2013-08-29 09:28:04
Φωτογραφία για Ποιοί ενδοιασμοί εμποδίζουν την αποκατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος
Τους τελευταίους μήνες, οι τράπεζες και οι εθνικές εποπτικές αρχές τους -από το Λονδίνο μέχρι τη Λιουμπλιάνα- έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για την επικείμενη επίσημη εγκατάσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως επικεφαλής ρυθμιστή των μεγαλύτερων δανειστών της ευρωζώνης.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει το νομοθετικό «πράσινο φως», η ΕΚΤ αναμένεται να δημιουργήσει τον νέο «ενιαίο εποπτικό μηχανισμό», προσλαμβάνοντας τους 1000 υπαλλήλους που χρειάζονται για την αστυνόμευση των τραπεζών, και αφήνοντας το σημάδι της με μια σκληρή Αξιολόγηση του Ενεργητικού των Τραπεζών (AQR) ώστε να καθορίσει το πόσο αληθείς είναι οι τράπεζες σε σχέση με τα δάνεια στους ισολογισμούς τους.

Οι παράμετροι της αξιολόγησης δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, ωστόσο οι αξιωματούχοι αναμένουν μία ευρεία προσέγγιση που θα πρέπει να κοινοποιηθεί στις τράπεζες μέχρι τον Οκτώβριο, με τη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους.


Αν γίνει σωστά, η άσκηση αυτή θα μπορούσε να θεμελιώσει γρήγορα την ΕΚΤ ως μια σκληρή ρυθμιστική αρχή και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στους δανειστές της Ευρώπης. Μία σειρά από κακότεχνα τεστ αντοχής τα τελευταία χρόνια, και η νωθρή ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών δανειστών έχουν αποθαρρύνει τους επενδυτές από το να υποστηρίξουν τον τομέα.

Μια αξιόπιστη AQR, ακολουθούμενη αμέσως από ένα τεστ αντοχής για να δείξει πώς οι ισολογισμοί αντέχουν σε περαιτέρω προβλήματα, ελπίζει κανείς ότι θα βοηθήσουν στο να πειστεί ο κόσμος ότι οι δανειστές της Ευρώπης είναι τόσο ανθεκτικοί όσο και οι αμερικανικές τράπεζες που εγκρίνονται βάση της ετήσιας Συνολικής Ανάλυσης και Αξιολόγησης Κεφαλαίου της Fed (CCAR).

Όλα αυτά εξηγούν τη φασαρία των προετοιμασιών. Η Intesa SanPaolo της Ιταλίας ήταν και η πιο πρόθυμη σχετικά με την επιθυμία της να είναι έτοιμη για τη διαδικασία της ΕΚΤ. Αυτό το μήνα η τράπεζα αποκάλυψε μια «συντηρητική» αύξηση 30 τοις εκατό στο ποσό που έχει διατεθεί για την κάλυψη των επισφαλών δανείων, το οποίο αναλαμβάνεται ρητά «υπό τον έλεγχο ποιότητας του ενεργητικού [της ΕΚΤ]». Αμέσως μετά, η αντίπαλη UniCredit πήρε παρόμοια στάση. Και οι δύο ενθαρρύνονται προφανώς από την κεντρική τράπεζα της Ιταλίας.

Μια παρόμοια τάση ήταν εμφανής στις τράπεζες της Ισπανίας, όπου κακές αναλογίες δανείων αυξήθηκαν κατά 20 τοις εκατό κατά μέσο όρο, εν μέρει ως αποτέλεσμα της περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, αλλά και, φαινομενικά, προβλέποντας μια αυστηρότερη άποψη για το τι συνιστά ένα κακό δάνειο.

Η άσκηση της ΕΚΤ έχει ως στόχο την καθιέρωση νέων πανευρωπαϊκών ορισμών σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την τυποποίηση ενός μη εξυπηρετούμενων δανείου ως κάτι που 90 ημέρες μετά την ημερομηνία αποπληρωμής του, αλλά και το να αναγκάσει τις τράπεζες να ταξινομήσουν όλα τα ανοίγματα σε ένα μοναδικό οφειλέτη ως μη εξυπηρετούμενα, ακόμη και αν μόνο ένα από μια σειρά δανείων είναι στην πραγματικότητα σε κατάσταση αθέτησης. Ιδιαίτερη προσοχή είναι πιθανό να δοθεί στα δάνεια ακινήτων, στα παλιά, δομημένα προ-κρίσης χαρτοφυλάκια χρηματοδότησης και σε άλλους ταραγμένους τομείς όπως η γερμανική ναυτιλιακή χρηματοδότηση, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο ανεξάρτητος οίκος ερευνών Autonomous, προβλέπει ότι η αλλαγή των ορισμών θα μπορούσε να αυξήσει τα προβληματικά δάνεια κατά μέσο όρο κατά 40 τοις εκατό -αναγκάζοντας τις ασθενέστερες τράπεζες να αυξήσουν τα νέα κεφάλαια. Οι δανειστές στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία μπορεί να αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα σοκ από την αξιολόγηση AQR.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης. Στην Αυστρία, τον περασμένο μήνα, η Erste Bank μάζεψε €660 εκατ. από φρέσκα κεφάλαια. Η τοπική αντίπαλός της Raiffeisen σκέφτεται μία δική της έκκληση για μετρητά για να αυξήσει το κεφάλαιό της κατά περίπου €2,5 δις. Αυτή την εβδομάδα, η σλοβενική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εισφέρει νέα κεφάλαια στις προβληματικές τράπεζες στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης εγχώριας επανεξέτασης της ποιότητας του ενεργητικού.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε -μόνο και μόνο επειδή συμβαίνει εκτός ευρωζώνης- το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο επίσης προσπαθεί να κερδίσει έδαφος στο παιχνίδι. Η Προληπτική Ρυθμιστική Αρχή διεξήγαγε πρόσφατα μια αξιολόγηση κεφαλαίων και έναν ποιοτικό έλεγχο περιουσιακών στοιχείων που οδήγησαν σε δύο μεγάλες πρωτοβουλίες –μία ανακεφαλαιοποίηση των £1,5 δις στην Co-op, και μία έκδοση δικαιωμάτων αξίας £5,8 δις στη Barclays.

Μπορεί κάλλιστα να υπάρξουν και άλλες εκκλήσεις για μετρητά φέτος, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να προκαταλάβουν τα συμπεράσματα της άσκησης της ΕΚΤ και να αξιοποιήσουν στο έπακρο την αισιόδοξη χρηματιστηριακή αγορά.

Ωστόσο, μία λιτανεία ενδοιασμών εξακολουθεί να κρέμεται πάνω από την όλη διαδικασία. Άμεσα, εξακολουθεί να είναι αβέβαιο κατά πόσον η ΕΕ θα παραδώσει το νομοθετικό πράσινο φως για την ενδυνάμωση της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα. Πιο ουσιαστικά, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το πώς θα πρέπει να ασχοληθεί με μια τράπεζα, αν αποτύχει να καλύψει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα από τις δικές της ροές.

Και σε αυτό το σημείο, επίσης, η Ευρώπη πρέπει να παραδειγματιστεί από τις ΗΠΑ, όπου το πρόγραμμα Tarp της κυβέρνησης εισήγαγε κεφάλαιο, όπως ήταν απαραίτητο, το 2009. Για να λειτουργήσει η άσκηση της ΕΚΤ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας που εστιάζει στα κράτη θα πρέπει να μετατραπεί σε όχημα διασώσεων έσχατης ανάγκης. Η Γερμανία, δέσμια μέχρι τώρα από τις επερχόμενες εκλογές, θα πρέπει να σταματήσει να αντιστέκεται στην ιδέα με το που κλείσουν οι κάλπες στις 22 Σεπτέμβρη –και το ίδιο θα πρέπει να κάνουν οι ομοϊδεάτες της στις σκανδιναβικές γείτονες. Αν δεν το κάνει, η Ευρώπη θα σπαταλήσει την καλύτερη μέχρι στιγμής ευκαιρία της για την αποκατάσταση του τραπεζικού τομέα που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

http://www.banksnews.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ