2013-09-21 11:50:03
Φωτογραφία για Κυβέρνηση προς τρόικα: «Δεν αντέχουμε νέο πακέτο λιτότητας»
Με το βλέμμα στραμμένο στις γερμανικές εκλογές υποδέχεται το οικονομικό επιτελείο αύριο στις 3 το μεσημέρι την τρόικα, για μια διαπραγμάτευση μακράς διαρκείας, που προβλέπεται γεμάτη αγκάθια...από τα νέα μέτρα που θα ζητήσουν οι πιστωτές έως την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, την οποία θέλουν μεν να προχωρήσει, αλλά όχι για να καταλήξει το πρώτο λιμάνι της χώρας στα χέρια της COSCO.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να πει «όχι» σε νέα δημοσιονομικά μέτρα. Ενα καλό αποτέλεσμα στις γερμανικές εκλογές, με σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, θα βοηθήσει, ενώ ακόμη και η δολοφονία Φύσσα, με τις προφανείς πολιτικές και κοινωνικές της διαστάσεις, μπορεί να επηρεάσει τη διαπραγμάτευση. Αλλά σε πρώτη φάση τον λόγο θα έχουν οι τεχνοκράτες.

«Τη στιγμή που η οικονομία ανακάμπτει, πάνω που ο κόσμος αρχίζει να βλέπει ελπίδα, δεν μπορείς να επιβάλλεις μέτρα», φέρεται να είπε χθες στην αντιπροσωπεία του οίκου Moody's ο Γιάννης Στουρνάρας, «δοκιμάζοντας» την επιχειρηματολογία του ενόψει της αυριανής συνάντησης με την τρόικα
. «Διαφωνώ εγώ προσωπικά ως τεχνοκράτης, όχι μόνο ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση», συνέχισε. «Εμείς πήραμε μέτρα που αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ από το 2009. Τώρα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη». Η Moody's αναμένεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα, αλλά η τρόικα είναι μια άλλη ιστορία ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ. Υποστηρικτικά στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης κατά της νέας λιτότητας αναμένεται να λειτουργήσει η διαπραγμάτευση στην ευρωζώνη για έναν νέο τρόπο υπολογισμού του λεγόμενου «διαρθρωτικού ελλείμματος», που λαμβάνει υπόψη την ύφεση και την ανεργία. Η Ελλάδα έχει «διαρθρωτικό» πρωτογενές πλεόνασμα 6,5% του ΑΕΠ, κάτι που δείχνει πόσο μεγάλη προσπάθεια έχει καταβάλει τα προηγούμενα χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, μέτρα διαρθρωτικά, αλλά εξίσου επώδυνα, με επίκεντρο το Ασφαλιστικό, είναι ήδη δρομολογημένα. Είναι αυτά που αφορούν το κόψιμο των επικουρικών συντάξεων και τις συγχωνεύσεις των λεγόμενων «ευγενών» ταμείων. «Στη διαπραγμάτευση κάτι πρέπει να δώσεις για να πάρεις κάτι», σημειώνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κλείσει το θέμα του δημοσιονομικού κενού στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015-2016 με τέτοιου είδους μέτρα και να μην πάει στη Βουλή νέο πακέτο με περικοπές μισθών και νέους φόρους. Αυτό το θεωρεί «κόκκινη γραμμή». Ομως η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη. Το ΔΝΤ ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό στα 4-5 δισ. ευρώ, που αποκλείεται να κλείσει με διαρθρωτικά μόνο μέτρα. Κατά την κυβέρνηση, τα νέα δεδομένα για την ανάπτυξη επιτρέπουν εκτιμήσεις για πολύ μικρότερο κενό, της τάξης των 2 με 2,5 δισ. ευρώ. Και πάλι, δύσκολα κλείνει μόνο με διαρθρωτικά μέτρα, αλλά επιτρέπει κάποια μεγαλύτερη επιείκεια. Μένει να φανεί αν η τρόικα θα συμφωνήσει.

Πάντως, πηγές του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι αν το θέμα φτάσει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών ασφαλώς θα μετρήσει και το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. «Η κοινωνία έχει τα όριά της», σχολιάζουν οι πηγές, σημειώνοντας ότι το θέμα της ανόδου της Χρυσής Αυγής έχει ήδη τεθεί κάποιες φορές σε επίπεδο Eurogroup.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Το χαρτί της ανάπτυξης το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένο να το παίξει δυνατά, επιχειρηματολογώντας εναντίον ενός νέου γύρου λιτότητας. Στο πλαίσιο αυτό το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα είναι καθοριστικό, καθώς μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες εκτιμάται - από το οικονομικό επιτελείο - ότι θα δείξει μεγαλύτερη κατανόηση για την ανάγκη στροφής της οικονομικής πολιτικής σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θα δεσμευθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα κινηθεί αποφασιστικά λαμβάνοντας μέτρα απελευθέρωσης των αγορών που θα ρίξουν τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και ότι θα προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, προχωρώντας άμεσα στην τιτλοποίηση εσόδων από ακίνητα του Δημοσίου. «Η αλήθεια είναι ότι καθυστερήσαμε», ομολογούν τα στελέχη της. Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την τρόικα να βοηθήσει σε θέματα ρευστότητας των τραπεζών ώστε να τονωθεί το ΑΕΠ. Μαζί με το δημοσιονομικό κενό στο τραπέζι θα βρεθεί και η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή τα κεφάλαια που θα χρειαστεί η χώρα για να πληρώνει τους πιστωτές της τα επόμενα δύο χρόνια. Υπολογίζεται ότι αυτό φτάνει τα 11 δισ. ευρώ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δεσμευθεί ότι θα το αντιμετωπίσει η ευρωζώνη εφόσον η Ελλάδα επιτύχει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα. Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα μπορέσει ίσως να είναι πιο αποκαλυπτική, καθώς το ΔΝΤ πιέζει για αποφάσεις τώρα.

Σε πρώτη φάση, πάντως, η συζήτηση θα ξεκινήσει με τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ: οριστικοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, εξόφληση οφειλών Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, τοποθέτηση 12.500 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και Κώδικας Δικηγόρων.

Η διαπραγμάτευση θα διακοπεί στα μέσα Οκτωβρίου για τη Σύνοδο του ΔΝΤ (11-13/10) και το Eurogroup και θα επαναληφθεί στη συνέχεια, τουλάχιστον έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Tα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό 2015-16 (4-5 δισ. ευρώ κατά την τρόικα, 2-2,5 δισ. κατά την κυβέρνηση)

Πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό 2014-15 (11 δισ. ευρώ)

Πώς θα γίνει βιώσιμο το δημόσιο χρέος

Αν ικανοποιήθηκαν τα προαπαι- τούμενα του Σεπτεμβρίου για τη δόση του 1 δισ. ευρώ (Κώδικας Δικηγόρων, 12.500 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα, ρύθμιση χρεών προς ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και η οριστικοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ)

Αγκάθι το λιμάνι

Αρνητικοί εμφανίζονται οι πιστωτές όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, την οποία θέλουν μεν να προχωρήσει, αλλά όχι να καταλήξει το πρώτο λιμάνι της χώρας στα χέρια της COSCO

ΠΗΓΗ:Τα Νεα
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ