2013-11-01 21:51:05
Φωτογραφία για Οργισμένοι οι φιλόζωοι με νέα έρευνα που δείχνει τα ζώα να μην έχουν αισθήματα
Οι δύο πιο ακραίες επιστημονικές έρευνες στην Ιστορία, που αφορούν τα συναισθήματα των σκύλων προς τα αφεντικά τους, παρουσιάστηκαν με διαφορά 15 ημερών. Η πρώτη υποστηρίζει ότι είτε από άνθρωπο, είτε από ρομπότ, το σκυλί θέλει το φαγητό και τα χάδια του. Η δεύτερη υποστηρίζει ότι οι σκύλοι έχουν ανθρώπινα συναισθήματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, στην πρώτη έρευνα, φάνηκε ότι τα τετράποδα που ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης έχουν μακριά από τον άνθρωπο θα τον θυσίαζαν για χάρη της... τεχνητής νοημοσύνη, στην περίπτωση που αυτή θα μπορούσε να τους προσφέρει μια λιχουδιά.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Animal Cognition» τα σκυλιά μπορούν να έχουν εξαιρετική συνεργασία με ειδικά προγραμματισμένα ρομπότ, όταν αυτά φέρονται σαν άνθρωποι.

Συγκεκριμένα έγιναν δύο φάσεις έρευνας ανάμεσα στους τετράποδους φίλους μας και τα ρομπότ:


Η πρώτη – χωρίς επιτυχία – το ρομπότ είχε προγραμματιστεί ώστε να μη θυμίζει σε τίποτα άνθρωπο. Προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον σκύλο με ένα «μπιπ» - άγνωστο ήχο για τον σκύλο.

Στη δεύτερη όμως – η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία – το ρομπότ έδειχνε ένα ανθρώπινο πρόσωπο, είχε ανθρώπινη συμπεριφορά και φώναζε το όνομα του σκύλου με ανθρώπινη φωνή. Εκεί ο σκύλος μπορούσε να συνεννοηθεί με το ρομπότ, ενώ τους φέρονταν σαν έναν φίλο του αφεντικού τους. Του μύριζε τα χέρια και τον κοίταζε στο πρόσωπο.

Βέβαια πολλές φορές έχει σημειωθεί η περίπτωση και οι άνθρωποι να προτιμούν ρομπότ, παρά σκύλους ή γάτες.

Μια άλλη έρευνα όμως των ειδικών του πανεπιστημίου Εμορι στην Ατλάντα ξεκαθαρίζει:

«Είναι άνθρωποι» , βλέποντας πολλές ομοιότητες με τις δομές του ανθρώπινου εγκεφάλου και πρώτο και καλύτερο το συναίσθημα. Η χαρτογράφηση των εγκεφάλων του σκύλου έδειξε ότι όταν τα σκυλιά έχουν συναισθηματικές μεταβολές υπάρχει δραστηριότητα στον κέρκοφο πυρήνα του εγκεφάλου τους. Για παράδειγμα, η δραστηριότητα στον κέρκοφο πυρήνα του εγκεφάλου του σκύλου – αλλά και του ανθρώπου – αυξάνεται τη στιγμή που βλέπει ή μυρίζει το αφεντικό του ή κάποιο άλλο αγαπημένο του πρόσωπο.
vivanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ