2013-09-16 20:25:07
Φωτογραφία για Ρουχανί: Το Ιράν θα αποδεχόταν «ένα νέο σύρο ηγέτη» μετά από εκλογές
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Η προτεραιότητα είναι να επιστρέψει η Συρία στην σταθερότητα, δήλωσε ο κ. Ρουχανί (φωτογραφία αρχείου)

Το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει το συριακό καθεστώς, θα αποδεχόταν έναν άλλο σύρο ηγέτη από τον νυν πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, μεταδίδουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τις δηλώσεις του ιρανού προέδρου, Χασάν Ρουχανί.

Η προτεραιότητα είναι να επιστρέψει η Συρία στην σταθερότητα, δήλωσε ο κ. Ρουχανί, μιλώντας σε συνάντηση στην Τεχεράνη με διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Τότε θα αποδεχόμασταν οποιονδήποτε ψηφίσει η πλειοψηφία του συριακού λαού σε εκλογές», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ιράν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η συριακή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι προγραμματίζει την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών το ερχόμενο έτος – αλλά παρατηρητές αμφισβητούν την αξιοπιστία που θα μπορούσαν να έχουν αυτές εν μέσω ενός εμφυλίου.


Η σημερινή συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να «είναι σεβαστή από τις άλλες χώρες ως τις προσεχείς εκλογές», πρόσθεσε ο κ. Ρουχανί, σημειώνοντας: «Στη συνέχεια, ο λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει».

Κατά την ίδια συνάντηση, ο κ. Ρουχανί κατήγγειλε μια δυτική «συνωμοσία» υπέρ του Ισραήλ και κατά του αραβομουσουλμανικού κόσμου, η οποία ξεπερνάει, σύμφωνα με τον ίδιο, την σύγκρουση στην Συρία.

Η αστάθεια που επικρατεί «στην Λιβύη, στην Τυνησία, στην Αίγυπτο, στην Υεμένη, στο Μπαχρέιν και στην Συρία» είναι «στοιχεία μιας μόνον συνωμοσίας» για να «ενισχυθεί η εξουσία του Ισραήλ» και «να αποδυναμωθεί το μέτωπο της αντίστασης κατά της Δύσης και του Ισραήλ», σημείωσε ο ιρανός πρόεδρος.

«Γνωρίζουμε καλά ότι η σύγκρουση στην Συρία δεν αφορά ένα άτομο ή έναν πρόεδρο, ή μια φατρία που θα πάρει την εξουσία», πρόσθεσε κατά την ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε και από την τηλεόραση.

«Είναι απολύτως σαφές ότι η Δύση πήρε μια απόφαση για ολόκληρη την περιοχή καθώς δεν αποδέχεται την τρέχουσα κατάστασή της», σημείωσε.

Το 2011 η Τεχεράνη είχε χαιρετίσει την Αραβική Άνοιξη, βλέποντας σε αυτά τα λαϊκά κινήματα ένα «ισλαμικό ξύπνημα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί, προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του «θα κάνουν το καθήκον τους» στην περίπτωση στρατιωτικής δράσης στην Συρία από τις ΗΠΑ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ