2013-07-30 15:37:11
Φωτογραφία για Πρόστιμα και έξτρα φόρο κινδυνεύουν να πληρώσουν όσοι καταθέτουν εκπρόθεσμα τις φoρολογικές δηλώσεις τους
Πρόσθετο φόρο, που μπορεί να φθάσει έως και τα 1.600 ευρώ, κινδυνεύουν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που θα καταθέσουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους. Πρόκειται για τους φορολογούμενους που ο δικός τους Αριθμός Φορολογικού Μητρώου ή της συζύγου τους δεν είναι μεγαλύτερος από 4, καθώς έληξε η σχετική προθεσμία.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έχει ξεκαθαρίσει πως πάρα την εκπνοή των προθεσμιών το taxisnet θα παραμείνει ανοικτό για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από όλους τους φορολογούμενους έως και τις 30 Αυγούστου αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεωρηθούν εκπρόθεσμες οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν μετά την εκπνοή των σχετικών προθεσμιών.

Οι αρνητικές επιπτώσεις όταν υποβληθεί εκπρόθεσμα η αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι, σύμφωνα με το capital.gr:

- Η επιβολή πρόσθετου φόρου 1% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της φορολογικής δήλωσης με μέγιστο ποσοστό προσαύξησης το 100%
. Ακόμη και μια ημέρα καθυστέρησης λογίζεται ολόκληρος μήνας. Αν ένας φορολογούμενος υπέβαλε εκπρόθεσμα μια φορολογική δήλωση από την οποία προκύπτει φόρος 2.000 ευρώ τότε για κάθε μήνα καθυστέρησης χρεώνεται με 20 ευρώ. Στην περίπτωση δήλωσης με μηδενικό ή πιστωτικό εκκαθαριστικό επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο 60 έως 100 ευρώ.

- Η μη αναγνώριση των αποδείξεων για καταναλωτικές δαπάνες που εμμέσως συνεπάγεται την απώλεια του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματός τους. Στην περίπτωση που δεν τις συγκεντρώσουν τότε τους επιβάλλεται πρόσθετος φόρος ύψους 10% επί της αξίας των αποδείξεων που τους λείπουν. Έτσι ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 2.500 ευρώ. Εφόσον δεν τις συγκεντρώσει θα του επιβληθεί πρόσθετος φόρος 10% επί της αξίας τους, δηλαδή 250 ευρώ. Στην περίπτωση εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης ο φορολογούμενος αντιμετωπίζεται από την εφορία σαν να μην υπέβαλε αποδείξεις και έτσι θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο που αυξάνεται όσο υψηλότερο είναι το εισόδημά του.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ (ή της συζύγου) 1, 2, 3, 4 έληξε, με 5 και 6 λήγει στις 5 Αυγούστου, με 7 και 8 στις 12 Αυγούστου, με 9 στις 26 Αυγούστου και σε 0 λήγει στις 30 Αυγούστου.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ