2013-10-17 00:35:12
Φωτογραφία για Τουρκία: Μάχες στα σύνορα με την Συρία
Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι άνοιξαν πυρ εναντίον ισλαμιστών, μελών μιας οργάνωσης η οποία... θεωρείται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα, στη βόρεια Συρία αφού ένας όλμος έπληξε το τουρκικό έδαφος.

Οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έχουν καταλάβει περιοχές της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας, εβλήθησαν τέσσερις οβίδες από το τουρκικό πυροβολικό εναντίον θέσεων του ΙΚΙΛ γύρω από την Άζαζ, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας σε απόσταση περίπου 5 χλμ. από τα σύνορα.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν ανταποδώσει επανειλημμένα τα πυρά όταν το τουρκικό έδαφος πλήττεται κατά την διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται ότι ο τουρκικός στρατός στοχοθέτησε και έπληξε θέσεις της οργάνωσης ΙΚΙΛ. Η εξέλιξη σημειώνεται καθώς η Άγκυρα - μια χώρα η στήριξη της οποίας στη συριακή αντιπολίτευση θεωρείται κλειδί - αντιμετωπίζει επικρίσεις από δυτικές κυβερνήσεις διότι επέτρεψε να εισέλθουν στη βόρεια Συρία όπλα και μαχητές για τους εξτρεμιστές, κάτι το οποίο διαψεύδει.


Στο μεταξύ στο Χαλέπι, επίσης στη βόρεια Συρία, οι αντάρτες εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση εναντίον της κεντρικής φυλακής, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, βρίσκονταν σε εξέλιξη μάχες στο εσωτερικό της φυλακής αυτής, στην οποία κρατούνται χιλιάδες άνθρωποι και την οποία πολιορκούν αντάρτες από τον Απρίλιο. Κατά πληροφορίες στη φυλακή του Χαλεπιού κρατούνται 4.000 - 5.000 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, αντικαθεστωτικοί, ισλαμιστές, ακτιβιστές κι ακόμη και παιδιά.

Κατά τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, την επίθεση εξαπέλυσαν μέλη του Μετώπου Αλ Νόσρα, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, και της ισλαμιστικής οργάνωσης Άχραρ αλ Σαμ.

Δεν είναι σαφής ο αριθμός των απωλειών. Νωρίτερα εντός της ημέρας, η ΜΚΟ αυτή είχε κάνει λόγο για δύο επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι μέσα στη φυλακή που είχαν αποτέλεσμα εννιά στρατιωτικοί να βρουν το θάνατο. Ο στρατός είχε απωθήσει δύο μεγάλες επιθέσεις των ανταρτών για την κατάληψη της φυλακής τον Μάιο και τον Απρίλιο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ