2013-09-21 12:30:07
Φωτογραφία για Γάλλοι πολεμούν με τους αντάρτες στη Συρία.
«Πάνω από 130 Γάλλοι ή κάτοικοι Γαλλίας βρίσκονται σήμερα στη Συρία», δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς, υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. Εξάλλου «περίπου πενήντα έχουν επιστρέψει, περίπου 40 βρίσκονται σε φάση μετάβασης και περίπου εκατό έχουν ήδη, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, εκδηλώσει την επιθυμία να πάνε εκεί», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται «για νέους», οι οποίοι «είναι γνωστό ότι ήδη έχουν υιοθετήσει μια παραβατική συμπεριφορά» και είναι «στην πλειονότητά τους ριζοσπαστικοποιημένοι».

Πρόκειται, πρόσθεσε, «για ένα φαινόμενο το οποίο με ανησυχεί διότι αποτελούν, με την επιστροφή τους στο έδαφός μας, έναν δυνητικό κίνδυνο».

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, είναι «ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει αναλογία με τον αριθμό των Γάλλων οι οποίοι είχαν πάει για παράδειγμα στο Αφγανιστάν ή στο Πακιστάν. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».


Ο Μοχάμεντ Μεράχ, ένας Γαλλοαλγερινός 23 ετών ο οποίος είχε σκοτωθεί από αστυνομικούς την 22α Μαρτίου 2012 στην Τουλούζη, στη νοτιοδυτική Γαλλία, αφού είχε δολοφονήσει 7 πρόσωπα, τρεις στρατιωτικούς και τέσσερις ακόμη ανθρώπους —ένα ραβίνο και τρία παιδιά— σε ένα εβραϊκό σχολείο στην πόλη, είχε μεταβεί στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, σύμφωνα με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

Ένας Γάλλος οπαδός του ισλαμικού ιερού πολέμου, ο Ζαν-Ντανιέλ, 22 ετών, ο οποίος καταγόταν από την Τουλούζη, σκοτώθηκε στις αρχές του Αυγούστου σε συγκρούσεις ανταρτών με δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ένας άλλος Γάλλος, ο Ραφαέλ Ζεντρόν, σκοτώθηκε σε μάχες των ισλαμιστών ανταρτών με δυνάμεις του Άσαντ την 14η Απριλίου.

Η Γαλλία συνεργάζεται με αρκετές άλλες χώρες πολίτες των οποίων έχουν ταξιδέψει για να πολεμήσουν στη Συρία, περιλαμβανομένου του Βελγίου, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, επισήμανε ο Βαλς. Πολλά πρόσωπα έχουν συλληφθεί πρόσφατα διότι υπήρχε η υποψία ότι ετοιμάζονταν να μεταβούν στη Συρία για να λάβουν μέρος στον τζιχάντ.

Πριν από δύο εβδομάδες η γαλλική αστυνομία είχε συλλάβει τέσσερις άνδρες 23-33 ετών λόγω της υποψίας ότι λήστεψαν ένα ταχυεστιατόριο για να χρηματοδοτήσουν την μετάβασή τους στη Συρία.

Η Γαλλία υποστηρίζει σθεναρά τη συριακή αντιπολίτευση, αλλά όχι τις οργανώσεις που θεωρεί φονταμενταλιστικές. Ο Βαλς είπε ότι όσοι σχετίζονται με οργανώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές, όπως το Μέτωπο Αλ Νόσρα, αντιμετωπίζουν διώξεις.

geopolitics.com.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ