2013-08-05 09:26:26
Φωτογραφία για ΡΟΧΑΝΙ Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος του Ιράν
Πιστός στο μετριοπαθές προφίλ που του εξασφάλισε την εξουσία στις εκλογές του Ιουνίου, ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί ορκίστηκε χθες ενώπιον του κοινοβουλίου στέλνοντας μηνύματα ενότητας και απευθύνοντας εκκλήσεις για διάλογο.

O 64χρονος Ροχανί απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα ζήτησε «να πάψει να μιλά με τη γλώσσα των κυρώσεων και να αρχίσει να μιλά τη γλώσσα του σεβασμού»

Απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα, ο 64χρονος της ζήτησε χαρακτηριστικά «να πάψει να μιλά με τη γλώσσα των κυρώσεων και να αρχίσει να μιλά τη γλώσσα του σεβασμού».

Ο ίδιος από τη μεριά του υποσχέθηκε «διαφάνεια», λέξη που αποτελεί κλειδί για τη Δύση, η οποία κατηγορεί εδώ και χρόνια την Τεχεράνη για «αδιαφάνεια» αναφορικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Χωρίς να χάσουν χρόνο, οι ΗΠΑ έσπευσαν να ανταποκριθούν θετικά. «Η ορκωμοσία του προέδρου Ροχανί αποτελεί ευκαιρία... εάν αυτή η νέα κυβέρνηση επιλέξει να ανταποκριθεί με τρόπο ουσιαστικό στις διεθνείς της υποχρεώσεις, τότε θα βρει έναν πρόθυμο εταίρο στις ΗΠΑ», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.


Εν συνεχεία, χθες, ο Ροχανί παρουσίασε και τη νέα σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου. Η τοποθέτηση του Τζαβάντ Ζαρίφ στην κεφαλή του υπουργείου Εξωτερικών συνιστά άλλο ένα δείγμα προσέγγισης με τη Δύση. Συγκεκριμένα, ο Ζαρίφ έχει διατελέσει πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ και διατηρεί στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ ενώ είναι παλαιός γνώριμος των Μπάιντεν και Χάγκελ.
ΕΘΝΟΣ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Επίθεση της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Επίθεση της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ