2013-10-16 22:00:13
Φωτογραφία για Στο SPD στρέφεται η Μέρκελ μετά το ναυάγιο με τους Πράσινους
Στους Σοσιαλδημοκράτες στρέφονται αποκλειστικά πλέον για διαβουλεύσεις με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης οι Χριστιανοδημοκράτες μετά το ναυάγιο στο οποίο κατέληξαν οι συνομιλίες με τους Πράσινους. Την ίδια ώρα, τριβές με την αντιπολίτευση προκαλεί δωρεά, 690.000 ευρώ, στο CDU από την οικογένεια που ελέγχει τη ΒΜW.

“Οι Πράσινοι δεν θέλουν να διαπραγματευτούν έναν συνασπισμό με τη Μέρκελ»  δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος, Κλαούντια Ροθ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Υστερα από μαραθώνιο διαβουλεύσεων, που διήρκεσε σχεδόν επτά ώρα, Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι αποφάσισαν ότι οι διαφορές τους δεν μπορούν να γεφυρωθούν, ειδικά όσον αφορά στο ζήτημα της φορολογίας, του κατώτατου μισθού (το οποίο τορπίλισε και τις συνομιλίες με το SPD) αλλά και στις μη ικανοποιητικές απαντήσεις που πήραν οι Πράσινοι για την στάση του CDU στην ευρωπαϊκή κρίση.

Με τον αποκλεισμό των Πράσινων, οι Χριστιανοδημοκράτες χάνουν ένα δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί, καθώς το SPD αποτελεί πλέον τη μοναδική τους επιλογή. Ο νέος γύρος συνομιλιών θα διεξαχθεί την Πέμπτη. Ωστόσο, αυτή τη φορά, οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να επιμείνουν περισσότερο στο ζήτημα του κατώτατου μισθού και τη φορολογία.


Την Παρασκευή ή το Σάββατο, η ηγεσία του CDU αναμένεται να κάνει την τελική της εισήγηση στα στελέχη του κόμματος για το πώς θα κινηθεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το βαυαρικό CSU δεν έχει προγραμματισμένη παρά μόνο την τακτική συνέλευση της ηγετικής του ομάδας τη Δευτέρα. Οι Σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους σκοπεύουν να συγκαλέσουν την Κυριακή τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, ώστε να εισηγηθούν συνεργασία ή όχι με τους Χριστιανοδημοκράτες, κάτι που θα αποφασιστεί με εσωτερική κάλπη.

Πυρά της αντιπολίτευσης κατά Μέρκελ με αφορμή τις δωρεές από BMW

Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ ότι έλαβε 3 δωρεές συνολικού ύψους 690.000 ευρώ από την οικογένεια που πρακτικά ελέγχει την BMW, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος διαπραγματευόταν με ηγέτες της ΕΕ για τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων των μεγάλων οχημάτων.

Οι δωρεές δόθηκαν μόλις λίγες ημέρες προτού οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ε.Ε δεχτούν το γερμανικό αίτημα να μην προχωρήσουν σε συμφωνία για τη θέσπιση νέων κανόνων για τις εκπομπές ρύπων, καθώς το Βερολίνο πρόβαλε ως επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα κόστιζε θέσεις εργασίας και θα προκαλούσε ζημιά στις μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

“Οι δωρεές αυτές δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε πολιτική απόφαση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το CDU.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Bundestag, η Γιοχάνα Κουάντ, χήρα του Χέρμπερτ Κουάντ, και τα παιδιά της Στεφάν και Σούζαν συνεισέφεραν έκαστος δωρεά 230.000 ευρώ στις 9 Οκτωβρίου. Οι τρεις ελέγχουν από κοινού το 46,7% της BMW.

Η Μέρκελ είχε παρέμβει προσωπικά για να αναβληθεί η απόφαση των Βρυξελλών, η οποία ευνοούσε τους κατασκευαστές μικρότερων αυτοκινήτων από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο  Γιούργκεν Τρίτιν, πρώην συνιδρυτής των Πρασίνων, έγραψε στο Twitter ότι η οικογένεια "αγόρασε την πολιτική της Μέρκελ για το κλίμα στις 9 Οκτωβρίου έναντι 690.000 ευρώ".

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σοσιαλδημοκράτης Γιοακίμ Πος, ο οποίος έγραψε ότι το μικρό χρονικό διάστημα, που μεσολάβησε μεταξύ της δωρεάς και της στήριξης της Μέρκελ στις αυτοκινητοβιομηχανίες "δίνει λαβή για κριτική στις δωρεές στα κόμματα".

Εκπρόσωπος των Κουάντ δήλωσε, πάντως, ότι είχαν αποφασίσει να προβούν σε αυτή τη δωρεά τον Ιανουάριο, αλλά περίμεναν μέχρι τον Οκτώβριο για να μεταφέρουν τα χρήματα επειδή δεν ήθελαν να αναμειχθούν στην προεκλογική εκστρατεία, που έληξε με τις εκλογέ ςτης 22ας Σεπτεμβρίου.

 newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ