2013-10-27 11:58:06
Φωτογραφία για Που το πάνε με τις απειλές για νέα μέτρα ΔΝΤ, τρόικα, δανειστές;
του Φώτη Σιούμπουρα

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ένα ασφαλές και σταθερό οικονομικό περιβάλλον, που θα την βοηθήσει προς το πολυπόθητο άνοιγμα στις αγορές ,ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέα μέτρα και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα , έρχονται oι φίλοι μας δανειστές όχι μόνον να αμφισβητήσουν τον ισχυρισμό αυτό αλλά και να ανακοινώσουν ουσιαστικά την επιβολή και πρόσθετων μέτρων μέχρι και το… 2016. Η τρόικα που έφυγε …θυμωμένη από την Αθήνα πριν από μέρες και θα έλθει , λέει, στην Ελλάδα , όταν θα έχουμε ρυθμίσει το δημοσιονομικό χρέος και θα έχουμε προχωρήσει στην επίλυση άλλων προβλημάτων, όπως των Ταμείων, των αποκρατικοποιήσεων, της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και άλλων , παραμένει ανυποχώρητη στις απαιτήσεις της.

Η στάση των Ευρωπαίων στο τελευταίο Γιούρογκρουπ έδειξε ότι αποφάσισαν να τηρήσουν σκληρή γραμμή προς την Ελλάδα και οι Γερμανοί θέλουν μια οικονομική πολιτική σύμφωνα με την οποία όλες οι χώρες της ΕΕ θα βρίσκονται στο άρμα του Βερολίνου
. Η στάση τους στο Γιούρογκρουπ, όπου ουσιαστικά είπαν στον Στουρνάρα να μην περιμένει τίποτε και να τα βρει με την τρόικα, δείχνει και το πώς θα μας αντιμετωπίσουν από εδώ και στο εξής. Όπως βέβαια μας αντιμετώπισαν μέχρι τώρα και μας οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν με μια πολιτική που αναγνωρίζεται τώρα ότι ήταν λανθασμένη.

Μέχρι που θα φτάσουμε όμως; Μέχρι που θα μας φτάσουν; Όχι σε νέα μέτρα λένε και κάποιοι από τους δανειστές, αλλά μας προετοιμάζουν για νέες μειώσεις στις συντάξεις διότι, όπως λένε, καταρρέουν τα ταμεία. Θα κοπούν επίσης οι επικουρικές για πάνω από 100.000 συνταξιούχους που είναι κάτω από 65 ετών, παρ’ ότι πλήρωσαν αδρά γι’ αυτή τη ρημάδα τη σύνταξη. Και νέες απολύσεις και επιπλέον φόροι. Κι όμως αν εξαιρέσει κανείς τις αποκρατικοποιήσεις όλα τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα έχουν σχεδόν υλοποιηθεί και μάλιστα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η χώρα δείχνει να μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης και από του χρόνου θα παρουσιάσει και μικρό πλεόνασμα.

Η πολιτική μας δικαιώνεται» τονίζει μονότονα ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας που δέχεται και πολλαπλά πυρά από βουλευτές της ΝΔ για μια σειρά από ενέργειές του. Ο κ. Σαμαράς τον στηρίζει και οι δυο τους κινούνται στη γραμμή πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει, θα εκπλήξει και θα βγει στις αγορές για να δανειστεί, απέναντι σε πολλές Κασσάνδρες, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Η αισιοδοξία όμως των κ.Σαμαρά και Στουρνάρα, την οποία συμμερίζεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα στην κοινωνία, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί, με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπικές μετρήσεις ότι τα επόμενα δύο με τρία χρόνια η κατάσταση θα χειροτερεύει. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει το κλίμα, διότι η ψυχολογία των πολιτών είναι στο ναδίρ και η ατμόσφαιρα αρκετά χειρότερη από τον περασμένο Μάιο, όταν είχε αρχίσει να καλλιεργείται από κυβερνητικούς κύκλους ατμόσφαιρα εκλογών.

Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, πέρα από την «εξουδετέρωση» της Χρυσής Αυγής, είναι να πείσει τώρα την κοινωνία ότι έρχονται καλύτερες μέρες και να αντιμετωπίσει επαρκώς και με επιτυχία το κλίμα φτώχειας και απογοήτευσης που επικρατεί . Πλέον η μπάλα δεν είναι στην… εξέδρα αλλά στο τερέν της κυβέρνησης , η οποία βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση . Από τη μια έχει μια κοινωνία που βρίσκεται στα όρια της διάλυσης κι από την άλλη την τρόικα που δεν ξέρει τι της γίνεται, συνεχίζει να ακολουθεί την αποτυχημένη πολιτική της και πιέζει για τον στραγγαλισμό μας.

Είναι ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Αποφάσεων που θα έχουν μόνο το συμφέρον του ελληνικού λαού να υπηρετήσουν. Η ευθύνη δεν είναι μόνον της κυβέρνησης, αλλά του συνόλου του πολιτικού κόσμου.

Η κυβέρνηση ναι, αγωνίζεται, παλεύει για να βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο. Χωρίς κοινωνική συναίνεση όμως , δίχως την συνδρομή και των άλλων πολιτικών δυνάμεων δεν είναι δυνατόν να συγκροτηθεί ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Αν είναι να βγούμε από το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο που βιώνουμε σήμερα και στο οποίο μας οδήγησαν οι «φίλοι» μας δανειστές να τα «σπάσουμε» ναι με ΔΝΤ και τρόικα αν χρειαστεί, στον βαθμό που είναι εθνικά επωφελές. Φτάνει πια με τα μέτρα που μας… παίρνουν. « Όχι άλλο κάρβουνο» κατά πως φώναζε και ο αείμνηστος Ν. Κούρκουλος.

greveniotis.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ