2013-09-17 18:49:04
Φωτογραφία για Υποδοχή τεμαχίου ιερού λειψάνου Οσίας Σοφίας της Ποντίας από την Κλεισούρα Καστορίας
Την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου Νίψας η υποδοχή τεμαχίου εκ των ιερών λειψάνων της Οσίας Σοφίας της Ποντίας, της ασκησάσης στην Μονή της Κλεισούρας στην Καστοριά.

Το ιερό λείψανο είχε δοθεί προ καιρού ως ευλογία από τον Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ στον Μητροπολίτη μας, έπειτα από αίτημά του, και αφού έγιναν οι απαραίτητες προετοιμασίες μεταφέρθηκε στον Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου, όπου θα παραμείνει εκεί για πάντα, καθώς το η Νίψα είναι ένα από τα χωριά της περιοχής με ποντιακό πληθυσμό

Το απόγευμα της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος μετέφερε το ιερό λείψανο στον Ναό της Νίψας, εν μέσω κωδωνοκρουσιών των ιερέων της Μητροπόλεως, πλήθους κόσμου από την Νίψα, τα γύρω ποντιακά χωριά αλλά και την πόλη, και με τα παιδιά του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου της Νίψας, με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρα, να ραίνουν το λείψανο με ροδοπέταλα.


Μετά την είσοδο του ιερού λειψάνου στον Ναό, ο Μητροπολίτης μας το τοποθέτησε σε ειδικό κουβούκλιο ευτρεπισμένο με άνθη και με την εικόνα της Οσίας φιλοτεχνημένη από τις μοναχές της Μονής της "Παναγίας του Έβρου". Ακολούθως τελέσθηκε Δοξολογία με ειδικά διαμορφωμένο απολυτίκιο για την Οσία και ειδική ευχή για την υποδοχή του λειψάνου. Στο τέλος της Δοξολογίας ο αρχιμ. π. Θεόκλητος Καρακουλίδης ωμίλησε σχετικά αναφέροντας συνοπτικά την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και καταλήγοντας με τον βίο της Οσίας Σοφίας. Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της δωρεάς του λειψάνου εκ μέρους του Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, τον οποίο ευχαρίστησε δημοσίως για την μεγάλη ευλογία προς τους Ποντίους του Έβρου. Ευχήθηκε δε σε όλους την ευλογία και την χάρη της Οσίας Σοφίας στη ζωή τους.

Ακολούθησε ο Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία κατά την διάρκεια του οποίου το πλήθος των πιστών προσκυνούσε το ιερό λείψανο. Μετά το πέρας του Εσπερινού παρετέθη κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα που προετοίμασαν οι γυναίκες της Νίψας.

Το πρωί της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Οσίας Σοφίας, αλλά και για την μνήμη της εορταζομένης Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης.
imalex.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ