2013-09-18 07:59:08
Φωτογραφία για «Κρατούμενος τρεφόταν με τρωκτικά, σαύρες και χλόη»
Η επιτροπή έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να καταρτίσει έναν κατάλογο κρατικών οργανισμών και προσώπων που ευθύνονται για «διαδεδομένες και σοβαρές» παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή, ώστε μια μέρα οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

«Έχουμε στο νου μας τη μαρτυρία ενός νέου άνδρα, φυλακισμένου από τη γέννησή του, που τρεφόταν με τρωκτικά, σαύρες και χλόη για να επιβιώσει, που ήταν μάρτυρας της δημόσιας εκτέλεσης της μητέρας του και του αδελφού του», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Μάικ Κέρμπι αναφερόμενος στις ωμότητες του καθεστώτος.

Στην πρώτη προφορική αναφορά του ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο συγκρότησε την επιτροπή έρευνας τον Μάρτιο, ο Κέρμπι τόνισε ότι η επιτροπή θα «επικεντρωθεί στους τρόπους που θα διασφαλίσουν ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, συμπεριλαμβανομένου κάθε εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Θα προσπαθήσουμε να καθορίσουμε ποια θεσμικά όργανα και ποιοι αξιωματούχοι ευθύνονται για τις πιο σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες κατέστη δυνατό να αποδειχθούν», πρόσθεσε.


Η επιτροπή που εδρεύει στη Γενεύη και «δεν είναι ούτε δικαστής, ούτε εισαγγελέας», θα παρουσιάσει την τελική της έκθεση τον Μάρτιο του 2014.

Είναι η πρώτη φορά που ένα όργανο του ΟΗΕ αρχίζει μια έρευνα τέτοιας κλίμακας για τη Βόρεια Κορέα.

Οι αρχές της Βόρειας Κορέας απέρριψαν τη συγκρότηση της επιτροπής και δεν της επέτρεψαν την πρόσβαση στο έδαφός της. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εσύ;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εσύ;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ