2013-11-01 13:46:06
Φωτογραφία για Ρέθυμνο: Αποφασισμένοι να «πολεμήσουν» οι συνταξιούχοι της Κρήτης
Ηχηρό μήνυμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής έστειλαν οι συνταξιούχοι της Κρήτης, που συναντήθηκαν χθες στο Ρέθυμνο και διαδήλωσαν με παλμό στους δρόμους της πόλης.

Οι συνταξιούχοι του νησιού συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, όπου διατράνωσαν την πεποίθησή τους να παραμείνουν σταθερά παρόντες στον αγώνα τους ενάντια στα μέτρα που τους οδηγούν στην εξαθλίωση.

«Έχουμε υποχρέωση να σηκωθούμε από τους καναπέδες και όλοι μαζί να βροντοφωνάξουμε για τα δίκαια αιτήματά μας, προκειμένου να σταματήσει η κυβερνητική πολιτική που μας έχει οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση», σημείωσαν με έμφαση οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων.

Μαθημένοι στους αγώνες και έχοντας ο καθένας στην πλάτη του δεκάδες χρόνια σκληρής δουλειάς, έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα, ζητώντας -όχι απλά λύσεις στα αιτήματά τους- αλλά να μπει φρένο εδώ και τώρα στο ψαλίδισμα των ελάχιστων πλέον απολαβών τους. Μάλιστα υποστηρίζουν πως η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η οικονομική επιβάρυνση σε εξετάσεις και φάρμακα, αλλά και η αυξανόμενη φορολόγησή τους, έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στα νοικοκυριά τους.


«Η κυβέρνηση προγραμματίζει κι άλλες περικοπές των συντάξεων, υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, γι’ αυτό επειδή ο αγώνας είναι μονόδρομος, ο ξεσηκωμός επιβάλλεται να μην περάσουν αυτά τα οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου, Λευτέρης Κοτσαρίδης, ενώ ο συνάδελφος του από το Ηράκλειο, Ανδρέας Κριαράς πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση με την αντιλαϊκή της πολιτική και τα μέτρα που πάει να περάσει φέρνει τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τις οικογένειες σε απόγνωση. Εμείς λέμε ως εδώ, δεν πάει άλλο. Θα μας έχουν συνέχεια μπροστά τους».

Ο πρόεδρος των συνταξιούχων του Λασιθίου, Γιώργος Πάγκαλος, τόνισε πως «η κατάσταση καθημερινά πάει από το κακό στο χειρότερο. Είμαστε αποφασισμένοι, δεν φοβόμαστε τίποτα. Απαιτούμε να μας δώσουν τα χρήματα μας, δεν ζητάμε ελεημοσύνη από κανέναν. Έχουμε πληρώσει τα χρήματα επί πολλά χρόνια. Καλούμε όλους τους συνταξιούχους της Κρήτης την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις».

«Μας τα γκρέμισαν όλα όσα χτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια και τώρα οι συνταξιούχοι βγαίνουμε στους δρόμους για να ζητήσουμε τα αυτονόητα», είπε ο κ. Ηρακλής Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Χανίων.

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Αποστολάκης, πρόεδρος συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ρεθύμνου πρόσθεσε: «Το καλύτερο δόλωμα της κυβέρνησης είναι οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί. Ό,τι χρειαστούν, το παίρνουν από εμάς. Μας έκοψαν τα δώρα, πληρώνουμε 25% συμμετοχή στη συμμετοχή, για να εισαχθούμε στα νοσοκομεία θα πληρώνουμε 25 ευρώ, θα πληρώνουμε ένα ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων. Αυτή είναι η κατάσταση, την οποία δεν μπορούμε άλλο να ανεχτούμε».

«Όσο βαθαίνει η κρίση στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, τόσο δεν αφήνουν τίποτα. Δεν τους ενδιαφέρει αν πεθάνουν οι άνθρωποι από πόλεμο ή από την πείνα. Σήμερα θα πεθάνουν οι πολίτες από την πείνα, αλλά δεν τους ενδιαφέρει», είπε το μέλος του συμβουλίου των συνταξιούχων του ΙΚΑ Ρεθύμνου, Αντώνης Ουρανός.

«Χαριστική βολή για τους συνταξιούχους οι περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση»

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των συνταξιούχων εξέφρασε με χαιρετισμό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

«Οι συνταξιούχοι έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τα μνημονιακά μέτρα δραστικής περικοπής των συντάξεων και σταδιακής κατεδάφισης της δημόσιας περίθαλψης και του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας. Καθημερινά βιώνουν τη λεηλασία των πενιχρών εισοδημάτων τους, την ανεργία και τη φτωχοποίηση των παιδιών τους, την έλλειψη εργασιακής προοπτικής και την επιστημονική μετανάστευση των εγγονών τους. Και όλα αυτά την ώρα που διαιωνίζεται η ευνοιοκρατία, η συναλλαγή με συμφέροντα, η φορολογική ασυλία των εχόντων και η συγκέντρωση του παραγόμενου πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια. Μετά τη λεηλασία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων με το PSI, μετά τις συνταξιοκτόνες συνέπειες του Μνημονίου (ανεργία, ανασφάλιστη εργασία, μείωση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών) που στερούν από τα Ταμεία μας 6 δισ. ευρώ τον χρόνο, έρχεται τώρα η οριστική κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ μέχρι το 2015, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση με βάση τον ψηφισμένο από την κυβέρνηση νόμο 4052/2012.

Την κοινωνικά ανάλγητη επίθεση κατά των απόμαχων της δουλειάς, συμπληρώνουν η συνεχής οικονομική επιβάρυνση τους για να έχουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάζονται, η αυξημένη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων, των εξετάσεων και της νοσηλείας, η υποβάθμιση του ΕΣΥ και οι τραγικές ελλείψεις γιατρών στις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ, η καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των αιτήσεων για σύνταξη λόγω υποστελέχωσης των ασφαλιστικών ταμείων και οι περικοπές στην κοινωνική πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους συλλογικούς αγώνες των συνταξιούχων για τα βασικά κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα , για την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου, της κοινωνικής συνοχής, της αξιοπρέπειας και της Δημοκρατίας στη χώρα.

Καλή δύναμη και αγωνιστική συνέχεια μέχρι την ανατροπή της μνημονιακής βαρβαρότητας».
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ