2013-08-03 17:53:03
Φωτογραφία για Μνημόσυνο του Μακαρίου τριάντα έξι χρόνια από τον θάνατό του
Συμπληρώθηκαν σήμερα 36 χρόνια από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην Ιερά Μονή Κύκκου, από όπου ο Μακάριος άρχισε... την εκκλησιαστική σταδιοδρομία του, τελέστηκε συνοδική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Στο μνημόσυνο παρέστη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι το κυπριακό πρόβλημα «δεν μπορεί να λυθεί με την Τουρκία να απαιτεί να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη ούτε με τους εποίκους να παραμένουν στη γη των προγόνων μας, ούτε με τον τούρκικο στρατό να μολύνει τα εδάφη μας».

Αναφερόμενος στον Μακάριο, είπε, ότι μετά τα τραγικά αδιέξοδα που επέφεραν το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή, αναγκάστηκε να αποδεχθεί λύση ομοσπονδίας.

Επρόκειτο, πρόσθεσε, για μια οδυνηρή υποχώρηση, την οποία όμως, σημείωσε, «σήμερα δεχόμαστε ευχαρίστως και τη θεωρούμε ιδανική».


Μετά το μνημόσυνο τελέστηκαν κοντά στην τοποθεσία Θρονί, που είναι ο τάφος του Μακαρίου, τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του, έργο του καλλιτέχνη Νικόλαου Κοτζαμάνη. Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος τόνισε ότι στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Κύπρου ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έχει συνδέσει το όνομά του όχι μόνο με τους δεδομένους αγώνες του για τη δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και με την επιλογή και την ανάδειξη της πολιτικής ωριμότητας και σωφροσύνης που επιβάλλει σε κάθε υπεύθυνο ηγέτη την αναζήτηση λύσεων μέσα από το διεκδικητικό ρεαλισμό.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ