2013-11-01 10:38:05
Φωτογραφία για Προσωρινή σύνταξη στο 95% της κατώτατης, σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 5 Νοεμβρίου το σχέδιο νόμου
Στον «πάγο» της διαβούλευσης του opengov.gr θα παραμείνει μέχρι και την προσεχή Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που προκάλεσε... δυσανάλογη αγωνία και θόρυβο σε σχέση με το περιεχόμενο των μόλις 16 άρθρων του, με τα οποία διευθετούνται εκκρεμότητες διαχειριστικής φύσης.

Με το σχέδιο νόμου του οποίου προηγήθηκε, από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ήδη από την περασμένη Κυριακή, η αναγγελία κατάθεσης στη Βουλή -χωρίς να έχει γίνει η απαιτούμενη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- επιχειρείται όχι μόνο να κλείσουν ορισμένες τυπικές και αυτονόητες εκκρεμότητες, αλλά να διευκολυνθεί και η διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία αμφισβητεί την ικανότητα του υπουργείου Εργασίας να διασφαλίσει, χωρίς περικοπές συντάξεων, την είσπραξη ακόμη κι αυτών των 500 εκατ. ευρώ για τα οποία ο κ. Βρούτσης προσπαθεί να πείσει ότι θα τα αναζητήσει με αποτελεσματικότητα από την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.


Το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:

• Θεσπίζεται προσωρινή σύνταξη στο 95% της κατώτατης.

• Στους αγρότες δίδεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 62ο έτος με 40ετία, εφόσον καταβάλλουν εισφορές (δεδομένου του χρόνου έναρξη εισφοράς για τον ΟΓΑ η δυνατότητα αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει πριν από το 2028).

• Χορηγείται ΑΜΚΑ με τη χορήγηση πιστοποιητικού γέννησης.

• Δίδεται η δυνατότητα ρύθμισης των δανείων που έχουν οι δικαιούχοι του πρώην ΟΕΚ καθώς και επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης έως και 10 έτη.

• Ενοποιείται ο τρόπος δήλωσης και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών με την υποχρεωτική ένταξη και των κρατήσεων της επικουρικής σύνταξης στην υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ).

• Θεσπίζονται πρόστιμα για τη μη δήλωση εργαζομένου στην ΑΠΔ όταν έχει ήδη δηλωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

• Καθιερώνεται υποχρεωτικά ως τυπική ελεγκτική διαδικασία ο έγκαιρος έλεγχος των δηλωθεισών και καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών. Υπάλληλοι που δεν συμμορφώνονται με τους νέους όρους και το χρονοδιάγραμμα της νέας ελεγκτικής διαδικασίας κινδυνεύουν με φυλάκιση 2 ετών (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα).

• Κλείνουν οι εκκρεμότητες περί διαδοχικής επικουρικής σύνταξης για τους ασφαλισμένους σε φορείς επικούρησης που εξαιρέθηκαν από το ΕΤΕΑ και μετατράπηκαν σε ΝΠΙΔ.

• Ενοποιούνται από την 1.12.2013 τα ποσοστά εισφορών και ασφαλιστέων αποδοχών στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (3% για τον ασφαλισμένο, 3% για τον εργοδότη). Το ποσό εισφοράς των αυτοαπασχολουμένων που είναι ήδη ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑ υπολογίζεται σε ποσοστό 6% επί της κατηγορίας στην οποία καταβάλλονται εισφορές στον αντίστοιχο φορέα κύριας σύνταξης.

• Επεκτείνεται το εργόσημο και στο προσωπικό των ΠΑΕ, ΚΑΕ και λοιπών νομικών προσώπων ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού αποκλειστικά και μόνο κατά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων.

• Θέσπιση αφορολογήτου ακατάσχετου των εκπαιδευτικών επιδομάτων για ανέργους.

• Η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας υποχρεούται να αποστέλλει στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) όλα τα επιδόματα που χορηγεί για να καταχωρισθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα ΗΛΙΟΣ.

Καθημερινή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ