξασφαλίζουν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών το προβάδισμα σε κοινωνικές δομές και προγράμματα παιδικής μέριμνας.

«Η αποστολή μας απέναντι στους συμπολίτες μας που μάς εμπιστεύονται εδώ και πέντε τετραετίες είναι συγκεκριμένη –να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί στα καθήκοντα και τις ευθύνες μας. Ειδικά στις μέρες μας, που η κρίση έχει “γονατίσει” όχι μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και τους δήμους, εμείς προσπαθήσαμε πιο σκληρά και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ξανά τις περισσότερες δωρεάν θέσεις φιλοξενίας, και μάλιστα περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά», δηλώνει ο Σ.Δανιηλίδης, προσθέτοντας ότι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών παραμένει «πιλότος» δράσεων κοινωνικής πολιτικής. Η ίδια προσπάθεια, όπως επισημαίνει, σε συνεργασία, συντονισμό και κοινό αγώνα με τους άλλους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας έδωσαν στην Περιφέρεια την πρώτη θέση.

Δυστυχώς, όμως, σε επίπεδο χώρας τα υπάρχοντα στοιχεία επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους του δημάρχου, ο οποίος διαπίστωσε έγκαιρα την επανάληψη του περσινού αδιεξόδου που οδήγησε στην αδυναμία ένταξης περίπου 40.000 παιδιών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν και φέτος εκτός προγράμματος δεκάδες χιλιάδες παιδιά και άτομα με αναπηρία.

Αναγκαία η αύξηση των κονδυλίων

Σημειώνεται ότι ο Σίμος Δανιηλίδης, με τις ιδιότητες και του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, έχει επιδοθεί σ’ ένα δυναμικό αγώνα δρόμου, κρούοντας εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία να μην επαναλάβουν τα τραγικά λάθη της περσινής χρονιάς και να αντιμετωπίσουν την όλη διαχείριση του προγράμματος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανοιχτούς ορίζοντες σκέψης και συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Οι παρούσες συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης εκτοξεύουν τον αριθμό των αιτήσεων για δωρεάν φιλοξενία παιδιών στα ύψη, με τις πρώτες εκτιμήσεις μας να κάνουν λόγο μέχρι και για 110.000 αιτήσεων. Για το λόγο αυτό, επαναλαμβάνω τη δημόσια έκκλησή μου προς την πολιτεία να αποδεχθεί την πρότασή μας, την οποία ως ΚΕΔΕ έχουμε καταθέσει στον πρωθυπουργό και σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, για την αύξηση κατά 70 εκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης που θα εγγυηθεί την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος. Το ποσό αυτό μπορεί να μεταφερθεί από αναπορρόφητα κονδύλια και πόρους που λιμνάζουν στα διαρθρωτικά ταμεία και ειδικά από τα περίπου 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κάνοντας χρήση τη ρήτρα ευελιξίας για να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις, απορροφώντας ταυτόχρονα κονδύλια που κινδυνεύει να χάσει η χώρα μας», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικών μικροεγωισμών και επίδειξης πολιτικής πυγμής, που ταλαιπωρεί περαιτέρω την ήδη πιεσμένη ελληνική οικογένεια και ζημιώνει την ελληνική κοινωνία».

Έως τις 2 Αυγούστου οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις για την ένταξη των παιδιών στο πρόγραμμα θα υποβάλλονται έως την προσεχή Παρασκευή 2 Αυγούστου (έως τις 2 μετά το μεσημέρι, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που τεθεί από την ΕΕΤΑΑ) και για το λόγο αυτό οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου συνεχίζουν να λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις εξής υπηρεσίες:

• Συμβουλευτικός Σταθμός Συκεών

(Στρ. Σαράφη 1, στο ισόγειο του δημαρχείου, τηλ.: 2313 313151 και117, 162, 164, 153)

• Συμβουλευτικός Σταθμός Αγ. Παύλου

(Δημ. κατάστημα Αγ.Παύλου, Ηπείρου 9-11, τηλ.: 2313 300206)

• Συμβουλευτικός Σταθμός Νεάπολης

(Δημ. κατάστημα Νεάπολης, Ελ.Βενιζέλου 125, τηλ.: 2310 671100 -εσωτ. 123, 127, 129, 199).

• Συμβουλευτικός Σταθμός Πεύκων

(Δημοτικό κατάστημα Πεύκων, Ειρήνης 19, τηλ.: 2313 502226)

• Γραφείο Αθλητισμού Νεάπολης

(Γήπεδο Στρεμπενιώτη, τηλ.: 2310 671100 -εσωτ. 160)

• Ωδείο Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης

(Ελ. Βενιζέλου 72, Νεάπολη, τηλ.: 2310 616710)

• Πολιτιστικό Κέντρο Συκεών: (Κομνηνών 38, Συκιές, τηλ.: 2310 638058)

Δικαιολογητικά-Προϋποθέσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προγράμματος, τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011 δεν μπορεί να ξεπερνούν τα 30.000€ για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, τα 35.000€ για μητέρες με 3 ή 4 παιδιά και τα 40.000€ για μητέρες που έχουν από 5 παιδιά και πάνω.

Μαζί με την «Αίτηση Συμμετοχής – Δήλωσή» τους, όλες οι ενδιαφερόμενες θα υποβάλουν, πρωτότυπα ή σε αντίγραφα επικυρωμένα (αν υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση ότι είναι γνήσια αντίγραφα απαιτείται το «γνήσιο της υπογραφής»), τα εξής βασικά δικαιολογητικά:

1. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (και άδεια διαμονής για αλλοδαπές μητέρες).

2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (να έχει εκδοθεί εντός τελευταίου τριμήνου και να αποτυπώνει πλήρως την ισχύουσα οικογενειακή κατάσταση).

3. Εκκαθαριστικό σημείωμα ή αντίγραφο αυτού για το οικονομικό έτος 2012 (δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011).

4. Αποδεικτικά εργασιακής κατάστασης.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Άσε ρε μάνα...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Άσε ρε μάνα...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ