2013-09-18 04:08:05
Φωτογραφία για Μέρκελ: Δεν βλέπω «κούρεμα»
«Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να βοηθήσουμε την Ελλάδα, ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί ολόκληρη η Ευρωζώνη», δηλώνει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και τονίζει ότι η βοήθεια δίδεται με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις και τη λιτότητα.

Επαναλαμβάνει δε ότι δεν «βλέπει» νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και ότι το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου στήριξης θα αξιολογηθεί το 2014.

«Οι πρώτες επιτυχίες αυτής της πολιτικής είναι εμφανείς- κάποια πράγματα έχουν εξελιχθεί καλύτερα από το αναμενόμενο, κάποια άλλα δεν αλλάζουν αρκετά γρήγορα. Πρέπει, λοιπόν, να διατηρήσουμε την πίεση, προκειμένου οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν», δηλώνει η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Magdeburger Volksstimme» και επιμένει ότι η βοήθεια που προσφέρει η Γερμανία «βασίζεται από την πρώτη στιγμή στην αρχή ότι η αλληλεγγύη υπάρχει μόνο έναντι της ευθύνης της ίδιας της χώρας» και οι παροχές δίδονται έναντι αντιπαροχών.


«Κάθε χώρα που πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση μπορεί να λάβει βοήθεια, μόνον εφόσον ακολουθεί τον δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας», αναφέρει.

Η καγκελάριος ερωτηθείσα εάν αληθεύουν οι προβλέψεις που θέλουν την απόσταση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας να αυξάνεται τα επόμενα 20 χρόνια, απαντά ότι, αντί των προβλέψεων, πολλές από τις οποίες διαψεύσθηκαν κατά το παρελθόν, προτιμά να βασίζεται στις εκθέσεις της τρόικας και σημειώνει ότι το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα προβλέπει νέα αξιολόγηση της κατάστασης το 2014.

«Σε αυτό εμμένουμε, χωρίς να κάνουμε τώρα εικασίες», λέει χαρακτηριστικά, ενώ σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν θα σταθεροποιηθεί χωρίς νέο «κούρεμα» χρέους, απαντά: «Δεν βλέπω ένα κούρεμα χρέους. Θα προκαλούσε μεγάλη ανασφάλεια, ακριβώς πάνω που το ευρώ ανακτά την αξιοπιστία του».

Η κ. Μέρκελ εκτιμά ακόμη ότι η χώρα της βγαίνει από την κρίση ισχυρότερη από ό,τι εισήλθε σε αυτήν και θεωρεί ότι πολλές χώρες τη ζηλεύουν και περιμένουν, ως η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, να έχουμε μεγαλύτερη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και στη σταθεροποίηση του νομίσματος.

«Έχουμε τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, να διαδραματίσουμε έναν σημαντικό ρόλο στη μάχη για ανταγωνιστικότητα, ως κινητήρια δύναμη της ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών και ως λογικοί διαχειριστές των δημοσιονομικών. Και γενικά θεωρούμαστε μια χώρα που δίνει σημασία στη βιώσιμη ανάπτυξη», δηλώνει η καγκελάριος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ