2013-08-28 12:54:32
Φωτογραφία για Πώς η CIA ώθησε τον Saddam Ηussein σε χρήση χημικών όπλων κατά του Ιράν
O Donald Rumsfeld, τότε ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Reagan, σε χειραψία με τον Ιρακινό ηγέτη Saddam Hussein στις 19 Δεκεμβρίου 1983. Σε σημαντικές αποκαλύψεις για την εκτόξευση χημικών όπλων του Ιράκ κατά του Ιράν το 1988 προχώρησε σήμερα το περιοδικό Foreign Policy ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τη φημολογούμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA, oι ΗΠΑ διαπίστωσαν το 1987 μέσω δορυφόρων ένα μεγάλο κενό στην αμυντική γραμμή του Ιρακινού Στρατού νοτιοανατολικά της Βασόρας, συγκεκριμένα μεταξύ του ΙΙΙ και VII Σώματος Στρατού. Σε έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρεται πως οι δορυφόροι εντόπισαν μετακίνηση μονάδων μηχανικού και γεφυροποιίας του Ιρανικού Στρατού προς το κενό της αμυντικής γραμμής των Ιρακινών, προειδοποιώντας για την κατάληψη της Βασόρας στην επικείμενη -τότε- εαρινή επίθεση
. Όπως σημειώνει ο Σμήναρχος ε.α. Rick Francona, αραβόφωνο στέλεχος της DIA που υπηρέτησε ως αεροπορικός ακόλουθος των ΗΠΑ στη Βαγδάτη την επίμαχη περίοδο, η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών έφτασε στα χέρια του Ronald Reagan, ο οποίος σημείωσε πάνω στο χαρτί: «Ενδεχόμενη νίκη των Ιρανών είναι απαράδεκτη». Με αυτό το τρόπο, η DIA εξουσιοδοτήθηκε να διαβιβάσει στις μυστικές υπηρεσίες του Ιράκ το σύνολο των πληροφοριών για τις κινήσεις του Ιρανικού Στρατού, μεταξύ άλλων και συντεταγμένες για τη στοχοποίηση νευραλγικών μονάδων διοικητικής μέριμνας του Ιράν που -κατά τον Francona- επέτραψαν την άμεση αξιοποίησή τους από την Ιρακινή Αεροπορία. Ακολούθησαν οι τέσσερις διαδοχικές επιθέσεις του Ιράκ με χημικά όπλα κατά θέσεων του Ιρανικού Στρατού, προκαλώντας χιλιάδες νεκρούς. Όπως παραδέχεται η CIA μέσα από τα έγγραφά της, οι ΗΠΑ γνώριζαν τουλάχιστον από το 1984 για το ιρακινό χημικό οπλοστάσιο, τα δύο τρίτα του οποίου εκτοξεύτηκαν τους τελευταίους 18 μήνες του πολέμου.

Αναφορά της CIA με ημερομηνία 23 Μαρτίου 1984, στην οποία καταγράφεται η χρήση του χημικού οπλοστασίου του Ιράκ στο μέτωπο της Βασόρας.

Strategy Reports
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ