2013-09-04 13:51:50
Φωτογραφία για Πολικές θερμοκρασίες στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας
Η Μόσχα φέρεται σφόδρα ενοχλημένη με την τοποθέτηση της νέας πρέσβειρας και κάνει λόγο για υποβάθμιση της διπλωματικής εκπροσώπησης από την Αθήνα.

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

Πολλοί ενδεχομένως εξεπλάγησαν (ή παρέστησαν ότι εκπλήσσονται) από τις αρνητικές δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν ως προς τις επενδύσεις στην «προβληματική» οικονομία της Ελλάδας και τις αμφιβολίες του σχετικά με τις επενδυτικές επιλογές του ομογενούς επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Για όσους παρακολουθούν τις ελληνορωσικές σχέσεις δεν προκαλείται φυσικά ουδεμία έκπληξη, καθώς είναι προφανές ότι ρωσική και ελληνική ηγεσία έχουν σχεδόν μηδενική πλέον επικοινωνία και οι διαφημισμένες επισκέψεις του Αντ. Σαμαρά στη Μόσχα και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ή του ίδιου του Β. Πούτιν στην Ελλάδα διαρκώς παραπέμπονται στο μέλλον. Εξίσου προφανές είναι ότι οι όποιες εσωτερικές κόντρες του Ι. Σαββίδη στη Ρωσία ουδεμία σημασία θα είχαν, αν οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο.


Ρωτώντας, λοιπόν, για τις ελληνορωσικές σχέσεις καλά πληροφορημένους διπλωμάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρωσία, αποκαλύφθηκε στην «Εφ.Συν.» μια άκρως ενδεικτική διάστασή τους, που μπορεί να συμβάλει στην εξήγηση του αυξημένου εκνευρισμού του Κρεμλίνου και αφορά την τοποθέτηση της νέας πρέσβειρας της Ελλάδας στη Μόσχα Δανάης Κουμανάκου. Η ιστορία θα μπορούσε να είναι απλώς διασκεδαστική, αν δεν αφορούσε μια μεγάλη πρωτεύουσα, όπως η Μόσχα, η οποία πρώτη φορά εδώ και χρόνια αισθάνεται ότι η Αθήνα «υποβαθμίζει» τη διπλωματική εκπροσώπησή της, στέλνοντας στη θέση του Μιχάλη Σπινέλλη, πεπειραμένου πρέσβη, που σήμερα μας εκπροσωπεί στον ΟΗΕ, μια πρέσβειρα αμφιλεγόμενων ικανοτήτων, η οποία φέρεται μάλιστα να διορίστηκε μέσω «θηλυκού» τεχνάσματος και όχι αντικειμενικής αξιολόγησης από την πολιτική της ηγεσία.

Ρωσικά «καψώνια»

Τα κουτσομπολιά της Βασ. Σοφίας φαίνεται πως έχουν φτάσει πλέον και στην πλατεία Σμολένσκαγια, όπου βρίσκεται η έδρα του ρωσικού ΥΠΕΞ, διευθυντικό στέλεχος του οποίου φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί σε ανύποπτο χρόνο ότι «γνωρίζουμε την πρέσβειρά σας από τις αποτυχίες της στον χειρισμό θεμάτων του ΟΣΕΠ (Οργανισμός Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου) και σας διαβεβαιώ ότι θα της κάνουμε τη ζωή δύσκολη». Αγνωστο αν τα ρωσικά «καψώνια» περιορίζονται στις καθυστερήσεις επικύρωσης της υποψηφιότητας και έκδοσης ρωσικής θεώρησης εισόδου στην Ελληνίδα πρέσβειρα, πάντως συνάδελφοί της διασκεδάζουν αφηγούμενοι τα τεχνάσματα για την επιλογή της, αν και σωστότερο θα ήταν να κλαίμε όλοι μαζί.

Σύμφωνα με τις διηγήσεις τους, η πρέσβειρα, που έχει ηγηθεί στο εξωτερικό μόνο της πρεσβείας μας στη Βουλγαρία, επιδίωξε αρχικώς να αναλάβει την πρεσβεία μας στη Ρώμη, αλλά όταν την απέρριψε η τότε πολιτική ηγεσία υπό τον Δημ. Αβραμόπουλο, εκείνη έσπευσε δυσαρεστημένη στον παλαιό γνωστό της, Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια, του οποίου ανέλαβε τη διεύθυνση του διπλωματικού γραφείου τέλη Οκτωβρίου του 2012. Μόλις έναν μήνα αργότερα, όταν «ανοίχτηκε» η θέση για πρέσβη στη Μόσχα, η κ. Κουμανάκου φέρεται να έπεισε τον γεν. γραμματέα της προεδρίας πρέσβη επί τιμή Κωνσταντίνο Γεωργίου ότι δήθεν ο Πρόεδρος δεν θα είχε αντίρρηση να μεταβεί εκείνη στη Μόσχα και ο κ. Γεωργίου μετέφερε τηλεφωνικά την «προεδρική επιθυμία» στον τότε γεν. γραμματέα του ΥΠΕΞ Βασίλη Κασκαρέλη.

Σύμφωνα με τις επίμονες φημολογίες, το Μαξίμου εκνευρίστηκε όταν έμαθε τα καθέκαστα, αλλά τελικά οι ανάγκες χαμηλών «συγκυβερνητικών» τόνων… ανέχθηκαν τα κουτοπόνηρα καμώματα, που στο αθάνατο μεγαλείο της Ελλάδας σε στέλνουν, αν θέλεις, και πρέσβη στη Μόσχα, ακόμη κι αν χρησιμοποιείς την Προεδρία της Δημοκρατίας εν αγνοία του ίδιου του Προέδρου ως ολιγόμηνο εφαλτήριο για ένα καλό πόστο. Αλλοι συνάδελφοι της κ. Κουμανάκου έφτασαν μάλιστα μέχρι του σημείου να διατυπώνουν αμφιβολίες ακόμη και για την ισχύ του πτυχίου της νέας πρέσβειρας στη Μόσχα, όταν εισήλθε στο διπλωματικό σώμα, γεγονός που επιβεβαιώνει το βαρύ κλίμα αμφισβήτησης ακόμη και των τυπικών της προσόντων μεταξύ πολλών συναδέλφων της, το οποίο και τροφοδοτεί ήδη δημοσιεύματα αρμοδίων στηλών του Τύπου στην Ελλάδα.

Αρνητικά σχόλια

Η ολίγων μηνών πρέσβειρά μας στη Μόσχα ακόμη δεν έχει επιδώσει τα διαπιστευτήριά της στον πρόεδρο Πούτιν (πότε άραγε;), αν και έχει αφιχθεί από τις 18 Απριλίου στη Ρωσία, φαίνεται όμως πως κατά την πρώτη της συνάντηση με υψηλού επιπέδου παράγοντα της ρωσικής ηγεσίας, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, προκάλεσε διάφορα αρνητικά σχόλια. Μας τα αφηγήθηκαν τόσο ρωσικοί εκκλησιαστικοί κύκλοι όσο και υφιστάμενοί της, που δεν κρύβουν στις ιδιωτικές συζητήσεις την αντιπάθειά τους, μη αποκλείοντας ότι ανήκει σε θρησκευτική αίρεση. Κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Αθήνα –ηθελημένα ή όχι– έχει στείλει στη Μόσχα συσσωρευμένα «προβληματικά» μηνύματα, πριν εισπράξει τον χαρακτηρισμό της «προβληματικής» χώρας από τον Β. Πούτιν. Δεν ακούγεται καθόλου πειστικό στη Μόσχα ότι ενδιαφερόμαστε για σοβαρή ανάπτυξη των σχέσεών μας, όταν το Κρεμλίνο ετοιμάζεται να στείλει στην Αθήνα ως πρέσβη έναν από τους πλέον πεπειραμένους πολιτικούς διευθυντές του ρωσικού ΥΠΕΞ κι εμείς στείλαμε λιποβαρείς ιντριγκαδόρους [email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ