2013-10-29 09:52:39
Φωτογραφία για ΜΕ ΤΡΟΙΚΑ  Διαπραγμάτευση με ανοιχτά τρία πιθανά σενάρια...!!!
Έτοιμη να δώσει τη μάχη της στο πεδίο της νέας διαπραγμάτευσης, που ξεκινά σε λιγότερο από μία εβδομάδα με την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών μας, δηλώνει η κυβέρνηση και προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Η Χ. Τρικούπη εκτιμά ότι τα μηνύματα των δύο κυβερνητικών εταίρων προς την τρόικα πρέπει να είναι ξεκάθαρα. «Οχι» σε οριζόντια μέτρα και «ναι» στις διαρθρωτικές αλλαγές

Ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει ήδη στείλει τα μηνύματά του στην τρόικα και είχε την ευκαιρία να συζητήσει τόσο με τους θεσμικούς εκπρόσωπους της ΕΕ όσο και με την Κρ. Λαγκάρντ και -πολύ πρόσφατα- με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκ. Μέρκελ. «Κόκκινη γραμμή» για την Αθήνα αποτελούν τα νέα μέτρα, κάτι που ήδη έχει απορριφθεί σε όλους τους τόνους.

Κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης αποτελεί αυτήν την ώρα το λεγόμενο δημοσιονομικό κενό του '14, καθώς τα μέλη του οικονομικού επιτελείου προσπερνούν ήδη τις επιφυλάξεις των δανειστών σχετικά με τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1,1 δισ. ευρώ, δηλώνοντας ότι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού.


Γραμμή άμυνας

Σε ό,τι αφορά το πολυσυζητημένο δημοσιονομικό κενό, από το ύψος του οποίου εξαρτώνται προφανώς και τα ενδεχόμενα μέτρα, η Αθήνα προσέρχεται στη διαπραγμάτευση έχοντας μελετήσει τα εξής τρία πιθανά σενάρια:

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ και πολύ πρόσφατα με την Α. Μέρκελ για το δημοσιονομικό κενό του 2014

1. Η βασική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό. Ο κ. Στουρνάρας θα υπογραμμίσει στα ραντεβού του με τους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς ότι ο προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά θα πρέπει να εγκριθεί τώρα και εφόσον προκύψει ζήτημα, τότε αυτό θα πρέπει να μελετηθεί στα μέσα της προσεχούς άνοιξης. Εκείνη την περίοδο, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο «Εθνος», θα έχουμε όλοι «καθαρή εικόνα» για το εάν πράγματι υπάρχει κενό και για το ύψος αυτού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να παρουσιάσει τώρα διάφορες εναλλακτικές προτάσεις για την κάλυψη αυτού του κενού, εφόσον όμως προκύψει... Οι προτάσεις αυτές θα αφορούν στοχευμένες περικοπές (συντάξεις ευγενών ταμείων, μείωση των εφάπαξ κ.λπ.), τα οποία θα μελετηθούν ξανά τον Απρίλιο και ανάλογα πάντα με το ύψος του κενού που πιθανώς να έχει δημιουργηθεί τότε.

2. Η τελευταία γραμμή άμυνας της κυβέρνησης είναι να συμφωνήσει από τώρα με την τρόικα στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο και οι δύο πλευρές είχαν αρχικά αποδεχθεί, πριν οι εκπρόσωποι των δανειστών αρχίσουν να προβάλλουν τις διάφορες παράλογες αξιώσεις τους και πριν από την αιφνίδια αλλαγή των δεδομένων από την πλευρά τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη έτοιμη τη λύση για την κάλυψη των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Ι. Βρούτσης, ο οποίος σήμερα καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο, ανακοίνωσε ότι μέσω αυτών των ρυθμίσεων θα εξασφαλιστεί το συγκεκριμένο ποσό.

Οπως εξήγησε (Mega), τα 100 εκατομμύρια θα βρεθούν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των εργοδοτών, που θα ισχύσει από 1ης/12/2013, 80 εκατομμύρια ευρώ θα αντληθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, δηλαδή από φόρους που θα κερδίσει το κράτος, αλλά θα ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας, 150 εκατομμύρια ευρώ θα εξευρεθούν από το Κέντρο Ελέγχου Εισπράξεων Ασφαλιστικών Εισφορών και από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα εξευρεθούν 150 εκατομμύρια.

3. Το σενάριο αυτό η κυβέρνηση (και πιθανότατα οι δανειστές) θα ήθελε να αποφευχθεί. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία και η τρόικα εμμείνει στις παράλογες αξιώσεις της, τότε οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα «παίξουν» το «χαρτί» της πολιτικής διαπραγμάτευσης, αυτή άλλωστε είναι και η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Επαφές

Ο πρωθυπουργός, στην περίπτωση του αδιεξόδου, θα ξεκινήσει γύρο επαφών στις Βρυξέλλες αλλά και στο Βερολίνο, όπου θα μεταβεί αμέσως μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση. Αυτό, άλλωστε, συμφωνήθηκε και στην τετ α τετ συνάντηση που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με την κ. Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής την προηγούμενη Πέμπτη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο δικό του επίπεδο θα ενημερώσει τους ομολόγους των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εξηγώντας παράλληλα ότι η φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί προ πολλού.

ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Επιμένουν για «λουκέτο» στις αμυντικές βιομηχανίες

Στενεύουν δραματικά τα περιθώρια για τη διάσωση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, μετά τα διαδοχικά τελεσίγραφα της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι και το θέμα των ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ «μπαίνει» στη συνολική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οι οποίοι επιμένουν στο «λουκέτο» των συγκεκριμένων βιομηχανιών.

Εξαίρεση πιθανώς να αποτελέσει η ΛΑΡΚΟ, στην οποία θα δοθεί «παράταση ζωής» λίγων μηνών προκείμενου να εξευρεθεί αγοραστής, είτε από το εσωτερικό, είτε ξένος επενδυτής.

Σε ό,τι αφορά τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, η τελευταία γραμμή άμυνας της κυβέρνησης προβλέπει τη διατήρηση μόνο ενός μέρους των Αμυντικών Συστημάτων για την παραγωγή φυσιγγίων για τον Ελληνικό Στρατό.

Κλείσιμο μονάδων

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναπόφευκτα θα κλείσουν μονάδες της εταιρείας, όπως είναι αυτή του Αιγίου και της Ελευσίνας, ενώ θα υπάρξει συγχώνευση των δραστηριοτήτων των εργοστασίων στον Υμηττό και στο Λαύριο.

Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που θα παραμείνουν, δεν θα ξεπερνά τους 150. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, σε νέα συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον Γ. Στουρνάρα και τη Φ. Γεννηματά.

Γιάννης Σαραντάκος / ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ