2013-08-04 09:43:04
Φωτογραφία για Το αντηλιακό κατά της γήρανσης του δέρματος
Το 2011, ερευνητές στο πανεπιστήμιο Queensland βρήκαν ότι η χρήση αντηλιακού φαίνεται να προλαμβάνει το μελάνωμα, ωστόσο... αυτό ισχύει μόνο σε ανθρώπους που φορούν αντηλιακό συνεχώς, χωρίς να το ξεχνούν σχεδόν ποτέ.

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν μια ομάδα από τους ίδιους συμμετέχοντες μιας έρευνας για τον καρκίνο του δέρματος, δηλαδή 903 ανθρώπους κάτω των 55 ετών με ανοικτό χρώμα δέρματος.

Από τους μισούς ζητήθηκε να χρησιμοποιούν αντηλιακό κατά το δοκούν και από τους άλλους μισούς ζητήθηκε να βάζουν αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 SPF κάθε μέρα όταν ξυπνούσαν, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία μετά το μπάνιο τους, αφότου είχαν περάσει παρατεταμένο χρόνο στον ήλιο ή αφού είχαν ιδρώσει πολύ. Επίσης, ζητήθηκε σε κάποιους από αυτούς τυχαία να παίρνουν καθημερινά ένα συμπλήρωμα β-καροτίνης, που είναι γνωστό αντιοξειδωτικό, ή ένα εικονικό σκεύασμα.

Αυτό διήρκεσε για τεσσερισήμισι χρόνια, ενώ στην αρχή και στο τέλος του διαστήματος φτιάχτηκαν ορισμένα καλούπια από σιλικόνη, καλούπια των χεριών των συμμετεχόντων. Συμπερασματικά, οι ερευνητές εξέτασαν τα καλούπια για σημάδια φωτογήρανσης, δηλαδή αλλαγές στις μικροσκοπικές γραμμές και ρυτίδες που υποδεικνύουν ζημιά από τον ήλιο.


Τα αποτελέσματα;

Παρόλο που οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι πήραν μέτρα προφύλαξης του δέρματός τους από τον ήλιο, το δέρμα όσων χρησιμοποιούσαν καθημερινά αντηλιακό υπέστη 24% λιγότερη γήρανση έναντι εκείνων που φορούσαν αντηλιακό περιστασιακά. Το αποτέλεσμα αυτό ίσχυσε για όσους είχαν νεότερο δέρμα στο ξεκίνημα της έρευνας, δηλαδή αν το δέρμα τους ήταν ήδη γερασμένο, το αντηλιακό δεν έκανε και πολλά.

Το αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα δεν είχε καμιά συνολική επίδραση στην ποιότητα του δέρματος, παρόλο που οι εμπνευστές της έρευνας ισχυρίζονταν ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί μια μικρή επιβράδυνση ή επιτάχυνση της γήρανσης.

Αυτή ήταν η πρώτη δοκιμή με τυχαία δείγματα ανθρώπων που φαίνεται να δείχνει ότι το αντηλιακό προστατεύει ενάντια στη γήρανση του δέρματος. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τα όσα ήδη γνωρίζουμε για την πρόληψη του μελανώματος, λένε οι ειδικοί, ίσως η έρευνα αυτή μας κάνει να βρούμε χρόνο να βάζουμε αντηλιακό όσο πιο συχνά γίνεται.

Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του πως δεν ήταν κανένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα υπόδειγμα στις συστάσεις των ερευνητών. Μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη, το 77% των ανθρώπων που έλαβαν μέρος, και από τους οποίους ζητήθηκε η καθημερινή χρήση αντηλιακού, ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν 3 με 4 φορές την εβδομάδα αντηλιακό. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ