2013-10-26 07:00:21
Φωτογραφία για Πυρηνική ενέργεια για τη Μέση Ανατολή
Αλεξάντρ Εμελιάνενκοφ

Μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, πολλά πυρηνικά προγράμματα για ειρηνικούς σκοπούς πάγωσαν στον κόσμο. Τώρα, όμως, το ενδιαφέρον επανέρχεται. Μάλιστα, ακόμα και πετρελαιοπαραγωγές χώρες, που βλέπουν ότι κάποια στιγμή θα στερεύσουν τα αποθέματά τους, ενδιαφέρονται για πυρηνική ενέργεια.

Στο τέλος του φτάνει το διάλειμμα που υπήρξε στην υλοποίηση προγραμμάτων ατομικής ενέργειας, εξαιτίας του ατυχήματος στον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, το 2011. Σήμερα, όλα δείχνουν μια νέα έξαρση σε αυτή την αγορά υψηλής τεχνολογίας. Μεταξύ των άλλων, αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες ενδιαφέρονται για μια διαφοροποίηση στον τομέα της ενέργειας, επιδεικνύουν ενδιαφέρον για συνεργασία με ρωσικές εταιρίες.

Διαβάστε επίσης:

Συγκρατημένη αισιοδοξία για αποκλιμάκωση της έντασης με το Ιράν

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα συγκρότημα σταθμού πυρηνικής ενέργειας συνολικής ισχύος 16 γιγαβάτ
. Το ενδιαφέρον είναι ότι φέτος, στις 21 Αυγούστου, τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ ΗΑΕ και Ρωσίας για συνεργασία στον τομέα της χρήσης ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Προβλέπει δε, από την εξόρυξη ουρανίου, τον εμπλουτισμό του και την παραγωγή καυσίμου, ως την ολοκληρωτική κατασκευή πυρηνικών σταθμών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την εκπαίδευση του προσωπικού και τη διεξαγωγή επιστημονικών και ερευνητικών προγραμμάτων.

Νωρίτερα, είχε συναφθεί συμβόλαιο μεταξύ της ρωσικής εταιρίας Tehsnabexport (Tenex) και της ENEC -της  κοινοπραξίας ατομικής ενέργειας των ΗΑΕ- για την προμήθεια εμπλουτισμένου ουρανίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί το καύσιμο για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της αραβικής χώρας. Το συμβόλαιο έχει ισχύ 15 ετών και οι πρώτες παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν ήδη από το 2014.

Οι προοπτικές της μελλοντικής συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα, εξετάστηκαν πρόσφατα στις συνομιλίες του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον διάδοχο πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι, και υπαρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν.

Και η Ιορδανία

Δεύτερος πιθανός εταίρος για τη Ρωσία, είναι η Ιορδανία. Εκεί οι Ρώσοι ανταγωνίζονται με τη γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία AREVA- Mitsubishi. Η ενωμένη εταιρία Niaep-Atomstroyexport ευελπιστεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους να έχει τα οριστικά αποτελέσματα του διαγωνισμού για το πρόγραμμα που αφορά τον πρώτο σταθμό πυρηνικής ενέργειας, ο οποίος σχεδιάζεται να φτιαχτεί κοντά στη βιομηχανική ζώνη Ζαρκά. Αυτό το διάστημα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένουν την έγκριση από το Κοινοβούλιο της χώρας.

ΓΡΑΦΗΜΑ:

Οι πυρηνικοί σταθμοί που κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με τη Ρωσία

Όπως αναφέρει ο επίσημος εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom, Σεργκέι Νόβικοφ, η ρωσική προσφορά για τον διαγωνισμό της Ιορδανίας έχει περάσει ήδη δυο στάδια και αυτό αποδεικνύει ότι το επίπεδο των τεχνολογιών που προτείνει η ρωσική πλευρά είναι πολύ υψηλό. Το ίδιο το ρωσικό πρόγραμμα, κατά τον Νόβικοφ, ξεχωρίζει για τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του. Δηλαδή, η εταιρία δεν θα κατασκευάσει μόνο τον πυρηνικό σταθμό, αλλά προτίθεται και να τον τροφοδοτήσει με πυρηνικό καύσιμο για ολόκληρο τον κύκλο ζωής του.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η Rosatom, η οποία διαθέτει το δικό της επιστημονικό-εκπαιδευτικό κέντρο, μπορεί να προσφέρει πρακτική βοήθεια στην εκπαίδευση του προσωπικού της χώρας που χρειάζεται τη σχετική κατάρτιση. Εξάλλου, οι φοιτητές από την Ιορδανία ήδη σπουδάζουν σήμερα στη Μόσχα, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Πυρηνικών Ερευνών, το οποίο δημιουργήθηκε στη βάση του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας.

Ο ειδικός του Ιδρύματος Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας, Αλεξάντρ Πάσετσνικ, θεωρεί ότι η Rosatom έχει καλές πιθανότητες να επικρατήσει των ανταγωνιστών της, καθώς τόσο από πλευράς αντοχής σε ακραία φυσικά φαινόμενα, όσο και γενικής ασφάλειας, τα σχέδια που προτείνει η Ρωσία με βάση τον υδρόψυκτο αντιδραστήρα, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Μεταξύ αυτών, και εκείνες που όρισε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα.

Δεκάδες μονάδων

Το διάστημα αυτό, βάσει των σχεδίων της Rosatom και υπό την καθοδήγησή της, κατασκευάζονται ή είναι έτοιμες για κατασκευή, 28 ενεργειακές μονάδες πυρηνικών σταθμών. Εννέα στη Ρωσία και 17 στο εξωτερικό. Στο Μπαγκλαντές, τη Λευκορωσία, το Βιετνάμ, την Ινδία, την Κίνα, την Τουρκία, την Ουκρανία και σε άλλες χώρες.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου άρχισαν να ρίχνουν τα μπετά για τη θεμελίωση της τέταρτης ενεργειακής μονάδας του πυρηνικού σταθμού της Τιανβάν στην Κίνα, δίπλα στις δυο που λειτουργούν και σε μια ακόμη που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής. Στις 2 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή του επικεφαλής της Rosatom, Σεργκέι Κιριγένκο, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος στο σημείο κατασκευής του μελλοντικού πυρηνικού σταθμού Ρουπούρ στο Μπαγκλαντές, ενώ στην πρωτεύουσα της χώρας Ντάκα άνοιξε κέντρο πληροφοριών  στον τομέα της ατομικής ενέργειας.

Δικλείδες ασφαλείας και περιβαλλοντικά μέτρα

Ο πυρηνικός σταθμός Τιανβάν στην Κίνα, και ο Κουντανκουλάμ στην Ινδία σχεδιαστικά και κατασκευαστικά διαφέρουν ριζικά από τη γενιά των πυρηνικών σταθμών στους οποίους ανήκει ο πληγέντας από τη θεομηνία Φουκουσίμα. Το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα του ρωσικού σχεδίου είναι ο αρμονικός συνδυασμός των ενεργών συστημάτων ασφαλείας με νέες τεχνικές, οι οποίες βασίζονται σε «παθητικές» αρχές προστασίας. Και τα μέτρα αυτά, τα οποία έχουν εφαρμοστεί στις δυο πρώτες μονάδες του Κουντανκουλάμ, για την «πιθανότητα σοβαρής βλάβης της ενεργούς ζώνης», πλησιάζουν στο μέγιστο βαθμό τα προγράμματα τέταρτης γενιάς.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσικοί σταθμοί ατομικής ενέργειας για την Ευρώπη

Επιπλέον, στο σχέδιο Κουντανκουλάμ έχει συνυπολογιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η ιδιαιτερότητα της περιοχής. Σε αυτόν έχουν χρησιμοποιηθεί δοκιμασμένες τεχνολογίες, υπομονάδες και συστήματα, έχει ληφθεί υπόψη η εμπειρία σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας αντιδραστήρων άλλων πυρηνικών σταθμών με αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος. Λήφθηκαν υπόψη και οι ιδιαιτερότητες του τροπικού περιβάλλοντος του ωκεανού, το οποίο χαρακτηρίζουν η μεγάλη ποσότητα θαλάσσιας βλάστησης, ζώων και άλλων μικρότερων οργανισμών. Σχετικά με αυτό, οι υδροτεχνικές εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Κουντανκουλάμ διαθέτουν ένα αρκετά ευρύ φάσμα λειτουργιών, που συμπεριλαμβάνουν πρωτότυπα συστήματα προστασίας των ψαριών.

Τέλος, κάτι επίσης σημαντικό, είναι ότι η ινδική κοινοπραξία ατομικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη το ζεστό κλίμα και την ανεπτυγμένη γεωργία, αποφάσισε ο σταθμός να μην χρησιμοποιεί νερό από τις λίμνες της περιοχής. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία σύστημα αφαλάτωσης του θαλάσσιου νερού. 

Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύθηκε εδώ: Ροσσίσκαγια Γκαζέτα. 
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ