2013-08-28 12:49:51
Φωτογραφία για Υλοποίηση εθνικών στόχων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ 

 

Τις τελευταίες ημέρες στο γερμανικό Τύπο έχουν ενταθεί τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος και κυρίως για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Κοινή συνισταμένη των δημοσιευμάτων είναι ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Για να καταστεί βιώσιμο θα χρειαστεί να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις, με μεγάλη πιθανότητα αυτές τελικά να οδηγήσουν σε νέο κούρεμα. Στην παρούσα χρονική συγκυρία, της προεκλογικής περιόδου, το ενδεχόμενο αυτό το απορρίπτει κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση.

Βεβαίως, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το ελληνικό πρόγραμμα να αξιολογηθεί όχι φέτος, αλλά το 2014. Αλλά κι αν είναι έτσι, δηλαδή το πρόβλημα χρέους η Γερμανία να το συζητήσει εκ νέου τον επόμενο χρόνο, αυτό σημαίνει ότι θα περιμένει από την Αθήνα να υλοποιήσει τις πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί. Πολιτικές που για την Ελλάδα πρέπει να αποτελούν και τους εθνικούς στόχους.


Πάση θυσία η χώρα μας θα πρέπει να υλοποιήσει: Πρώτον, τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων στη δημοσιονομική διαχείριση, με ρυθμούς ακόμη υψηλότερους απ’ ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και, δεύτερον, να επιδιώξει, συνδυάζοντας μέτρα και πολιτικές, συντομότερη ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια.

Αν η χώρα υπερακοντίσει τους στόχους στη δημοσιονομική προσαρμογή με έμφαση στην περιστολή των δαπανών κι αν αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας και διαψευστούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη, τότε είναι εφικτή η μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα μπορεί να δοθεί κι ένα μήνυμα προς όλους ότι η Ελλάδα είναι συνεπής και αξιόπιστη.

Όμως, αυτά δεν γίνονται αυτόματα. Χρειάζεται να υπάρξουν μηχανισμοί και ορθολογικές και ρεαλιστικές πολιτικές με σεβασμό στην προστασία των αδυνάτων, οι οποίοι βιώνουν όλο και περισσότερο τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας. Χρειάζονται μεθοδικότητα και μέτρα που δεν θα στεγνώνουν την πραγματική οικονομία, στην οποία πρέπει να δοθούν τα εργαλεία για να προχωρήσει.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ απέδειξαν ότι υπάρχει εισόδημα που φοροδιαφεύγει ακόμη και σήμερα και προς την κατεύθυνση αυτή η πολιτεία οφείλει να κατευθύνει τη δραστηριότητα του φορολογικού μηχανισμού.

Είναι γεγονός ότι οι πολίτες βιώνουν πάρα πολύ υψηλή φορολογική επιβάρυνση, παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα έχουν μειωθεί. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας επίσης υψηλός, η δε επερχόμενη, από το 2014, φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων σχεδόν δημευτική, καθώς δεν φορολογείται σε πάμπολλες περιπτώσεις υπαρκτό εισόδημα, αλλά περιουσία που δεν αποδίδει σχεδόν τίποτα.

Η επίτευξη των εθνικών στόχων κανένας εχέφρων δεν υποστηρίζει ότι είναι εύκολη υπόθεση, ούτε χωρίς πολιτικό και οικονομικό κόστος.

Όμως, δεν μπορεί μια οικονομία να μπει σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης στηριγμένη στο πλαίσιο που την οδήγησε σε κρίση και είναι απαξιωμένο από την κοινωνία. Και, δυστυχώς, αυτό το πλαίσιο δεν έχει αλλάξει ακόμη στην πλήρη του έκταση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ

ναυτεμπορικη
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ