2013-10-31 17:21:07
Φωτογραφία για Tι φταίει που αρρωσταίνεις συχνά;
Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι «σωματοφύλακές» σας, δηλαδή η επιδερμίδα και... η ρινική και αναπνευστική οδός, κρατούν τους εισβολείς μακριά από τον οργανισμό σας. Όμως ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ένα περιβάλλον γεμάτο μικρόβια, το έντονο στρες, καθώς και κάποιοι παράγοντες-έκπληξη αυξάνουν τις πιθανότητες να αρρωστήσετε. Γνωρίστε τους:

· Περάσατε λιγότερες αρρώστιες στην παιδική σας ηλικία; Αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας ως ενηλίκων. Πράγματι, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, τα άτομα που έχουν περάσει πολλές ιώσεις όταν ήταν παιδιά έχουν αναπτύξει ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και είναι λιγότερο επιρρεπείς σ’ αυτές ως ενήλικες. Όπως μας εξηγεί ο Δημήτρης Δράκος, «τα αντισώματα υπάρχουν στον οργανισμό μας εφ’ όρου ζωής». Αν λοιπόν αρρωστήσει το παιδί σας για τρίτη φορά μέσα στη σεζόν, μην απογοητευτείτε: Σκεφτείτε ότι αυτό θα του φανεί χρήσιμο στο μέλλον.


· Το κρύο σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία, οι εναλλαγές στη θερμοκρασία (π.χ., από τη ζέστη του σπιτιού στην παγωνιά) μπορεί να ερεθίσουν ή ακόμα και να προκαλέσουν ζημιά στη ρινική και αναπνευστική οδό. «Σ’ αυτά προσθέστε ακόμα τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, τη σκόνη μέσα στο σπίτι, ακόμα και τη στάχτη από το τζάκι που ερεθίζουν τη μύτη και το λαιμό, προκαλούν μόλυνση και ανοίγουν δρόμο στα μικρόβια» λέει ο Δημήτρης Δράκος.

· Το κάπνισμα σας αποδυναμώνει μπροστά στα βακτήρια και στους ιούς. Πράγματι, το κάπνισμα προκαλεί βλάβες στη ρινική και αναπνευστική οδό, οι οποίες αποτελούν φυσικές ασπίδες προστασίας του οργανισμού. Γι’ αυτόν το λόγο οι καπνιστές έχουν την τάση να αρρωσταίνουν συχνότερα και χειρότερα από τους μη καπνιστές. Σημειώστε ότι ακόμα και στους παθητικούς καπνιστές η άμυνα του οργανισμού είναι ασθενής.

· Το στρες, η έλλειψη ύπνου και η ελλιπής διατροφή βοηθούν στην επιδρομή των ιών στον οργανισμό. Το άγχος και η κούραση μειώνουν την αντίσταση στις μολύνσεις και αυξάνουν την ένταση της αρρώστιας που ενδεχομένως να περνάτε. Όμως υπάρχει κάτι που πιθανόν δεν γνωρίζετε: «Όταν διανύετε μια μικρή περίοδο έντονου στρες, το σώμα σας εκκρίνει μεγάλες δόσεις αδρεναλίνης που σας κρατούν σε εγρήγορση. Τη στιγμή που αυτό το φυσικό διεγερτικό πάψει να υπάρχει έρχεται η κατάρρευση» εξηγεί ο Δημήτρης Δρακος. Αν όμως βρίσκεστε σε μια κατάσταση χρόνιου στρες, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι είστε καθημερινά υποψήφιοι σε ιώσεις, αφού οι διαρκώς ανεβασμένες ορμόνες του στρες πλέον περιορίζουν την ανοσοποιητική λειτουργία και επιβραδύνουν τη δράση των κυττάρων όσον αφορά την αναχαίτιση των ιών-εισβολέων. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Carnegie Melon στην Αμερική, σύμφωνα με την οποία άτομα τα οποία εκτίθενται σε χρόνια στρες –όπως αυτό που προέρχεται από ενδοοικογενειακές διαμάχες ή ανεργία- αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να υποκύψουν σε γρίπη.
faysbook.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ