2013-10-27 15:09:09
Φωτογραφία για Σε πλειστηριασμό κινδυνεύουν να βγουν 62.000 ακίνητα
Χιλιάδες ακίνητα πρώτης ή δεύτερης κατοικίας κινδυνεύουν να βγουν σε πλειστηριασμό, μετά την άρση του καθεστώτος προστασίας των δανειοληπτών, τον Ιανουάριο του 2014.

Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", τα δικαστήρια έχουν ήδη εκδώσει διαταγές πληρωμής για περιπτώσεις στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, τα οποία από το 2009 προστατεύονται από την ετησίως ανανεούμενη ρύθμιση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Πιο συγκεκριμένα, για 62.000 ακίνητα που ανήκουν στους τέσσερις συστημικούς τραπεζικούς ομίλους έχουν ήδη εκδοθεί διαταγές πληρωμής, οι οποίες όμως δεν εκτελούνται, διότι ισχύει η απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Υπενθυμίζεται, ότι απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων αντικειμενικής αξίας ως 200.000 ευρώ και η κατάσχεση ακινήτου για χρέη ύψους ως 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, τα περισσότερα από αυτά είναι δάνεια τα οποία "κοκκίνισαν" από το 2006 και εντεύθεν, απλώς οι κάτοχοί τους ήταν τυχεροί και η εκδίκαση των δανείων τους έπεσε στην περίοδο της προστασίας.


Τα κριτήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Βήματος", στη νομοθέτη ρύθμιση που ετοιμάζεται κατ’ αρχήν θα καταργείται η προστασία από πλειστηριασμό των ακινήτων που ανήκουν σε δανειολήπτες οι οποίοι οφείλουν ως 200.000 ευρώ-οφειλή η οποία δεν προέρχεται από στεγαστικό δάνειο.

Ως εκ τούτου, τερματίζεται το πλαίσιο της προστασίας της δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας καθώς και επαγγελματικών ή εμπορικών ακινήτων.

Θα προβλέπεται ότι δεν μπορεί να αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί για περισσότερο από πέντε χρόνια. Επίσης θα μειώνεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου που βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας κατά 10% ετησίως.

Σημαντικό ρόλο θα παίζει το ανεξόφλητο ποσό του δανείου - υπάρχουν περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν έχουν πληρώσει περισσότερες από δύο δόσεις και άλλες που έχουν πληρώσει ένα σημαντικό ποσό αλλά σταμάτησαν να πληρώνουν από κάποια στιγμή και μετά λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος του ανεξόφλητου δανείου που θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό.

Ακόμη, αναμένεται να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή αν ο δανειολήπτης βρίσκεται εισοδηματικά από ένα επίπεδο και κάτω και αδυνατεί να πληρώσει τις μηνιαίες καταβολές του δανείου του, θα προστατεύεται από τον κίνδυνο του πλειστηριάσου στην πρώτη του κατοικία.

Πάντως, δεν έχει γίνει επίσης γνωστό το ύψος του εισοδήματος που θα επιτρέπει στον δανειολήπτη να έχει την προστασία του νόμου.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ