2013-09-21 10:40:55
Φωτογραφία για New York Times: Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Βαϊμάρη
Στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αναφέρονται οι New York Times, οι οποίοι επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή έχει εμφανιστεί...η τέλεια πολιτική καταιγίδα για βίαιο εξτρεμισμό.

Γιατί δεν είμαστε Βαϊμάρη.

Εθνική ταπείνωση, οικονομική καταστροφή, υψηλή μετανάστευση, πολιτικός διχασμός και διεθνή καθοδήγηση.Στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει η πιο “τέλεια πολιτική καταιγίδα βίαιου εξτρεμισμού”. Για να καταλάβετε τα παραπάνω κοιτάξετε στη γερμανική Βαϊμάρη κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, προτρέπει σε άρθρο του ο Roger Cohen στους Νew York Times.

Στη συνέχεια, αναφέρεται στην άνοδο της ακροδεξιάς τονίζοντας πως “στους υποτονικούς δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας, μια αόριστη απειλή κρέμεται σαν πέπλο. Η οικονομία γυρίζει σιγά-σιγά, μετά από δρακόντειες περικοπές και δύο πακέτα διάσωσης ύψους € 240 δισεκατομμυρίων αλλά όχι αρκετά ώστε να γίνει αισθητή η αλλαγή. Η κραυγή της ακροδεξιάς αντηχεί: Εμείς, οι πατέρες του πολιτισμού, έχουμε πουληθεί από τους διεθνείς τοκογλύφους”.


«Αυτοί είναι γνωστοί υπαινιγμοί και είναι γνωστό που μπορεί να οδηγήσουν”, επισημαίνει το δημοσίευμα και τονίζει πως “η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή μεγαλώνει, από μια αμελητέα περιθωριακή ομάδα το 2009, στην τρίτη δύναμη όπου είναι σίγουρα τώρα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% των ψηφοφόρων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Εάν η πιο οξεία φάση της ελληνικής οικονομικής κρίσης έχει περάσει, η πιο αιχμηρή φάση της πολιτικής σκηνής είναι αυτοί”.

Η Ελλάδα, με έλλειμμα 3.3 δισ. δολαρίων στα ταμεία της κοινωνικής ασφάλισης φέτος, και με ένα ακόμη μεγαλύτερο χάσμα να απειλεί την οικονομία της χώρας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, εξακολουθεί να χρειάζεται χρήματα, έστω και λιγότερα απ’ ό,τι ε πριν. Επειγόντως όμως, χρειάζεται τη διεθνή κατανόηση, γράφουν οι New York Times.

Η Χρυσή Αυγή έχει ξεφύγει. Η αστυνομία δήλωσε πως ένας δικός τους μαχαίρωσε θανάσιμα τον Παύλο Φύσσα, έναν αριστερό τραγουδιστή της hip hop που με τα αντιφασιστικά του τραγούδια έβριζε το νεοναζιστικό κόμμα. Τις τελευταίες εβδομάδες, υποστηρικτές της οργάνωσης επιτέθηκαν σε έναν δήμαρχο που προσπάθησε να τιμήσει θύματα του εμφυλίου πολέμου, αλλά και σε μέλη του ΚΚΕ, στέλνοντας εννιά άτομα στο νοσοκομείο.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, πιέζεται ανάμεσα στην δημαγωγία αυτής της ανεξέλεγκτης δεξιάς αλλά και τον λαϊκισμό της αριστεράς κατά της λιτότητας του ΣΥΡΙΖΑ , το οποίο υπόσχεται να επαναφέρει όλα όσα έχασε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. “Αν ζητήσουν κι άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταρρεύσει. Η Γερμανία δεν έχει μάθει ακόμη να παίζει σαν γενναιόδωρη υπερδύναμη. Είναι καιρός να το μάθει. Η Γερμανία μπορεί να έπαιξε στο παρελθόν με επιτυχία το χαρτί της σκληρότητας απέναντι στην Ελλάδα, αλλά όπως το έθεσε ο Μητσοτάκης, “η χώρα βρίσκεται πλέον στα όρια της κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο”.

Κλείνοντας, oι New York Times επανέρχονται στη σύγκριση της Ελλάδας με τη δημοκρατία της Βαϊμάρης, αναφέροντας: “Η αλήθεια είναι πως η Γερμανία έχει σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Όπως έκανε και η Ευρωπαϊκή Ένωση που βοήθησε τη Γερμανία να εξέλθει από την δική της καταστροφική “ώρα μηδέν” το 1945. Μέσω της Ευρώπης, η Γερμανία κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και μέσω της Ευρώπης η Ελλάδα κατάφερε να σωθεί από το να έχει την μοίρα της Βαϊμάρης. Σε μια εποχή όπου η εκτίμηση πως ο ειρηνευτικός ρόλος της Ε.Ε. έχει τελειώσει, είναι πολύ σημαντικό να θυμηθούμε πως η Ένωση είναι το πιο σίγουρο σωσίβιο της Ευρώπης για τις μαύρες ώρες της Ηπείρου”.

alexiptoto.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ