2013-10-29 14:09:05
Φωτογραφία για Τα δικά μας δικά τους αλλά τα δικά τους δικά τους
της Μαρίας Γιαχνάκη

Δεν χρειάζονται ούτε πολλά λόγια ούτε πολλά σχόλια για το παρακάτω θέμα. Φτάνει να διαβάσει κανείς πως οι εταιρείες που υφαρπάζουν τον ελληνικό δημόσιο πλούτο την ίδια στιγμή στις χώρες τους... απαγορεύουν τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο πρόεδρος λοιπόν του Eurogroup ,ολλανδός αξιωματούχος,συναντήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα με τον πρόεδρο , τον πρωθυπουργό και τον διοικητή της Κεντρικής τράπεζας της χώρας για να εξετάσουν την πορεία της σλοβενικής οικονομίας.

Όπως γράφει το επίσημο σάιτ της Ευρωζώνης, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ,ο κ. Ντάισελμπλουμ «υπογράμμισε την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».

Δεν είχαν περάσει ούτε τρεις μέρες από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της ολλανδικής κυβέρνησης στη Χάγη, όπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις για τη δική του χώρα.


Με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μεγαλύτερο

και αυστηρότερο έλεγχο στις επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο. «Θέλω να συμμετέχουμε περισσότερο στις μεγάλες επενδυτικές αποφάσεις», δήλωσε και υπενθύμισε πως κακές εταιρικές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια έχουν κοστίσει στην Ολλανδία δισ. ευρώ, φέρνοντας το παράδειγμα της Gasunie στη Γερμανία.

Το 2007, η Gasunie είχε εξαγοράσει με 2,15 δισ. ευρώ τη γερμανική διαχειρίστρια αγωγών φυσικού αερίου ΒΕΒ Erdgas und Erdol από τις Royal Dutch Shell και ExxonMobil. Μόλις έναν χρόνο μετά, οι φίλοι Γερμανοί άλλαξαν τους ρυθμιστικούς κανόνες και η Gasunie εξαναγκάστηκε σε σταδιακές απομειώσεις 1,5 δισ. στην τιμή αγοράς.

Τον Δεκέμβριο του 2012 παραιτήθηκε το μισό διοικητικό συμβούλιο της ολλανδικής εταιρείας, με τον υπουργό Ντάισελμπλουμ να κατηγορεί τα στελέχη της πως παρασύρθηκαν από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των πωλητών και δεν ζήτησαν τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων.

Στο διά ταύτα, η ολλανδική κυβέρνηση ακύρωσε τα σχέδια πώλησης και θα διατηρήσει το 100% στις ενεργειακές TenneT Holding BV and Nederlandse Gasunie NV.

Σε επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως προς το παρόν μελετούν διάφορες μορφές στρατηγικής συνεργασίας μέσω πολλαπλών εκμεταλλεύσεων με άλλους πάροχους δικτύων, πιστοποιημένους από την Ε.Ε. Διαβεβαίωσε μάλιστα πως «οποιαδήποτε κίνηση θα συζητηθεί πρώτα στη Βουλή των Αντιπροσώπων». Το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων θα επανεξεταστεί από το 2014.

Ανάμεσα στις 33 εταιρείες που έχει μερίδιο, η ολλανδική κυβέρνηση Φιλελεύθερων-Σοσιαλδημοκρατών κρατά το 100% σε 12, ανάμεσά τους η ΑΒΝ AMRO Group NV, ενώ κατέχει το 75,8% του αεροδρομίου Σίπολ, αποδεικνύοντας πως στον πλούσιο Βορρά το Κέντρο «πετάει».

Αυτά τα ολίγα και ωραία για να πούμε άλλη μια φορά τα δικά μας δικά τους αλλά τα δικά τους δικά τους briefingnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ