2013-09-16 20:19:45
Φωτογραφία για Ασφαλιστικά Ταμεία: Κινητικότητα, κατάρρευση εσόδων και μείωση συντάξεων...!!!
  Πετρόπουλος Ανδρέας

Η "αλλαγή εκ θεμελίων" του ασφαλιστικού συστήματος που είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Ιούλιο ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας πως "το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο με τη σημερινή του μορφή", 

 ξεκίνησε με τη διαθεσιμότητα τουλάχιστον 600 υπαλλήλων, θα συνεχιστεί με ένα νέο κύμα δραματικών περικοπών (κατά 10% στις κύριες συντάξεις, 30% στις επικουρικές και με μηδενισμό του εφάπαξ) και θα ολοκληρωθεί με την πλήρη εξαθλίωση των συντάξεων και παροχών που θα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια εκατομμύρια εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση.

Όσα ωστόσο επιμελώς αποκρύπτει ο υπουργός Εργασίας για την κατάσταστη των ταμείων, πλην της... ανακάλυψης υπεράριθμου προσωπικού (την ώρα που η απονομή συντάξεων καθυστερεί από ένα χρόνο έως δυόμιση χρόνια)


παρουσίασαν με στοιχεία οι εργαζόμενοι κάνοντας λόγο για μεθοδευμένη κατάρρευση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και για μελλοντική κοινωνική... Σπιναλόγκα που "κανένας δεν θα θέλει να ενταχθεί".

Αύξηση 65% στις οφειλές, μείωση 35% στα έσοδα Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατάρρευση των εσόδων φθάνει το 65%, η δραματική αύξηση της ανεργίας κατά 3,3% μέσα σε έναν χρόνο (Ιούνιος 2012-2013), η εκτόξευση της "μαύρης" εργασίας που αντιστοιχεί πλέον στο 38% του συνόλου της απασχόλησης και ανεβάζει την εισφοροδιαφυγή στα 6 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο, στο ΙΚΑ, το 2010 οι καθυστερούμενες οφειλές ήταν στα 4,8 δισ. ευρώ. Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους έφθασαν τα 8,05 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι καταγράφηκε αύξηση οφειλών το διάστημα 2010 – 2013 κατά 65%. Αντίστροφη πορεία όμως έχουν ακολουθήσει τα έσοδα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας. Το 2009 είχαν φτάσει τα 14,2 δισ. ευρώ για να υποχωρήσουν στα 13,1 δισ. ευρώ το 2010, στα 11,02 δισ. ευρώ το 2011 και στα μόλις 9,7 δισ. ευρώ το 2012.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΠΟΠΟΚΠ, κατά μέσο όρο κάθε χρόνο παρουσιάζεται υποχώρηση εσόδων ύψους 8,2%, από το 2010 μέχρι σήμερα. Κάτι που οδηγεί στο δυσοίωνο συμπέρασμα ότι τα έσοδα μέσα σε μια τετραετία έχουν μειωθεί κατά 35% περίπου.

Το πρόβλημα επιτείνεται, καθώς οδηγείται σε πλήρη αποτυχία και η πρόσφατη ευνοϊκή ρύθμιση χρεών. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, μόλις 15,6 εκατ. ευρώ έχουν μπει στα ταμεία του ΙΚΑ από τη ρύθμιση χρεών περίπου 200 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, μόνο η ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε 48 δόσεις που πλέον έχουν πέσει στις 46, έχει αποφέρει έσοδα 8,1 εκατ. ευρώ. Άλλα 7,4 εκατ. ευρώ απέφερε ώς τώρα η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τη δεύτερη να ανέρχονται σε 2.496. Συνολικά, όπως αναφέραμε, από την 1η Ιουλίου, στα ταμεία του ταμείου έχουν μπει περί τα 15,6 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακανονιστεί χρέη ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Οι συνδικαλιστές προβλέπουν ακόμα ότι το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), στο τέλος της χρονιάς θα έχει έλλειμμα ύψους 302.000.000 ευρώ. Ανάλογα ελλειμματική πορεία θα έχει το Ταμείο που έχει αναλάβει τη χορήγηση του 95% των επικουρικών συντάξεων μέχρι το 2017, με τον πρόεδρο της ΠΟΠΟΚΠ, Θ. Καποτά, να εκτιμά ότι σε λίγο η επικουρική ασφάλιση... δεν θα υπάρχει, ενώ όσον αφορά την παροχή εφάπαξ τόνισε ότι οι μελλοντικοί δικαιούχοι θα μοιάζουν με τους τυχερούς του... τζόκερ, καθώς "δεν θα γνωρίζουν το ποσό και τι ύψος αυτό θα έχει"!
avgi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ