2013-08-03 14:00:15
Φωτογραφία για Πώς έφυγαν τα 210 δις ευρώ «μαύρα» από την Ελλάδα
Tην περίοδο 2003-2009 Ελληνες συμπολίτες μας έβγαλαν παράνομα από τη χώρα 210 δις ευρώ αδήλωτα και αφορολόγητα, και κάποια ξαναμπήκαν αδήλωτα, όπως αποκάλυψε ο Ρέιμοντ Μπέικερ, επικεφαλής της οργάνωσης Παγκόσμια Οικονομική Ακεραιότητα, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Τα δεδομένα που χρησιμοποιεί η ΠΟΑ είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα που υποβάλλουν οι κυβερνήσεις των κρατών στο ΔΝΤ και είναι απολύτως έγκυρα. Σύμφωνα με τον κ. Μπέικερ οι υπολογισμοί της Οργάνωσης είναι άκρως συντηρητικοί και δεν περιλαμβάνουν εκτιμήσεις για χρήματα που μπορεί να έχουν μετακινηθεί παράνομα από τα σύνορα, όπως ισχύει για μεγάλο μέρος των εσόδων από ναρκωτικά και πορνεία. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που έφυγαν «μαύρα» από τη χώρα μας μπορεί να είναι πολύ περισσότερα !

Σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο αποκαλύπτει ότι ένα από τα βασικά στοιχεία που παρακολουθούν οι οικονομολόγοι της Οργάνωσής του για να προσδιορίσουν τα μεγέθη των παράνομων εκροών είναι οι δηλώσεις που γίνονται για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές σε παγκόσμιο επίπεδο
. Βλέπουν, δηλαδή, τι δηλώνει η Ελλάδα ότι εξάγει προς την Γερμανία π.χ. και τι δηλώνει η Γερμανία ότι εξάγει προς την Ελλάδα. Αν τα στοιχεία που δίνονται από τις δύο χώρες έχουν διαφορές που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό τότε κάποιος μαγειρεύει τα τιμολόγια και έχουμε παράνομη εκροή χρήματος.

Ο κ. Μπέικερ υπολόγισε, επίσης, ότι από τα 210 δις ευρώ που έβγαλαν παράνομα οι Ελληνες στο εξωτερικό έφεραν πίσω μεγάλο μέρος των χρημάτων για να αγοράσουν φτηνά και να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους εν μέσω κρίσης, χωρίς να δηλώσουν τα χρήματα για να μη φορολογηθούν.

Βάσει των υπολογισμών της Οργάνωσης τη διετία 2010-2011 ξαναμπήκαν στην Ελλάδα «μαύρα» περίπου 160 δις ευρώ (!). Τα χρήματα αυτά δεν έχουν φανεί στην πραγματική οικονομία και δεν παράγουν χρήματα στο κράτος γιατί δεν φορολογούνται. Ενα μέρος αυτών των χρημάτων καταλήγουν στην παραοικονομία αλλά ο κ. Μπέικερ δηλώνει ότι δεν έχει στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο τα κολοσσιαία αυτά ποσά ξαναμπήκαν στην Ελλάδα !

Ο κ. Μπέικερ αναγνωρίζει ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και ακολουθούν η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον ευρωπαικό Νότο και πρόκειται για συστημικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, αναφέρει.

Πηγή: iefimerida.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ