2013-09-19 06:02:33
Φωτογραφία για Οι μεγαλύτερες παγίδες στο αδυνάτισμα και πώς να τις αποφύγετε
Αν πιστεύετε ότι δεν έχετε αρκετά ισχυρή θέληση και γι’αυτό δεν καταφέρνετε να αδυνατίσετε, ίσως σας διαφεύγει μία από τις πιο... σημαντικές παραμέτρους που σαμποτάρει το αδυνάτισμα: Το περιβάλλον. Από τα σούπερ-μάρκετ μέχρι τα εστιατόρια, τα βενζινάδικα και τα πολυκαταστήματα, παντού «κυκλοφορούν» παχυντικά, γεμάτα ζάχαρη και αλάτι σνακ, τα οποία η Μητέρα Φύση δεν είχε προβλέψει όταν στη γη εμφανίστηκε ο άνθρωπος Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διευθυντής του διατροφολογικού κέντρου Yale-Griffin Prevention Research Center και συγγραφέας David Katz, «σχεδόν σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, ζούμε σε έναν κόσμο όπου το να τραφούμε αποτελεί πρόκληση και η φυσική δραστηριότητα δεν είναι ζήτημα άσκησης αλλά επιβίωσης». Το ανθρώπινο σώμα είναι προγραμματισμένο να προσπαθεί να διατηρήσει τις θερμίδες του και την ενέργεια που λαμβάνει από τις τροφές, ωστόσο σήμερα δεν το έχει τόσο ανάγκη όσο στο παρελθόν.


Ο ειδικός συμβουλεύει να μην απελπιζόμαστε: Δεν είναι μόνο η ισχυρή θέληση που απαιτείται για να χάσει κανείς βάρος, αλλά και οι ισχυρές γνώσεις. Το να γνωρίζει, δηλαδή, κανείς πού βρίσκονται οι «κίνδυνοι» των θερμίδων και των λιπαρών και να τους αποφεύγει έξυπνα. Αναγνωρίστε, λοιπόν, τις παγίδες:

Τρόφιμα παντού

Στο παρελθόν όταν κάποιος ένιωθε μία λιγούρα έπρεπε να κάνει έναν σχετικό κόπο για να καλύψει την πείνα του: Να βγει, για παράδειγμα, από το σπίτι, να περπατήσει, να βρει ένα “φαγάδικο” ανοιχτό. Σήμερα, από το βενζινάδικο μέχρι τα εμπορικά κέντρα και τα μηχανήματα με σνακ, υπάρχουν τρόφιμα παντού, όπου κι αν βρεθούμε.

Αποφύγετε την παγίδα: Σκεφτείτε στρατηγικά τις κινήσεις σας. Στο βενζινάδικο φροντίστε να πληρώνετε μέσα από το αυτοκίνητο το άτομο που σας έβαλε βενζίνη. Στο πολυκατάστημα σταθείτε στην πλευρά του ταμείου που δεν έχει stand με σοκολάτες και, όταν βγαίνετε για ψώνια, μην παρκάρετε μπροστά σε μαγαζιά με ντόνατς και παγωτά. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι να μην πηγαίνετε για ψώνια πεινασμένοι, γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξετε με κάποιο ανθυγιεινό σνακ στο χέρι. Αν, μάλιστα, ξέρετε ότι θα είστε για πολλές ώρες έξω, φροντίστε να έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ, όπως ένα μήλο ή μερικούς ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Τρόφιμα σε… χονδρική

Έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερο φαγητό έχουν οι άνθρωποι μπροστά τους τόσο περισσότερο θα τρώνε, ενώ αν έχουν μικρότερη ποσότητα θα αρκεστούν σε αυτήν.

Αποφύγετε την παγίδα: Όταν αγοράζετε ένα σνακ σε συσκευασία-γίγας, βάλτε μία μικρότερη ποσότητα σε ένα μπολ για να φάτε και κρατήστε το υπόλοιπο για άλλη μέρα. Όταν αγοράζετε οικογενειακό παγωτό, μην το πάρετε όλο μπροστά σας –βάλτε λίγο σε ένα μπολάκι και το υπόλοιπο στην κατάψυξη. Αν αγοράσετε 3 συσκευασίες μπισκότων σε προσφορά (στα 3 το 1 δώρο), αφήστε έξω τη μία συσκευασία και τις άλλες δύο βάλτε τις σε ένα ντουλάπι πολύ-πολύ ψηλά!

Αλάτι στα γλυκά

Δεν είναι νέο ότι οι βιομηχανίες τροφίμων προσθέτουν αλάτι σε γλυκά προϊόντα και ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά σε αλμυρά. Αυτό το κάνουν, μεταξύ άλλων, επειδή ο εγκέφαλός μας έχει διαφορετικά κέντρα για διαφορετικές γεύσεις ( ξινές, γλυκές και αλμυρές) και κάθε κέντρο όρεξης που ενεργοποιείται με το φαγητό, παροτρύνει τον εγκέφαλο να συνεχίσει να τρώει μέχρι να καλύψει τις ανάγκες του. Έτσι, όπως εξηγεί ο Katz, συνδυάζοντας αλμυρές και γλυκές γεύσεις -π.χ. στα μπισκότα, στα δημητριακά, στις σάλτσες ζυμαρικών- δημιουργούν οι βιομηχανίες τρόφιμα στα οποία δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς.

Αποφύγετε την παγίδα: Διαβάζετε τα συστατικά στα τρόφιμα και επιλέγετε σνακ στα οποία η περιεκτικότητα νατρίου ανά μερίδα είναι μικρότερη από τον αριθμό των θερμίδων. Ακόμα προτιμότερο, βέβαια, είναι να φτιάχνετε τα δικά σας σπιτικά σνακ , π.χ. μπισκότα, στα οποία θα είστε απολύτως βέβαιοι για τα συστατικά τους. Τέλος, όταν επιλέγετε ένα σνακ, σκεφτείτε «απλά»: Προτιμήστε τα άψητα και ανάλατα αμύγδαλα από τα καραμελωμένα, φάτε ένα καλαμπόκι ψημένο στα κάρβουνα αντί για ποπ-κορν και όπου υπάρχουν φρούτα, προσπαθήστε να είναι αυτά η πρώτη σας επιλογή.

Εστιατόρια με ατμόσφαιρα

Λίγο η ατμόσφαιρα, λίγο τα δελεαστικά, πρωτότυπα πιάτα του μενού, σε ένα εστιατόριο δεν είναι περίεργο να θέλετε να τα δοκιμάσετε όλα.

Αποφύγετε την παγίδα: Ο Katz συμβουλεύει να ακολουθείτε πάντα τον «κανόνα των 2» στα εστιατόρια. Να επιλέγετε, δηλαδή, ένα ορεκτικό και μόνο κάποιο από τα εξής: ορεκτικό, ποτό, ψωμί, γλυκό. Αν έχετε αποφασίσει να μην παραγγείλετε γλυκό, όταν ο σερβιτόρος έρθει να προτείνει κάποια πείτε του απλά ότι δεν θα πάρετε και ζητήστε μόνο καφέ.

Όχι-τόσο-δωρεάν refill αναψυκτικού

Μπορεί να ακούγεται «ευκαιρία», όμως δεν είναι ό,τι καλύτερο για την κοιλιά και τους μηρούς σας (ούτε σας δίνεται εντελώς δωρεάν με κάθε γεύμα).

Αποφύγετε την παγίδα: Αν θέλετε το δωρεάν refill προτιμήστε κάποιο αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη ή ρωτήστε αν το refill σας μπορεί να είναι κάποιος χυμός ή ανθρακούχο νερό.

Υπερβολικά μεγάλη ποικιλία

Σύμφωνα με τον Katz, είμαστε προγραμματισμένοι να θέλουμε λίγο απ’όλα (είναι στη φύση του ανθρώπου να θέλει να τρέφεται με όλες τις τροφές), το οποίο είναι εξαιρετικό αν το δίλημμα είναι ανάμεσα στα μήλα και τα πορτοκάλια, αλλά όχι τόσο καλό αν είναι ανάμεσα σε παγωτά και σοκολάτες. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι τρώνε περισσότερες καραμέλες όταν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε πολλά χρώματα αυτών (απλά γιατί θέλουν να τις δοκιμάσουν όλες).

Αποφύγετε την παγίδα: Αποφύγετε τις πολλές εναλλακτικές. Αντί να αγοράσετε ένα πακέτο με πολλά διαφορετικά μπισκότα, επιλέξτε ένα με μία γεύση. Αν βρεθείτε σε μπουφέ, βάλτε μπόλικη σαλάτα στο πιάτο σας και μόνο δύο ή τρία από τα άλλα φαγητά. Αν βάλετε λίγο από όλα, το πιθανότερο είναι ότι θα τα φάτε όλα.

Οι θερμίδες του σαββατοκύριακου

Είτε πρόκειται για δείπνο στο σπίτι κάποιου φίλου είτε για απλή έξοδο σε εστιατόριο ή έστω για ποπ-κορν στο σινεμά, το σαββατοκύριακο συνήθως τρώμε παραπάνω. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν κατά την διάρκεια της εβδομάδας προσέχει κανείς τι τρώει, όταν έρχεται το σαββατοκύριακο, όλη η προσπάθεια πάει χαμένη.

Αποφύγετε την παγίδα: Προσπαθήστε να τρώτε τις ίδιες ποσότητες και τροφές όλες τις ημέρες. Ο Katz λέει πως όταν μέσα στην εβδομάδα τρώμε λιγότερο και πιο προσεκτικά, ενώ το σαββατοκύριακο «το ρίχνουμε» στα λιπαρά και τα τηγανιτά, οι γευστικοί μας κάλυκες μπερδεύονται. Αν, όμως, τρώμε καθημερινά υγιεινά, π.χ. δημητριακά βρώμης για πρωινό, θα πρέπει αντίστοιχα να επιλέγουμε και το σαββατοκύριακο (π.χ. παγωμένο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με topping δημητριακών). Επίσης, καθώς οι μερίδες στα εστιατόρια είναι μεγαλύτερες από όσο χρειαζόμαστε να φάμε, μία καλή ιδέα είναι να ζητάμε τη μισή μερίδα από αυτήν που θα παραγγείλουμε σε πακέτο, οπότε εκείνη την ώρα να φάμε την άλλη μισή.

To junk food του γραφείου

Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν μερικούς μήνες λέει πως αν στα συρτάρια του γραφείου φυλά κανείς σοκολάτες και άλλα παχυντικά σνακ «για ώρα ανάγκης», θα καταφεύγει σε αυτά κάθε φορά που θα πεινά, λαμβάνοντας έτσι πολλές επιπλέον θερμίδες. Αν σε αυτά προσθέσουμε τα γλυκά που φέρνουν οι συνάδελφοι που γιορτάζουν ή τα πατατάκια που βγάζει το μηχάνημα έξω από το γραφείο, οι θερμίδες αυξάνονται σημαντικά.

Αποφύγετε την παγίδα: Μην φέρνετε παχυντικά σνακ στο γραφείο, παρά κάποιο υγιεινό τρόφιμο από το σπίτι, είτε αυτό είναι τοστ είτε κανονικό φαγητό. Κι αν είναι περίοδος γιορτών και όλοι φέρνουν γλυκά, φάτε ένα αλλά μην φάτε άλλο όλη την υπόλοιπη εβδομάδα. Το σημαντικό είναι να σκέφτεστε τι και πόσο έχετε φάει και να το θυμάστε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στον πειρασμό να κάνετε κάποια διατροφική ατασθαλία!
mama365.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ