2013-10-27 15:25:09
Φωτογραφία για Ασφαλιστικό και ΔΕΚΟ θα κλείσουν τη μαύρη τρύπα
ΕΘΝΟΣ. ΣΕ... ΚΕΝΟ ΑΕΡΟΣ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Σε ΔΕΚΟ και ασφαλιστικό σύστημα θα επικεντρωθούν οι περικοπές δαπανών για το 2014 σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Παράλληλα αυτό περιλαμβάνει και αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω της βελτίωσης του ΑΕΠ και της ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης.

Για το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015 η κυβέρνηση πιστεύει πως θα εξευρεθεί τελικά λύση χωρίς να αναγκαστεί η Ελλάδα να λάβει νέο δάνειο

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές τις ημέρες κοστολογούνται εναλλακτικά σενάρια εξοικονόμησης κρατικών δαπανών και αύξησης των εσόδων χωρίς επιβολή νέων φόρων εν αναμονή της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως δεν στοιχειοθετείται σε καμία περίπτωση δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2014
. Επαναλαμβάνουν ότι αυτό κυμαίνεται μεταξύ 500 και 600 εκατ. ευρώ και ακόμη κι αν η ελληνική πλευρά υποχωρήσει χάριν των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ. «Ανεξάρτητα από το ύψος του κενού, είναι βέβαιο ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένος να βάλει... την υπογραφή του σε νέα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα», λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Με βάση το σχέδιο του υπουργείου από τις ΔΕΚΟ είναι δυνατόν να εξευρεθούν 100 εκατ. ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό θα προέλθει κατά κύριο λόγο από μισθολογικές περικοπές, αναδιάρθρωση και συγχώνευση οργανισμών.

Οσον αφορά στη μείωση του μισθολογικού κόστους, πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως σε μια σειρά από δημόσιες επιχειρήσεις όχι μόνο δεν έχει εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο αλλά ούτε καν το μισθολογικό πλαφόν (μέσος μισθός ανά δημόσια επιχείρηση 1.900 ευρώ) που είχε θεσμοθετηθεί προγενέστερα. Από το ασφαλιστικό σύστημα υπολογίζεται πως θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος 300 εκατ. ευρώ από περιστολή της εισφοροδιαφυγής αλλά και στοχευμένες περικοπές.

Ο «πολλαπλασιαστής»

Στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων υπολογίζεται μια αύξηση της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ, που θα μειώσουν ισόποσα το δημοσιονομικό κενό. Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών θα επιχειρηματολογήσουν για τον «πολλαπλασιαστή» της έστω και μικρής ανάπτυξης. Δηλαδή ότι τον επόμενο χρόνο η μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 0,6% θα έχει σημαντικό όφελος στη διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς θα οδηγήσει σε υπερκάλυψη στόχων του προϋπολογισμού για τα φορολογικά έσοδα.

Οπως υποστηρίζουν στο υπουργείο, μεταξύ του 2013 και του 2014 η διαφορά μεταβολής του ΑΕΠ θα είναι θετική κατά 4,6 εκατοστιαίες μονάδες (από ύφεση 4% σε ανάπτυξη 0,6%) και ως εκ τούτου η συντηρητική για παράδειγμα πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για έσοδα από έμμεσους φόρους ύψους 24,5 δισ. ευρώ (από 24,6 δισ. ευρώ εφέτος) θα επιτευχθεί και με το παραπάνω.

Επιπλέον τονίζουν ότι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος θα έχει θετική επίπτωση στις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οσον αφορά στο χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015, η κυβέρνηση πιστεύει πως με τη συνδρομή της Κομισιόν και του ΔΝΤ θα εξευρεθεί τελικά λύση χωρίς να αναγκαστεί η Ελλάδα να λάβει νέο δάνειο από την Ευρωζώνη εντός του επόμενου έτους.

Κι αυτό καθώς μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται αρνητική σε κάθε πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ετσι δεν συναινεί στη μετακύλιση ομολόγων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια εγχώριων τραπεζών κυρίως των τεσσάρων συστημικών, στην αξιοποίηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου κεφαλαίων που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση και έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και στη μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύτστημα (Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες) και λήγουν στη συγκεκριμένη διετία. Στη Φραγκφούρτη προβάλλουν το επιχείρημα πως οι επιλογές αυτές αποτελούν έμμεση νομισματική χρηματοδότηση. Στις επικείμενες διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά θα προβάλει ως επιχείρημα την αντιμετώπιση της Ιρλανδίας από την ΕΚΤ προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις του εκπροσώπου της τράπεζας Κ. Μαζούχ.

Η ΕΚΤ την άνοιξη έδωσε τη συγκατάθεσή της στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας να ανταλλάξει ιρλανδικά ομόλογα που είχε στην κατοχή της με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας. Δηλαδή επετεύχθη μία λύση παραπλήσια με αυτή που ζητά η Ελλάδα καθώς το ιρλανδικό δημόσιο μετέφερε υποχρεώσεις του για αργότερα.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως μόλις ολοκληρωθούν τα stress tests των συστημικών τραπεζών τον Δεκέμβριο ή το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου, θα δοθεί τελικά έγκριση για διάθεση μέρος των κεφαλαίων που έμειναν αναξιοποίητα κατά τη διάρκεια της ανακεφαλαιοποίησης. Στα «ταμεία» του ΤΧΣ υπάρχουν 8,5 δισ. ευρώ. Επίσης θεωρούν ότι το θέμα της μετακύλισης ομολόγων ύψους 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία κατέχουν εγχώριες τράπεζες και λήγουν εντός της επόμενης χρονιάς δεν είναι «χαμένο».

Νέα επίθεση κατά της φοροδιαφυγής

Η σύσταση ειδικού σώματος ελεγκτών ταχείας δράσης, η ολοκλήρωση του περιουσιολογίου, η διασύνδεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με τις ταμειακές μηχανές και το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των συναλλαγών αποτελούν τα βασικά όπλα του υπουργείου Οικονομικών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το επόμενο έτος.

Κώστας Τσαχάκης
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ