2013-10-20 16:00:06
Φωτογραφία για Όταν η λογική σκέψη υποτάσσει τα γεωπολιτικάντικα κλισέ
του Κίμωνα Γεωργακάκη, Πολιτικός Επιστήμων

Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σχέσεις με Ρωσία, Η.Π.Α., Ευρώπη, Ισραήλ σε συνέντευξη του Βασίλη Μαρκεζίνη στον «ΕΤ».

Όταν στην Ελλάδα έχει να κάνει κανείς με πολιτικάντηδες, οι οποίοι για να τοποθετηθούν σε κρίσιμα ζητήματα περιμένουν τα μεγάλα «think tanks» των παγκοσμιοποιητών, τότε δύσκολα μπορεί να περάσει η άλφα ή βήτα πρόταση πάνω σε καίρια θέματα πολιτικής, οικονομίας και πολιτισμού. Καιρό τώρα γράφω για την επιτακτική ανάγκη άσκησης, οργανωμένης και χωρίς τυμπανοκρουσίες, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα, καθώς οι συνθήκες το επιτρέπουν ή καλύτερα το επιβάλλουν.

Η συγκεκριμένη μου πρόταση έρχεται εννοείται σε κόντρα με όλο αυτό το «μπούγιο» «πολιτικών, συμβούλων και αναλυτών», οι οποίοι όχι μόνο είναι γεωπολιτικά αναλφάβητοι, καθότι η κρίση τους εξαρτάται από άλλους, αλλά και εγωιστές, αφού αρνούνται να αποδεχθούν κάτι άλλο εκτός από τα εμφυτευμένα ιδεολογικοπολιτικά κλισέ που έχουν μέσα στο κεφάλι τους, πόσο μάλλον όταν προέρχεται από νέους ανθρώπους. Επιπλέον όλο και κάπου δίνουν λογαριασμό για τις απόψεις τους. Συνεπώς πρέπει να λένε καλά το «ποίημα», προκειμένου να συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί που βρίσκονται.


Ευτυχώς όμως υπάρχουν ακόμα Έλληνες που μιλούν πρωτίστως με βάση την λογική. Ένας από αυτούς είναι ο Βασίλης Μαρκεζίνης με την διεθνή ακαδημαϊκή, καθηγητική και επιστημονική καριέρα. Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής τόνισε, σε αντίθεση με το αναχρονιστικό και πεπαλαιωμένο «ανήκωμεν εις την Δύσιν», καταρχάς την ανάγκη πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής με άνοιγμα στην Ρωσία, δίχως να παραβλεφθούν οι σχέσεις μας με τις Η.Π.Α.:

Η πολιτική μας πρέπει να είναι μια πολιτική που θα κρατάει συνέχεια ισορροπίες, που δεν θα εγκαταλείψει, δεν θα αδυνατήσει, δεν θα μειώσει τις σχέσεις μας με την Αμερική αλλά θα δημιουργήσει παράλληλα σχέσεις με άλλες χώρες μεταξύ των οποίων την Ρωσία. Το ίδιο ισχύει και με το Ισραήλ. Πρέπει επίσης να κρατήσουμε και την ισορροπία με τον Αραβικό κόσμο.

Θυμηθείτε άρθρα μου:

Ήρθε η ώρα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής

Τελευταία ευκαιρία για τις ελληνορωσικές σχέσεις;

Μεγάλη ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο «Ναβαρόνε» ή «Ορλωφικά»; Το προβαλλόμενο δίλημμα των μεταπρατών

Επίσης ο Βασίλης Μαρκεζίνης αναρωτιέται, γιατί την στιγμή που χώρες της Ευρώπης έχουν προσεγγίσει τον ρωσικό παράγοντα, εμείς αυτό δεν το εκμεταλλευόμαστε:

«Η Γερμανία έχει σχέσεις με την Ρωσία αυτή τη στιγμή. Η Γαλλία έχει σχέσεις με τη Ρωσία οικονομικές, οι οποίες μεγαλώνουν και θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν. Χώρες του Ανατολικού μπλοκ όπως η Ουγγαρία η Λιθουανία, η Πολωνία προσπαθούν να βρουν τρόπο modus vivendi με την Ρωσία, την οποία απεχθάνονταν και σωστά λόγω του παλαιού μπλοκ. Και εμείς θα συνεχίσουμε να ζούμε με το παρελθόν; (…)Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα που προσπαθούν να εμποδίσουν πρωτοβουλίες προσέγγισης της Ευρώπης με τη Ρωσία.»

Θυμηθείτε άρθρα μου:

Καλοδεχούμενος ο νέος σύμμαχος για Ελλάδα και Ευρώπη;

Τι θα συνέφερε καλύτερα Ελλάδα και Κύπρο;

Εν συνεχεία για την πρώην παντοκρατορία των Η.Π.Α. και την αποτελεσματικότητα του Πούτιν ο κ. Μαρκεζίνης δήλωσε:

«Στο θέμα της Συρίας, την τελευταία στιγμή στο χάος που βρέθηκε η Αμερική για το τι θα κάνει στο θέμα, τη λύση την έδωσε ο Πούτιν. Και όλοι παραδέχθηκαν πως κερδισμένος είναι ο Πούτιν. Από τους ηγέτες που βλέπω στον ορίζοντα αυτή τη στιγμή, ένας είναι παραδείγματος χάριν ο κ. Πούτιν».

Θυμηθείτε:

Υπόθεση Συρίας: Οι διεθνείς σχέσεις απαιτούν σοβαρούς παίκτες

Αν έχεις Πούτιν διάβαινε…

Τέλος τονίζει την χρησιμότητα της οικουμενικότητας του Ελληνισμού στην εξωτερική πολιτική:

(…)Από πλευράς ουσίας όχι μόνο πολιτισμού, αλλά ουσίας πολιτικής, εξωτερικής πολιτικής (…) η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον και υποχρέωση να ανήκει και στην Ανατολή και την Δύση.
pygmi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
LIVE: Βέροια - Άρης 0-0
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
LIVE: Βέροια - Άρης 0-0
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ