2013-10-17 10:10:01
Φωτογραφία για Αδ.Γεωργιάδης για δραστική ουσία: «Κάποιοι γιατροί αύξαναν τη φαρμ.δαπάνη και προφανώς δε το κάναν για την ψυχή της μάνας τους»
Πολλά και ενδιαφέροντα είπε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.

Εξήγησε ποια είναι η προσωπική του γνώμη, μίλησε για την... «περίεργη» σχέση γιατρών-εταιρειών στην οποία οφείλεται - εν μέρει - και η τεράστια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2004-2009, τόνισε τι ισχύει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, ενώ στο τέλος φρόντισε να μας προϊδέασει για τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη χρήση των γενοσήμων.

Διαβάστε και δείτε παρακάτω τι ακριβώς είπε ο κύριος υπουργός πριν λίγες μέρες στην διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο του διορισμού του νέου προέδρου του ΕΟΦ, κ. Δημήτριου Λιντζέρη:

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Από εποχής Λοβέρδου υπάρχει ο σχετικός νόμος για υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο κι εγώ έχω την ένστασή μου ως προς το εξής: Εγώ είμαι υπέρ - και αυτό έχω προτείνει και στην τρόικα - του συστήματος που έχει η Ολλανδία που λέγεται προτεινόμενη θεραπευτική αγωγή που σημαίνει ότι ο γιατρός συνταγογραφεί με τη δραστική ουσία αλλά μπορεί σε κάποιο πεδίο της συνταγής να υποδείξει ποιο κατά τη γνώμη του είναι το ενδεδειγμένο σκεύασμα.


Αυτή η πρόταση - που έχει τεθεί προς την τρόικα - για αλλαγή του νόμου ως προς το συγκεκριμένο σημείο δεν έχει γίνει δεκτή ακόμα από την τρόικα. Και δεν έχει γίνει δεκτή, και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η δυσπιστία, διότι η πλευρά της τρόικας θεωρεί ότι για πάρα πολλά χρόνια σε αυτή την τρομερή σπατάλη ευθύνονταν και οι γιατροί - εγώ δε λέω μόνο αυτοί.

Να είμαστε όλοι μεταξύ μας ειλικρινείς και δίκαιοι. Όταν η εξωνοσοκομειακή δαπάνη είχε φτάσει 5,6 δις και τώρα είναι 2,3 δις, κάποιοι γιατροί γράφαν αυτά τα επιπλέον 3 δις. για να εκτελούνται οι συνταγές. Και αυτοί οι γιατροί προφανώς δε το κάναν για την ψυχή της μάνας τους. Άρα κάποιου είδους σύνδεση είχαν με αυτούς που πούλαγαν τα φάρμακα. Και το λέω για να είμαστε ειλικρινείς και δίκαιοι. Γιατί αν δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη λύση στη χώρα δε θα βρούμε.

Επειδή υπάρχει λοιπόν αυτό το κακό προηγούμενο στη χώρα και αυτό το εξαιρετικά αμαρτωλό παρελθόν υπάρχει και πολύ μεγάλη δυσπιστία. Πάρα ταύτα, προσωπικά δέχομαι την βάση του επιχειρήματος ότι πρέπει να σεβαστούμε τον κυρίαρχο ρόλο που πρέπει να έχει ο γιατρός στη θεραπευτική αγωγή αν και πρέπει να σας πω ότι πια στην Ευρώπη ακόμα και στην Ολλανδία που επιτρέπεται, πολύ σπάνια γιατρός γράφει brand name. Προσέξτε, δεν απαγορεύεται, αλλά σχεδόν κανένας πια δε γράφει.

Στα ξένα πανεπιστήμια, στις ιατρικές σχολές οι γιατροί εκπαιδεύονται από το πρώτο έτος πώς θα συνταγογραφούν μόνο με δραστική ουσία. Στη Μεγάλη Βρετανία περίπου θεωρείται δευτεροκλασάτος ο γιατρός που επιμένει να γράφει brand name. Τον κοιτάνε οι συνάδελφοί του περίεργα. Άρα θεραπευτικά γίνεται και με τη δραστική ουσία.

Η ειλημμένη απόφαση της κυβερνήσεως είναι να θεσπίσει υποχρεωτική συνταγογράφηση με 60% δραστική ουσία που έχει γενόσημα φάρμακα, σε μηνιαία βάση. Γιατροί που δε θα μπορούν να επιτυγχάνουν το στόχο θα φεύγουν από το σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης θα προβούμε σε μεγάλη μείωση της τιμής των γενοσήμων έτσι ώστε και να εξοικονομήσουμε πόρους για το σύστημα και να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο στους πολίτες μας να επιλέξουν το γενόσημο φάρμακο.

Κλείνοντας να πω ότι υπάρχει εθνική φαρμακοβιομηχανία και δεν εννοώ μόνο την κρατική. Στην Ελλάδα, έχουμε μερικές από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες κάνουν και σπουδαίες εξαγωγές και φέρνουν και πολλούς φόρους στο ελληνικό κράτος.

Δείτε το συγκεκριμένο απόσπασμα:

farmakopoioi.blogspot.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ