2013-09-17 18:52:04
Φωτογραφία για Τι γίνεται με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ;
του Γιάννη Μπελεγρίνη

Μπάχαλο έχει προκληθεί με τα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης του ΕΣΠΑ, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Τόσο στο πρόγραμμα για νέους κάτω των 29 ετών, όσο και σε αυτό που αφορά επαγγέλματα του τουριστικού κλάδου, οι συμμετέχοντες δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα ούτε σεντ! Σε αντίθεση με τα όσα προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα των προγραμμάτων. Επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Εργασίας και ψάξαμε για απαντήσεις.

Μετά από αρκετό ψάξιμο, αφού στο υπουργείο δεν συνηθίζουν… να σηκώνουν τηλέφωνα, φτάσαμε στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής. Στην αρμόδια υπηρεσία, δηλαδή, που έχει αναλάβει να «τρέξει» τις σχετικές διαδικασίες, έτσι ώστε τα επιδοτούμενα χρήματα, να καταβληθούν στους συμμετέχοντες. Η απάντηση που λάβαμε για το πότε θα καταβληθεί το πρώτο «πακέτο χρημάτων» ήταν: «Από Οκτώμβρη και βλέπουμε…». Σημειώνεται, ότι το εν λόγω χρηματικό ποσό (εκπαιδευτικό επίδομα) έπρεπε ήδη να έχει καταβληθεί. Όπως μας τόνισε η υπάλληλος, δεν βρισκόμαστε καν στην φάση της καταβολής των χρημάτων, αλλά είμαστε ακόμα «στην φάση εξέτασης των φακέλων».


Φυσικά, η αρμόδια υπάλληλος δεν είχε καμία συγκεκριμένη ημερομηνία να μας δώσει, για το πότε θα μπουν τελικά τα χρήματα στους λογαριασμούς των συμμετεχόντων. Στην συνέχεια του διαλόγου δεν δίστασε μάλιστα να μας περιγράψει και την εικόνα που επικρατεί στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής. «Αυτή την στιγμή υπάρχει μια στοίβα από φακέλους και είμαστε μόνο 4 άτομα που πρέπει να κάνουμε όλη την δουλειά» είπε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται, ότι τα επιδοτούμενα χρήματα αυτών των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, βρίσκονται ήδη στα κρατικά ταμεία (!) και… περιμένουν. Αφού πρόκειται, σχεδόν εξ' ολοκλήρου, για ευρωπαϊκά κονδύλια. Ερώτημα πρώτο: Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι τα χρήματα τα οποία ήδη υπάρχουν στα ταμεία, δεν εκμεταλλεύονται για «άλλους σκοπούς»; Γιατί στην Ελλάδα ζούμε. Ερώτημα δεύτερο: Ας πούμε ότι είμαστε καλοπροαίρετοι και δεχόμαστε την εκδοχή πως υπάρχει συνωστισμός δουλειάς στο υπουργείο. Πόσο έξυπνο είναι, να βάλεις μόλις 4 υπαλλήλους να εξετάσουν φακέλους που αφορούν συνολικά πάνω από 40.000 συμμετέχοντες; Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα δείγμα σοβαρότητας σε αυτή τη χώρα.

Χτες (16/9) ο Υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Γκεκέρογλου, βρέθηκε σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή και προανήγγελλε μάλιστα την δημιουργία νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων, ίδιου τύπου! Μεγαλύτερης διάρκειας αυτή τη φορά (24 μηνών). Ακόμα δεν έχουν τακτοποιήσει τους παλιούς ενδιαφερόμενους και προτεραιότητα τους είναι να διαφημίσουν νέα επιδοτούμενα προγράμματα. Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα todomino.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ