2013-08-04 17:46:43
Φωτογραφία για Αρχιεπίσκοπος: Οι υποχωρήσεις του παρελθόντος δεν οδήγησαν σε λύση
"Το κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί με τον τουρκικό στρατό να μολύνει τα εδάφη μας"

Το Κυπριακό πρόβλημα «δεν μπορεί να λυθεί με την Τουρκία να απαιτεί να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη ούτε με τους εποίκους να παραμένουν στη γη των προγόνων μας, ούτε με τον τούρκικο στρατό να μολύνει τα εδάφη μας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, από την Ιερά Μονή Κύκκου, όπου τελέστηκε το επίσημο μνημόσυνο του Πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αειμνήστου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ επί τη συμπληρώσει εκατόν ετών από της γεννήσεως αυτού και τριάκοντα έξι, από του θανάτου του.

Τού μνημοσύνου, στο οποίο παρέστησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και άλλοι αξιωματούχοι, προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε: «Κύριε Πρόεδρε, ευρισκόμεθα μικρόν προ τής ενάρξεως των συνομιλιών για επίλυση τού εθνικού μας προβλήματος. Οι υποχωρήσεις τού παρελθόντος δεν οδήγησαν σε λύση».


«Δια τούτο, όπως πολλές φορές δηλώσαμε, αυτή τη φορά η βάση των συνομιλιών πρέπει να ετοιμασθεί καταλλήλως. Και όταν ομιλούμε για ομοσπονδία αυτή πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι φραστική. Πρέπει να εννοούμε ένα κράτος, με μία ισχυρή κεντρική Κυβέρνηση από την οποία να εκπορεύονται τα πάντα και η οποία να χαράζει και την εξωτερική μας πολιτική. Πρέπει να δώσουμε ξεκάθαρο το μήνυμα τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στα Ηνωμένα Έθνη καθώς και στους ισχυρούς τής Γης ότι το Κυπριακό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με την Τουρκία να απαιτεί να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη ούτε με τους εποίκους να παραμένουν στη γη των προγόνων μας, ούτε με τον τούρκικο στρατό να μολύνει τα εδάφη μας». πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε, επίσης, ότι «γνωρίζουμε καλώς τις δυσκολίες που υπάρχουν και γνωρίζουμε το αδιάλλακτο τής Τουρκίας».

«Είμεθα γνώστες των συμφερόντων των ισχυρών τής Γης. Προαισθανόμεθα τις πιέσεις που θα δέχεται η Κυβέρνησή μας. Δεν παραγνωρίζουμε όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα, που ευρίσκονται ενώπιό μας. Ταχθήκαμε, όμως, όλοι να υπηρετήσουμε αυτό τον λαό. Συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκύψουμε σε πιέσεις, που καταπατούν τα δίκαια τού λαού μας. Οφείλουμε να αγωνιστούμε, Ηγεσία και λαός, με όλη τη δύναμη τής ψυχής μας. Πιστεύουμε στο δίκαιο τού αγώνα μας, πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές, που πρέπει να πρυτανεύσουν επί τέλους και στην πατρίδα μας. Η Ελευθερία και η Δικαιοσύνη είναι οι διαχρονικές αξίες τής ζωής, τις οποίες δικαιούται ο λαός μας και οφείλουμε να αγωνιστούμε για να τού τις προσφέρουμε», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή Του και τριανταέξι από την προς Κύριο εκδημία του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι ο κυπριακός λαός σήμερα αναπολεί νοσταλγικά και βιωματικά τη φωτισμένη και πολυδιάστατη προσωπικότητα του Εθνάρχη Μακαρίου, αναζητεί την περίλαμπρη και ηρωική του μορφή.

«Την αναζητεί για να αναζωογονηθεί μέσα στο εκκλησιαστικό και αγωνιστικό της πνεύμα. Αναπολεί και αναζητεί την εξαγνισθείσα και εξαγιασθείσα μαρτυρική του μορφή. Μια μορφή που πέρασε στο πάνθεο τής αθανασίας, μέσα από τους αγώνες του για να μορφώσει Χριστό στις ψυχές των ανθρώπων, μέσα από τους πατριωτικούς του αγώνες για την πολυπόθητη Ελευθερία τής Κύπρου. Αναζητεί την δικαιωθείσα, μέσα από τη ροή των δραματικών γεγονότων, ιστορική και εμπνευσμένη φυσιογνωμία του, για να απαλύνει τον συγκλονιστικό του πόνο για τη συνεχιζόμενη οδυνηρή κατοχή και για τη σημερινή τραγική εθνική και οικονομική του κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο κυπριακός λαός, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αναπολεί κι αναζητεί, το υπέροχο χαμόγελό του, το οποίο ουδέποτε έσβησε από τα χείλη του, ούτε και στις πιο δύσκολές ώρες τής ζωής του, για να αντλήσει δύναμη, πίστη κι ελπίδα για το μέλλον του.

Αναφερόμενος στον Εθνάρχη Μακάριο, ο Μακαριώτατος είπε ότι «για τον μεγάλο μας οραματιστή Ηγέτη, οι έννοιες τής Εκκλησίας, τής Πατρίδας και τής Ελευθερίας είναι αλληλένδετες. Και τούτο διότι η Εκκλησία ταυτίζεται με το πλήρωμά της και το πλήρωμα έχει Πατρίδα, την οποία εκ φύσεως θέλει να είναι ελεύθερη».

«Ο ίδιος διακατεχόμενος από τον θείο προς την Ελευθερία έρωτα τής Πατρίδας του, εμπνεύστηκε και πρωτοστάτησε στη διενέργεια τού ιστορικού ενωτικού δημοψηφίσματος. Μέσω αυτού έδειχνε την αληθινή του αγάπη προς την Ελλάδα και τους υψηλούς ιδεολογικούς του στόχους. Ο Μακάριος, επίσης, είναι και ο εμπνευστής τού απελευθερωτικού αγώνα τής ΕΟΚΑ. Δια τούτο και τίθεται επικεφαλής αυτού. Διεθνοποιεί το Κυπριακό ζήτημα και αδιαλείπτως προμάχεται μετά τού αγωνιζόμενου κυπριακού λαού, για αποτίναξη τού αποικιακού ζυγού. Οι Άγγλοι για να κάμψουν το επαναστατικό του φρόνημα τον εξορίζουν στις Σεϋχέλλες. Μνημειώδης είναι ο αξιάγαστος ελληνοκεντρικός του χαρακτήρας και ο θαυμασμός του προς τις ζωογόνες πνευματικές μας ρίζες», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Εθνάρχης Μακάριος στο θέμα τής εξωτερικής του πολιτικής ήταν σαφής.

«Ονειρευόταν έναν κόσμο ειρηνικής και πολιτιστικής δημιουργίας, στον οποίο η Κύπρος θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Το αγωνιστικό και μαχητικό φρόνημα τού Μακαρίου διέλαμψε σ’ όλες τις εκφάνσεις τής δραματικής και πολύπτυχης ζωής του, εκδηλώθηκε όμως σ’ όλο του το μεγαλείο μετά το εγκληματικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Και πράγματι. Ο Μακάριος καθ’ όλη του τη ζωή έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του και προασπίστηκε τα απαράγραπτα δίκαια τού κυπριακού λαού με σθένος και αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.

Δυστυχώς, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, «μετά τα τραγικά αδιέξοδα που επέφεραν στην πατρίδα μας η αφροσύνη τού προδοτικού πραξικοπήματος και τής βάρβαρης τουρκικής εισβολής, αναγκάστηκε να αποδεχθεί τη λύση τής ομοσπονδίας».

«Το έπραξε γιατί πίστεψε ότι μπορούσε να λυθεί το Κυπριακό και να ζήσουν αρμονικά και ευτυχισμένα Έλληνες και Τούρκοι στη γη των πατέρων τους. Όταν τούτο δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω τής τουρκικής αδιαλλαξίας, ο πόνος που δοκίμασε τον οδήγησε στον πρόωρο θάνατο. Η ομοσπονδία ήταν μια οδυνηρή υποχώρηση για τον Μακάριο. Εμείς – δυστυχώς – σήμερα, όχι μόνο την δεχόμαστε ευχαρίστως αλλά και τη θεωρούμε και ως ιδανική λύση. Εκείνος πέθανε, λόγω τής αποδοχής του εκείνης, και εμείς μετά πολλής χαράς την υιοθετούμε», ανέφερε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε, επίσης, ότι ο Εθνάρχης Μακάριος, εκατό χρόνια μετά τη γέννησή του και τριανταέξι μετά την κοίμησή του, «εξακολουθεί να πλημμυρίζει με το μεγαλείο τής προσωπικότητάς του και με την αγωνιστικότητα του τις ψυχές μας και να καθοδηγεί τις σκέψεις και την όλη βιοτή μας».

«Πιστεύω ότι το καλύτερο μνημόσυνο για τον ίδιο είναι το χρέος, που όλοι μας οφείλουμε στη σεπτή και εμπνευσμένη του φυσιογνωμία, να συνεχίσουμε τους αγώνες του ομονοούντες, με αγωνιστική διάθεση και θυσιαστικό φρόνημα «μέχρις ὅτου εἰς τὸν ἐθνικὸν ὁρίζοντα ροδίσῃ ἡ χρυσοπτερος ἶρις ἀγγέλλουσα τὸ φέγγος τῆς ποθεινῆς ἡμέρας τῆς ἐθνικῆς ἀπολυτρώσεως», σύμφωνα με τους ιδικούς του υψηλούς οραματισμούς», πρόσθεσε.

«Ο μεγάλος μας Νεκρός, που τιμούμε σήμερον, δεν απέθανεν. Η γλυκεία και αγωνιστική Του μορφή σελαγίζει αθάνατος εις τους γαλανούς αιθέρας τής Πατρίδος μας. Πνέει με τας γλυκείας αύρας εις τα δάση των βουνών μας και εις τους κάμπους τής δύσμοιρης πατρίδος μας και μάς εμψυχώνει με το μεγαλείο τού ηρωισμού Της και τους αγώνας Της για την Ελευθερία τής Πατρίδος μας. Το αθάνατο πνεύμα τού Αρχιθύτου τής Κύπριδος Εκκλησίας, ενοικεί την στιγμή αυτή παντού. Ενοικεί κυρίως μέσα εις τας ψυχάς ολοκλήρου τού Ελληνισμού και καθοδηγεί τα βήματά του προς τας κορυφάς των υψηλών Του ιδανικών. Μάς χρεώνει με τας διαχρονικάς αξίας τής Δικαιοσύνης και τής Ελευθερίας. Μάς εμπνέει, τέλος, προς τας υπερουσίας αξίας τής Χριστιανικής Του Αγάπης και τής Ελληνικής Του Αρετής «ὑπέρ ὧν τήν ψυχήν αὐτού ἔθηκε». Ας είναι αιωνία η μνήμη Του», κατέληξε.
iKypros
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ