2013-09-20 08:00:05
Φωτογραφία για Ανοικτός υπό προϋποθέσεις σε απευθείας συνομιλίες με το Ιράν ο Ομπάμα
Για «θετική» ρητορική από πλευράς του ιρανού προέδρου έκανε λόγο εκπρόσωπος του Λ. Οίκου

REUTERS/JASON REED

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα (φωτογραφία αρχείου) έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2008, είχε πει πως θα άρχιζε απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ιράν υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι ανοικτός σε απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, αλλά μόνο αν η Τεχεράνη εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο τερματισμού του προγράμματος πυρηνικών όπλων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, είπε πως ο ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, έδωσε κάποια δείγματα «θετικής» ρητορικής σε συνέντευξή του στο NBC News, αλλά «οι πράξεις είναι σημαντικότερες από τα λόγια».

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2008, είχε πει πως θα άρχιζε απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ιράν υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Κατά τον Κάρνεϊ, ο πρόεδρος διατηρεί αυτή του τη θέση, και θα επιθυμούσε να ξεκινήσει διμερείς διαπραγματεύσεις, αρκεί οι Ιρανοί να λάβουν στα σοβαρά την επιμονή της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τον τερματισμό του προγράμματος πυρηνικών όπλων.


Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισημαίνεται πως η δήλωση Ροχανί πως το Ιράν δεν θα ανέπτυσσε ποτέ πυρηνικά όπλα αποτελούσε απόπειρα παραπλάνησης:«δεν πρέπει κανείς να ξεγελιέται από τα απατηλά λόγια του ιρανού προέδρου» αναφέρεται σχετικά, ενώ συμπληρώνεται πως οι Ιρανοί χειραγωγούν τα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να συνεχίσουν τη φυγοκέντρηση (αναφορά στις διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου, που το Ισραήλ θεωρεί πως αποσκοπούν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων).

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ