2013-09-17 09:53:04
Φωτογραφία για Έγκλημα πολέμου η χρήση χημικών
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν χαρακτήρισε την χρήση χημικών όπλων στη Συρία η οποία τεκμηριώνεται σε έκθεση ομάδας ειδικών του οργανισμού, «έγκλημα πολέμου», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Μπαν Γκι-μουν ζήτησε οι υπεύθυνοι για τη χρήση χημικών όπλων -τους οποίους δεν κατονόμασε- να «λογοδοτήσουν» για αυτό το «επονείδιστο έγκλημα», ενώ απαίτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να διατυπώσει σαφώς σε απόφασή του ότι θα υπάρξουν «συνέπειες», εάν η Δαμασκός δεν τηρήσει το σχέδιο παράδοσης σε διεθνή έλεγχο και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, βάσει ενός σχεδίου που καταρτίζουν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα.

«Ζητώ άμεσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας μια σαφή απόφαση», είπε ο Μπαν Γκι-μουν. Αναφερόμενος στην αμερικανορωσική συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου η οποία επιτεύχθηκε το Σάββατο στη Γενεύη, ο ΓΓ του ΟΗΕ υπενθύμισε ότι αυτή προβλέπει «σε περίπτωση μη τήρησης (των δεσμεύσεων που καλείται να αναλάβει η Δαμασκός) το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα βάσει του κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», το οποίο προβλέπει τη χρήση βίας.


«Συμφωνώ πως πρέπει να υπάρξουν συνέπειες (για την Δαμασκό) σε περίπτωση μη τήρησης» της συμφωνίας, επισήμανε ο Μπαν Γκι-μουν, χωρίς πάντως να αναφερθεί συγκεκριμένα σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση.

Η Ρωσία αξιώνει στην απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ να μην γίνει αναφορά στο κεφάλαιο 7.

Ο Μπαν Γκι-μουν έκανε λόγο για «αδιάσειστες και πειστικές αποδείξεις» ότι χρησιμοποιήθηκε το νευροτοξικό αέριο σαρίν την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού.

«Τα αποτελέσματα (της έρευνας) είναι συντριπτικά και αδιάσειστα», δήλωσε ο Μπαν Γκι-μουν. «Οι πράξεις μιλούν από μόνες τους», πρόσθεσε. «Η αποστολή (έρευνας) των Ηνωμένων Εθνών πλέον επιβεβαίωσε πέραν πάσης αμφισβήτησης και με αντικειμενικό τρόπο ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ