2013-10-01 23:58:04
Φωτογραφία για Επιστολή Α. Λοβέρδου προς τον Υπουργό Εργασίας
Κύριε Υπουργέ,

Με επιστολή που σας είχα αποστείλει στις 12 Απριλίου 2013, είχα επισημάνει εγκαίρως ότι η προωθούμενη τότε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΙΚΑ και τα άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία, εξ αιτίας της κρίσης, δεν θα ήταν... δυνατόν να εφαρμοστεί και θα οδηγούσε χιλιάδες επιχειρήσεις σε πλήρες αδιέξοδο. Οι επιχειρήσεις που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην εξόφληση των οφειλών τους εντός σαράντα οκτώ μηνών που προέβλεπε η ρύθμιση, ούτε να επωμιστούν το επαχθές επιτόκιο, αλλά ούτε και να αντιμετωπίσουν τις πρωτοφανείς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση. Για τους λόγους αυτούς είχα προτείνει ως μόνη βιώσιμη και συμφέρουσα ρύθμιση για το ΙΚΑ και τα άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία το πάγωμα για είκοσι τέσσερις μήνες όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπό τον απαράβατο όρο ότι η επιχείρηση θα καταβάλει ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές, ενώ μετά το πέρας του 24μήνου θα μπορούσε να λειτουργήσει η ρύθμιση των σαράντα οκτώ μηνιαίων δόσεων.


Είχα από τότε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι εάν δεν υιοθετηθεί η παραπάνω πρόταση, δεν πρόκειται να εισρεύσουν χρήματα στα Ταμεία, ούτε και οι επιχειρήσεις να βοηθηθούν. Αντί να προσεχθούν οι προτάσεις αυτές επιλέχθηκε η οδός της άρνησης με αιτιολογία τις αντιρρήσεις της "τρόικας", αλλά και η θριαμβολογία ορισμένων στα ΜΜΕ, πως δήθεν θεσπίστηκαν μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων κ.τ.τ. Πέραν όλων όσων προηγήθηκαν πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες, αφενός πως η ενιαία ρύθμιση οφειλών τόσο ως προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όσο και προς το Δημόσιο για φόρους είναι απολύτως άστοχη, αλλά κι αφετέρου πως, ειδικά για τον ΟΑΕΕ, δεν πρέπει να συνεχιστεί η δίωξη για τις περιπτώσεις όπου ο εργοδότης πληρώνει κανονικά τις εισφορές του για τους εργαζόμενους που τυχόν απασχολεί, αλλά καθυστερεί να καταβάλει τις εισφορές για την αυτασφάλισή του και έτσι διακόπτεται και η ιατροφαρμακευτική του κάλυψη.

Σε λίγους μόνο μήνες οι ανωτέρω εκτιμήσεις δυστυχώς επαληθεύτηκαν, καθώς ελάχιστες επιχειρήσεις προσέφυγαν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να προωθεί νέες εξοντωτικές ρυθμίσεις για την είσπραξη των οφειλών, όπως πχ η είσπραξή τους από έναν νέο οργανισμό βάσει του ΚΕΔΕ, ή η συζητούμενη αφαίρεση του ΑΦΜ κλπ.

Ενόψει της δραματικής κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά λόγω της κρίσης, την οποία πάρα πολύ καλά γνωρίζετε, επαναφέρω την πρότασή μου. Είμαι βέβαιος πως αν υποστηριχθεί με τις σχετικές μελέτες και τις προβλέψεις από την πλευρά των Ασφαλιστικών Ταμείων, τότε η αποδοχή της θα καταστεί βεβαία.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ