2013-10-31 10:14:07
Φωτογραφία για Τα… ξαναλένε Σαμαράς-Βενιζέλος
Δύο ήταν τα βασικά θέματα της χθεσινής συνάντησης Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να ασχολούνται ιδιαίτερα με... το στόχο της κυβέρνησης να πετύχει τα προαπαιτούμενα, ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα, καθώς και με το θέμα του φόρου ακινήτων, που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θεωρούν λογικές τις αντιδράσεις των βουλευτών, αλλά δεν ανησυχούν, καθώς πιστεύουν πως τελικά το νομοσχέδιο για το φόρο των ακινήτων θα μονταριστεί με το σωστό τρόπο.

Αναφορικά με την τρόικα η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει όλα τα προαπαιτούμενα, ενώ όπως λένε στο Μάξιμού “Κάνουμε διαπραγμάτευση και όχι πόλεμο”.

Ακόμη, συζητήθηκε η επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα, με τον Πρωθυπουργό, αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να εκτιμούν πως η επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ρωσίας είχε θετικό πρόσημο και βοήθησε τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας.


Σύμφωνα μάλιστα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις αλλά και για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα όπως είπε, θετικά εξελίσσεται και το θέμα της ΔΕΠΑ.

Σαμαράς και Βενιζέλος ανανέωσαν πάντως το ραντεβού τους και θα έχουν δύο ακόμη συναντήσεις σήμερα Πέμπτη για τα ναυπηγεία και το ΕΣΠΑ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Βενιζέλου κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου:

Τι συζητήσατε με τον Πρωθυπουργό κ. Πρόεδρε;

Στο πρώτο μέρος της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό συζητήσαμε για την επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών κ. Λαβρόφ. Στο δεύτερο μέρος μιλήσαμε για την τρόικα, την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων, την επεξεργασία και το κλείσιμο διαφόρων εκκρεμών θεμάτων. Θα κάνουμε και αύριο δύο συσκέψεις, για τα ναυπηγεία και το ΕΣΠΑ αντίστοιχα. Και θα γίνει σειρά συσκέψεων και για όλα τα άλλα θέματα συνεχώς ώσπου να κλείσουν.

Για τον φόρο ακινήτων κάνατε κουβέντα, υπό το φως και των πιέσεων που ασκούνται από βουλευτές;

Έχουμε κάνει άπειρες συζητήσεις. Οι βελτιώσεις είναι συνεχείς, όχι μόνο υπό την πίεση των βουλευτών, αλλά και γιατί έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών της κοινωνίας.

Για τη στάση απέναντι στην τρόικα;

Το πλαίσιο είναι ήδη διαμορφωμένο.

Όχι νέα μέτρα δηλαδή;

Αυτό που έχουμε πει. Είναι βασική δέσμευση της προγραμματικής συμφωνίας.

Τι θα κάνετε με τους βουλευτές οι οποίοι ανά ομάδες αξιώνουν και απαιτούν διάφορα πράγματα;

Οι βουλευτές εκφράζουν μια αγωνία και εκφράζουν και την κοινωνία. Πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται κι έχουμε συνείδηση του τι γίνεται. Οι βουλευτές κουβαλάνε τεράστιο βάρος που παλιότερα το κουβαλούσε μόνο το ΠΑΣΟΚ και τώρα το κουβαλάει και η ΝΔ. Οι άλλοι είναι «άνετοι και ωραίοι» και κάνουνε εκ του ασφαλούς και τζάμπα κριτική.

Για τις απολύσεις;

Πρέπει να ξαναγίνει η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης και να δούμε όλη την ατζέντα.

Εννοείτε τις απολύσεις που αναλογούν στους στόχους για το 2013 για να συμπεριληφθεί η συρρίκνωση των αμυντικών βιομηχανιών και της ΕΛΒΟ;

Την άποψή μου τη γνωρίζετε. Πρέπει η κινητικότητα να διασφαλιστεί ως αυτοτελής θεσμός διαφάνειας και αξιολόγησης και να λειτουργεί προς όφελος της δημόσιας διοίκησης, ως ένας μηχανισμός αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης. Πρέπει όμως να εκπληρώσουμε αυτές τις υποχρεώσεις μας.

Έχει αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας για την τρόικα;

Δεν το συζητήσαμε αυτό με τον Πρωθυπουργό.

Οι στόχοι του προγράμματος αλλάζουν;

Οι στόχοι του προγράμματος είναι μακροοικονομικοί και κακώς αντιμετωπίζονται απλά ως δημοσιονομικοί.

ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ