2013-10-26 06:54:04
Φωτογραφία για Υγεία: Τι κάνουν οι Έλληνες γιατροί στο Άμπου Ντάμπι;
Πάνω από 6000 γιατροί απουσιάζουν σήμερα από τα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Οι νέοι γιατροί λόγω των προβλημάτων στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ αναχωρούν για άλλες χώρες.

Μέσα στις χώρες που προτιμούν οι γιατροί είναι η Γερμανία, η Μεγ. Βρετανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ελβετία , αλλά ακόμη και η μακρινή Αυστραλία, το Ντουμπάϊ, η Σαουδική Αραβία, το Αμπού Ντάμπι….

Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΟΕΝΓΕ ότι πάνω από 7000 νέοι γιατροί ξενιτεύτηκαν το 2010, το 2011, και το 2012, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο αριθμός αυτών που έφυγαν είναι τριπλάσιος του αντίστοιχου του 2011.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί μιλούν για μια υγειονομική βόμβα για τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους. Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας σημειώνει ότι πλέον πρόκειται για κατεδάφιση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, «στο βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων».


Ο κ.Βαρνάβας συμπληρώνει: «Πλέον 30 χρόνια μετά τη ψήφιση του Ιδρυτικού Νόμου για το ΕΣΥ ( 1397/83 ), η κατάσταση στα Νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα αυτά των Νησιών, της παραμεθορίου ζώνης, της περιφέρειας, είναι τραγική».

Καθόλου τυχαία βέβαια καθώς ο χάρτης με τα υποστελεχωμένα τμήματα καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα όπως παρουσιάζονται από την ΟΕΝΓΕ:

• Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ : λόγω υποστελέχωσης κλείνουν τα προγράμματα εφημεριών της Χειρουργικής, της Γυναικολογικής, της Ορθοπεδικής Κλινικής. Ελάχιστος είναι ο αριθμός των Αναισθησιολόγων.

• Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ : Η Ορθοπεδική Κλινική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών. Κενά έχουν η Παιδιατρική, η Οφθαλμολογική, η Γυναικολογική, η Καρδιολογική, η ΩΡΛ Κλινική, το Νεφρολογικό Τμήμα, το Μικροβιολογικό και η Αιμοδοσία.

• Γ.Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ : Έκλεισαν η Γαστρεντερολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, έμειναν με 1 γιατρό το Ογκολογικό και Αιματολογικό Τμήμα

• Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική

• Π.Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : η ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΉ Κλινική δεν μπορεί να καλύψει όλο το πρόγραμμα εφημεριών της, κενά έχουν και τα Τμήματα Ακτινοθεραπευτικό και Πυρηνικής Ιατρικής

• Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Η Ορθοπεδική έμεινε με δύο γιατρούς, στους οποίους η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ δίνει εντολή να εφημερεύουν από 15 μέρες ο καθένας. Η Γυναικολογική περιέρχεται στην ίδια κατάσταση από τον επόμενο μήνα, ενώ η Παθολογική έχει μείνει με 3 γιατρούς, όπως και το Αναισθησιολογικό.

• Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ : με 1 γιατρό έμειναν η Ουρολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, με 2 η Γυναικολογική, η ΩΡΛ, το Μικροβιολογικό, η Αιμοδοσία, και σε 2 μήνες και η Παιδιατρική Κλινική. Λόγω υποστελέχωσης δεν αναπτύχθηκαν οι προβλεπόμενες Κλινικές Πνευμονολογική, Νεφρολογική, Νευρολογική, Ψυχιατρική.

• Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ : Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με 60 ασθενείς, έμεινε χωρίς Νεφρολόγο και αποσπάσθηκε για κάλυψη ο Διευθυντής της αντίστοιχης των Τρικάλων. Κενά παρουσιάζουν και η Παιδιατρική, η Γυναικολογική, η Οφθαλμολογική, η Ουρολογική, η ΩΡΛ Κλινική.

• Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ : με 1 γιατρό λειτουργούν η Αγγειοχειρουργική και Παιδοχειρουργική Κλινική, με κενά η Παιδιατρική, η Νεφρολογική, η Νευρολογική, η Θωρακοχειρουργική Κλινική

• Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ : κανείς Πνευμονολόγος, κενά στη Χειρουργική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική Κλινική και το Μικροβιολογικό Τμήμα.

• Γ.Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ : μεγάλα κενά στην Ουρολογική και Οφθαλμολογική Κλινική

• Γ.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ : κανείς Ψυχίατρος, μεγάλα κενά στην Ορθοπεδική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική, την ΩΡΛ Κλινική.

• Στη ΓΑΥΔΟ δεν υπάρχει κανείς γιατρός.

• Εκρηκτικά κενά υπάρχουν και στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Λήμνου, της Νάξου, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Καρύστου, των Κυθήρων, της Χίου, της Σύρου, της Λέρου, των Χανίων, των Σερρών, της Φλώρινας, της Αλεξανδρούπολης, της Ξάνθης, της Καστοριάς, της Χαλκιδικής, της Πτολεμαϊδας, της Έδεσσας, της Δράμας, της Θήβας, της Πάτμου, της Τήνου, της Τζιά, της Πάρου, της Κώ, της Σκοπέλου, της Ικαρίας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ