2013-10-30 10:41:06
Φωτογραφία για Στα σκαριά πρωθυπουργικό - εθνικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας
Kόντρα στα σενάρια που μιλούν για διχοτόμηση του ΤΑΙΠΕΔ, μέσα στον Νοέμβρη η κυβέρνηση θα έχει καταλήξει στην εκπόνηση ευρέως εθνικού, ελληνικού σχεδίου για... τις αποκρατικοποιήσεις και τη βέλτιστη αξιοποίηση της ελληνικής περιουσίας, θέλοντας πολιτικά να επιτύχει την απομάκρυνση κάθε κινδύνου χειραγώγησης της εθνικής προσπάθειας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρονται σε σχέδιο τιτλοποίησης που θα περιλαμβάνει μεν ξένες τράπεζες (ακούγονται οι Deutsche Bank, BNP Paribas και UBS) όμως τον τελικό λόγο και ρόλο θα τον έχουν οι Έλληνες και το ανανεωμένο ΤΑΙΠΕΔ. Το νέο σχέδιο, μεταξύ άλλων θα προβλέπει fast track διαδικασίες για την επίλυση θεμάτων που οδηγούν σε προβλήματα το ξεμπλοκάρισμα σειράς επενδύσεων και ιδιαίτερα των ακινήτων, καθώς θα προβλέπεται ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης αλλά και διευθετήσεις για μείζονα όπως εξελίσσονται προβλήματα όπως οι καταπατήσεις δημόσιας γης, οι διακανονισμοί για ανεξόφλητες υποχρεώσεις μισθωτών μαρίνων ή ακινήτων του Δημοσίου, αξιοποιήσεων, καταλογισμών μισθωμάτων, αλλαγών χρήσεων και γενικότερης γραφειοκρατίας
. Παράλληλα οι νομικοί εκπρόσωποι ΤΑΙΠΕΔ – ΕΤΑΔ – Μαξίμου ψάχνουν να βρουν τρόπους απεμπλοκής μιας σειράς επενδύσεων που βρίσκονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε συντονισμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ας μην ξεχνάμε πως σε αυτό το στάδιο της Δικαιοσύνης βρίσκονται δεκάδες υποθέσεις που χρονοτριβούν χωρίς δικαιολογία.

Εθνικό σχέδιο κατά των απαιτήσεων των δανειστών

Οι παραπάνω πολιτικές και ρυθμίσεις που μελετούνται, βρίσκονται σε ώριμο στάδιο και έχουν να κάνουν με την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών «ξεσκαρταρίσματος» πολλών assets που σήμερα είναι μπερδεμένα. Δεν είναι τυχαίο πως και η Τρόικα εδώ και καιρό βρίσκει πάτημα σε αυτές τις αργοπορίες για να απαιτεί είτε το ΤΑΙΠΕΔ να αλλάξει χαρακτήρα, είτε να αντικατασταθεί με άλλο πιο ευέλικτο σχήμα. Αργοπορίες που οι περισσότερες εκπορεύονται εκ του προβλήματος άμεσης απόδοσης δικαιοσύνης της χώρας. Βέβαια η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ούτε που θέλουν να ακούνε για άλλο πιο «διεθνές» σχήμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς θεωρούν πως η διαχείριση της κρατικής περιουσίας είναι θέμα καθαρά ελληνικό στα όρια μάλιστα του εθνικού.

Τα παραπάνω θα αποτελέσουν μια μορφή εθνικού σχεδίου ώστε ο τρίτος πυλώνας (σ.σ. μετά από αυτούς της δημόσιας διοίκησης και των φορολογικών εσόδων) αυτός των αποκρατικοποιήσεων, να αποδώσει τα μέγιστα. Μάλιστα στόχος του πρωθυπουργού είναι να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές ως ένα αντίδοτο κατά όσων μιλούν για τη λήψη νέων εξοντωτικών μέτρων, μια και θα υπάρξει προσπάθεια ποσοστικοποίησης των αποτελεσμάτων που η νέα μορφή αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα έχει.

Δεν είναι τυχαίο επίσης το γεγονός πως αυτή η κινητοποίηση έρχεται μετά τις απαιτήσεις του Πολ Τόμσεν στα τέλη Σεπτέμβρη για την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και για την ανάγκη ύπαρξης μεγαλύτερης ευελιξίας στη λήψη των αποφάσεων. Θα πρέπει να θυμίσουμε πως σε σχετική συνάντηση, η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε την έως τώρα υλοποίηση του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι, μαζί με τα αναμενόμενα έσοδα από τον ΟΠΑΠ, διαφαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος για έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του 2013 (έως τώρα λογιστικά, 1 δισ. ευρώ).Όμως η τρόικα φέρεται να ζήτησε να προχωρήσουν από εφέτος οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα του 2014 (π.χ. ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, λιμάνια, ΔΕΠΑ), προκειμένου να εισπραχθούν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ,ενώ παράλληλα, υπήρξε απαίτηση να επιταχυνθεί το sale and lease back των 28 ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία έχουν ήδη περιληφθεί στο πρόγραμμα καθώς και η πώληση ή αξιοποίηση κι άλλων ακινήτων.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ