2013-10-17 16:30:11
Φωτογραφία για Ισραήλ: Το Ιράν μας πάει για νέο Μόναχο
Ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτς εξέφρασε την ανησυχία του για την τροπή που έλαβαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και του Ιράν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να υπάρξει ένα νέο "Μόναχο".

"Παρακολουθούμε τις συνομιλίες για τα πυρηνικά στη Γενεύη με ελπίδα και ανησυχία. Διακρίνουμε ανησυχητικές ενδείξεις και δεν θέλουμε η Γενεύη του 2013 να μετατραπεί σε Μόναχο του 1938", τόνισε ο Στάινιτς, οι δηλώσεις του οποίου κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναμεταδόθηκαν από το στρατιωτικό ραδιόφωνο.

Ο υπουργός που είναι αρμόδιος επίσης για τις Διεθνείς Σχέσεις και τις υπηρεσίες Πληροφοριών αναφερόταν στη διάσκεψη του Μονάχου το 1938, κατά την οποία η Βρετανία και η Γαλλία είχαν ενδώσει στα αιτήματα της ναζιστικής Γερμανίας για να αποφύγουν τον πόλεμο, ο οποίος τελικά ξέσπασε ένα χρόνο αργότερα.

Το Ιράν και η ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και η Γερμανία) ολοκληρώνουν σήμερα τις διήμερες συνομιλίες για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία παρουσίασε μια πρόταση που χαρακτηρίζεται "σημαντική".


Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βλέπει στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μια απειλή για την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ, επανέλαβε χθες την απειλή της προληπτικής επίθεσης κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Το Ισραήλ, που θεωρείται η μόνη πυρηνική δύναμη στην περιοχή, ανησυχεί μήπως η ομάδα των 5+1 ανταποκρινόμενη στον συμφιλιωτικό τόνο που υιοθέτησε ο νέος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ροχανί δεχτεί να χαλαρώσει τον οικονομικό αποκλεισμό του Ιράν που στραγγαλίζει την οικονομία του.
onalert logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ