2013-08-02 00:26:04
Φωτογραφία για Πασχαλίδου: Υπήρξα κι εγώ θύμα ρατσισμού
Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, σε συνέντευξη που παραχώρησε μιλά για το ντοκιμαντέρ που έκανε για την Ελλάδα αλλά και για τον... ρατσισμό που έχει βιώσει στην Σουηδία, στην χώρα που επέστρεψε και εργάζεται τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Διαβάστε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξή της Πριν από ένα χρόνο κάνατε ένα ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα της κρίσης, το οποίο προβλήθηκε σε έξι χρόνια.

Χωρίς να περιαυτολογώ, κατάφερα να αλλάξω την άποψη των Δανών, των Σουηδών και των Νορβηγών. Πριν από το ντοκιμαντέρ, η κοινή γνώμη υποστήριζε ότι για όλα φταίνε οι Έλληνες, ότι είναι τεμπέληδες, ότι κλέβουν το κράτος. Δείχνοντας τι έχει περάσει ο απλός κόσμος, όμως άρχισαν διάφορες πρωτοβουλίες. Άρχισαν ξαφνικά οι δημοσιογράφοι να γράφουν ότι δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Έγιναν πιο ταπεινοί στην κριτική τους. Δεν ήταν κατηγορηματικοί. Αυτό ήθελα να πετύχω.

Βιώσατε ρατσισμό και στη Σουηδία;

Ναι, τα πρώτα χρόνια που επέστρεψα εκεί, λόγω της καταγωγής μου. Έλεγαν: "Οι Έλληνες είναι τα παράσιτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την έχουν καταστρέψει. Πρόσφατα, μάλιστα, δέχθηκα απειλή από Χρυσαυγίτισσα της Σουηδίας, που συνεργάζεται με Σουηδούς ναζί. Ήταν σοκαριστικό. Ο ρατσισμός αυξάνεται.

Πριν από χρόνια απειλήθηκε η ζωή σας στη Σουηδία.

Ήρθαν με το όπλο στο σπίτι μου... 'Ηταν πολύ άσχημα τα πράγματα. Άλλαζα συνεχώς χώρο διαμονής και μου έλεγε η αστυνομία να μεταμφιέζομαι. Αυτή την περίοδο γράφω ένα βιβλίο για την κρίση στην Ελλάδα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ