2013-10-26 07:00:05
Φωτογραφία για Αναστασιάδης επιστρέφει με αύξηση 95% της συγχρηματοδότησης για την Κύπρο από ΕΕ
Αύξηση του ποσού της συγχρηματοδότησης της ΕΕ προς την Κύπρο στο 95% απέσπασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απέσπασε από την ΕΕ την αύξηση του ποσού της συγχρηματοδότησης της Κοινότητας προς την Κύπρο, στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου στο 95% από το 2014 μέχρι το 2017.Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 ευρώ χρηματοδότησης μιας δράσης τα 95 θα προέρχονται από την ΕΕ, χωρίς να διαφοροποιείται το συνολικό ποσό που αναλογεί στην Κύπρο για την επταετία 2014-2020.

Με βάση τα ισχύοντα η χρηματοδότηση ήταν 50% για την ΕΕ και 50% για την Κύπρο. Από το Μάρτιο που η Κύπρος βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής το ποσοστό αυξήθηκε στο 60%, ενώ τώρα γίνεται 95%. Υπενθυμίζεται ότι αυτό έρχεται να προστεθεί στην απόφαση για χορήγηση επιπλέον 200 εκατ. ευρώ προς την Κύπρο που αποφάσισε η Κομισιόν στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας.


«θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκεια μου για το γεγονός ότι οι συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης, τόσο σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών όσο και μέσω της εδώ Μόνιμης Αντιπροσωπείας, φαίνεται να αποδίδουν αποτελέσματα» δήλωσε για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οπως είπε υπάρχει καταρχήν συμφωνία η συγχρηματοδότηση για τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ενώ ως γνωστόν ήταν στο 50%, εκτός το 10% αύξηση λόγω συμμετοχής στο Πρόγραμμα, δηλαδή 60% στην περίπτωση της Κύπρου - θα αυξηθεί για την περίοδο 2014 - 2017 από το 60% στο 95% με επανεξέταση το 2016 και με ενδεχόμενη επέκταση ακόμη για περισσότερα χρόνια. Με την εξέλιξη αυτή διανοίγονται προοπτικές για επιτάχυνση υλοποίησης έργων ανάπτυξης τα οποία θα δώσουν ώθηση στην οικονομία με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόνισε.

Αναφερόμενος στα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι συζητήθηκε ένας αριθμός σημαντικών θεμάτων, ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο των σημερινών δύσκολων οικονομικών δεδομένων.

Ανάμεσα σε άλλα, ανταλλάξαμε απόψεις για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και πιο συγκεκριμένα για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα της Τραπεζικής Ένωσης, είπε, προσθέτοντας ότι συζητήσαμε θέματα που αφορούν την Κοινωνική Διάσταση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, θέματα Νεανικής Ανεργίας, καθώς επίσης θέματα Μετανάστευσης, με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα στη Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Νεανική Ανεργία, και λαμβάνοντας υπόψη και την κατάσταση στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κύπρος προετοιμάζεται για την έγκαιρη υλοποίηση της «Σύστασης για την Εγγύηση για τη Νεολαία», και ότι στόχος της Κύπρου είναι η υποβολή του σχετικού σχεδίου δράσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013.

«Επιδίωξή μας είναι να περιληφθούν μέτρα βιώσιμα τα οποία να δημιουργούν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα αλλά και να διευκολύνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», είπε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το σχέδιο θα είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου, αφού πριν την οριστικοποίηση του θα προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και φυσικά θα επιδιωχθεί διαβούλευση σε πολιτικό επίπεδο. Το σχέδιο δράσης που επεξεργαζόμαστε, ανέφερε, θα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου εθνικού σχεδιασμού ο οποίος θα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων γενικότερα.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συζητήσαμε, επίσης, θέματα ψηφιακής οικονομίας, έρευνας και καινοτομίας με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης των σχετικών Δράσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς μέχρι το τέλος του 2015 που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των θεμάτων που αφορούν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι για την Κύπρο ιδιαίτερης σημασίας είναι η κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε ότι στο σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης πολιτικής προσέγγισης της ΟΝΕ, απαιτείται όπως οι οικονομικές, δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές συνδυάζονται με πολιτικές που στοχεύουν στην καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Να υπάρξει δηλαδή καλύτερη εξισορρόπηση των οικονομικών πολιτικών με τις κοινωνικές πολιτικές και τις πολιτικές απασχόλησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου για να συμμετάσχει στις 12 Νοεμβρίου σε ειδική Σύνοδο που διοργανώνει ο Γάλλος Πρόεδρος στο Παρίσι για θέματα Νεανικής Απασχόλησης.

Όσον αφορά τη συζήτηση για την Τραπεζική Ένωση, τόνισε ότι η Κύπρος ήταν πάντοτε υπέρ των σχετικών Κανονισμών με τους οποίους γίνεται προσπάθεια ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ τραπεζών και κρατών, να μην επιβαρύνεται δηλαδή το δημόσιο χρέος για στήριξη των τραπεζών. «Άποψή μας είναι ότι οι νέοι κανόνες κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες και ο νέος Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για τη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα», είπε.

Σε σχέση με τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά με μετανάστες στη Μεσόγειο, σημείωσε ότι αυτά κατέδειξαν εκ νέου την επιτακτική ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. Εξέφρασε την ίδια στιγμή την άποψη ότι οι προσπάθειες για αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών προκλήσεων, θα πρέπει να βασίζονται στην αρχή της αλληλεγγύης και της ισομερούς κατανομής βαρών. Δεν είναι δυνατό οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου να επιβαρύνονται αποκλειστικά για ένα φαινόμενο που είναι κατεξοχήν Πανευρωπαϊκό, είπε.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας συμμετείχε, όπως είπε, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου είχε στο περιθώριοδιμερή συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, την ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αναδεικνύοντας, ανάμεσα σε άλλα, τη σημασία της πιο ουσιαστικής εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, καθώς επίσης της ανάγκης δημιουργίας μιας νέας δυναμικής στο Κυπριακό μέσα από ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως η πρότασή μας για την Αμμόχωστο.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την κατανόηση και στήριξη των προτάσεων μας αυτών από την Καγκελάριο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η Καγκελάριος με αφορμή την πετυχημένη πρώτη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από την Τρόικα, εξέφρασε την ευαρέσκεια της και τα συγχαρητήρια της για την προσπάθεια που καταβάλλεται, σημειώνοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να στηρίξει περαιτέρω την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πριν από την έναρξη των σημερινών εργασιών του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε κατ΄ιδίαν με το Γάλλο ομόλογο του Φρανσουά Ολάντ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσε, όπως είπε, τον κ. Ολάντ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την ετοιμασία μιας ουσιαστικής κοινής δήλωσης που θα προηγηθεί της επίσημης έναρξης συνομιλιών.

«Την ίδια στιγμή, ανάμεσα σε άλλα, ενημέρωσα το Γάλλο Πρόεδρο γιατην έντονή μου πεποίθηση σε σχέση με την ανάγκη πιο ενεργούς και ουσιαστικής εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νέο γύρο συνομιλιών», είπε.

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση οφείλω να ομολογήσω ότι ο κ. Ολάντ συμμερίζεται την άποψή μας αφού αντιλαμβάνεται απόλυτα την προστιθέμενη αξία που θα έχει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μια πιο αναβαθμισμένη και ουσιαστική εμπλοκή από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε επίσης κατ΄ιδίαν συνάντηση για το ίδιο θέμα με το Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον τον οποίον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προτάσεις της Κύπρου που αποσκοπούν να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική και εμπιστοσύνη στο νέο γύρο συνομιλιών. Με τον κ. Κάμερον, είπε, συμφώνησαν να συνεχίσουν την συζήτηση σε συνάντηση στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας στις 15 Νοεμβρίου, ενώ τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το Λονδίνο στις αρχές του 2014.

Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο η Κομισιόν απαιτεί το αίτημα για ενισχυμένη συμμετοχή της ΕΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό να υποβληθεί από τις δύο κοινότητες της νήσου με τη σύμφωνη γνώμη και του ΟΗΕ, απάντησε ότι «δεν θα γίνει ερήμην των Τ/κ». Πρόσθεσε ότι «θέλουμε μια πιο εγνωσμένου κύρους νομική προσωπικότητα της ΕΕ που δεν θα υποκαταστήσει το ρόλο του ΓΓ αλλά θα είναι υποβοηθητική στον (Αλεξάντερ) Ντάουνερ και το ΓΓ».
24h.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ