2013-10-27 19:25:07
Φωτογραφία για Πώς σχηματίζεται το πρόσωπο
Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντικούς, ερευνητές εντόπισαν χιλιάδες μικρές περιοχές του DNA που επηρεάζουν τον τρόπο που αναπτύσσονται τα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο.

Η έρευνα επίσης δείχνει ότι τροποποίηση σε γενετικό υλικό μπορεί ανεπαίσθητα να αλλάξει το σχήμα του προσώπου.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Science’, και θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους ερευνητές να μάθουν πώς προκύπτουν τα εκ γενετής ελαττώματα στο πρόσωπο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αν και η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ζώα το ανθρώπινο πρόσωπο πιθανόν αναπτύσσεται με τον ίδιο τρόπο.

Ο καθηγητής Axel Visel, του Lawrence Berkeley National Laboratory, στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν πώς οι συγκεκριμένες οδηγίες για την ανάπτυξη του ανθρώπινου προσώπου ενσωματώνονται στο ανθρώπινο DNA.Κάπου εκεί πρέπει να βρίσκεται το αποτύπωμα που καθορίζει πώς θα μοιάζει το πρόσωπό μας, πρόσθεσε.


Η διεθνής ομάδα ανακάλυψε περισσότερους από 4.000 ‘ενισχυτές’ στο γονίδιο του ποντικού που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του προσώπου.

Αυτές οι βραχείες περιοχές του DNA δρουν σαν διακόπτες που ανάβουν και σβήνουν τα γονίδια.

Για 200 από αυτά, οι ερευνητές εντόπισαν πώς και πού δρουν στον ποντικό που αναπτύσσεται.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι στα έμβρυα- πειραματόζωα μπορεί να δει πού ακριβώς, καθώς αναπτύσσεται το πρόσωπο, ο διακόπτης ανάβει το γονίδιο που ελέγχει.

Οι ερευνητές εστίασαν επίσης σε αυτό που συνέβη όταν 3 από τους συγκεκριμένους διακόπτες απομακρύνθηκαν από τους ποντικούς.

Ο καθηγητής Visel, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι ποντικοί έμοιαζαν αρκετά φυσιολογικοί, αλλά είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να διακρίνουν διαφορές στο πρόσωπο των ποντικών.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν απεικονιστικά μηχανήματα για τη μελέτη του σχήματος του κρανίου των ποντικών. Στη συνέχεια μετρούν το σχήμα του κρανίου με ακριβή τρόπο.

Συγκρίνοντας διαγονιδιακούς ποντικούς με μη τροποποιημένους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αλλαγές ήταν πολύ απαλές. Ωστόσο ορισμένοι ποντικοί ανέπτυξαν μακρύτερα ή πιο μικρά κρανία, ενώ άλλοι είχαν φαρδύτερα ή στενότερα.

Εξήγησαν ότι αυτό πράγματι μας λέει ότι ο συγκεκριμένος διακόπτης επίσης παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του κρανίου και μπορεί να επηρεάσει πώς ακριβώς μοιάζει το κρανίο.

Η κατανόηση αυτού θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αποκάλυψη του γιατί και πώς μπορούν να πάνε λάθος τα πράγματα καθώς αναπτύσσεται το έμβρυο στη μήτρα, οδηγώντας σε γενετικά ελαττώματα.

Ο καθηγητής Visel δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά είδη κρανιοπροσωπικών γενετικών ελαττωμάτων, όπως το λαγόχειλο.

Έχουν σοβαρές επιδράσεις στα παιδιά. Επηρεάζουν τη σίτιση, το λόγο, την αναπνοή, μπορεί να απαιτήσουν εκτεταμένη εγχείρηση, ενώ έχουν και ψυχολογικές προεκτάσεις.

Ενώ ορισμένα από αυτά προκαλούνται από γενετικές μεταλλάξεις, οι ερευνητές θέλουν να κατανοήσουν πώς οι γενετικοί διακόπτες αλληλεπιδρούν.

Ο Visel πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες βρίσκονται στην αρχή της κατανόησης των διαδικασιών που οδηγούν στο σχηματισμό του προσώπου, αλλά αρχικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι είναι εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία.
econews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ