2012-04-12 08:30:07
Φωτογραφία για Υποβρύχια και TOR –M1 έκαψαν τον Άκη
Σε ενοχοποιητικά στοιχεία από δυο δικογραφίες – η πρώτη για τα γερμανικά υποβρύχια που είχε φτάσει και στη Βουλή και η δεύτερη για τα ρωσικά αντιαεροπορικά TOR –M1 – στηρίζεται η ποινική δίωξη για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία που ασκήθηκε σε βάρος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου και τον φέρνει αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο προφυλάκισής του!

Ο κ. Τσοχατζόπουλος που συνελήφθη το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, οδηγείται την ερχόμενη Δευτέρα στον ανακριτή, Γαβριήλ Μάλη, προκειμένου να απολογηθεί για την κακουργηματική κατηγορία που αντιμετωπίζει. Μέχρι τότε θα βρίσκεται κρατούμενος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ενώ από το γραφείο του ανακριτή θα αρχίσουν να περνούν ενδεχομένως από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, ο Νίκος Ζήγρας που φέρεται να είναι και συγγενής του πρώην υπουργού αλλά και η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια του κ. Τσοχατζόπουλου.


Και οι τρεις κατηγορούνται για συνέργεια σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και έχουν συλληφθεί σε εκτέλεση εντάλματος που εκδόθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Συνολικά, εκδόθηκαν πέντε εντάλματα σύλληψης, τα πρόσωπα ωστόσο που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την υπόθεση είναι περισσότερα από δέκα. Ανάμεσά τους είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη αλλά και η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου. Σε βάρος τους πάντως δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής τους.

Τη «βάση» της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του πρώην υπουργού, αποτέλεσε η προκαταρτική εξέταση που διενεργήθηκε με εντολή της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κυρίας Ελένης Ράϊκου για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του Α. Τσοχατζόπουλου «κινητών και ακινήτων» και τον τρόπο απόκτησής τους. Την έρευνα διενήργησαν οι εισαγγελείς Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου ενώ η δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού και των υπολοίπων συγκατηγορουμένων του ασκήθηκε πριν από περίπου 15 ημέρες και έχει ως βάση το αδίκημα της δωροδοκίας!

Η έρευνα διενεργήθηκε σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ που ήλεγξε ην κίνηση λογαριασμών του πρώην υπουργού μέσω off shore εταιρειών. Βασικό ζητούμενο των ερευνών ήταν το πώς αποκτήθηκε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού «κινητών και ακινήτων» και αν αυτά μπορούν να δικαιολογηθούν.

«Γιατί τώρα;»

Κάνοντας χρήση διατάξεων του νόμου 4022/2011 που προβλέπει ταχεία εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς πολιτικών προσώπων ή κρατικών υπαλλήλων, οι εισαγγελικές αρχές θεώρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ύποπτο φυγής τον πρώην υπουργό αλλά και τους υπόλοιπους τέσσερις συγκατηγορούμενους του. Και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που προχώρησαν στην έκδοση των ενταλμάτων για την σύλληψή τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η δίωξη για το «ξέπλυμα» σε βάρος του πρώην υπουργού και σε βάρος των άλλων δέκα και πλέον προσώπων είχε ασκηθεί πριν από περίπου δυο εβδομάδες, αλλά το ένταλμα εκδόθηκαν μόλις την Μεγάλη Τετάρτη. Επ’ αυτού’ του εισαγγελικές πηγές απαντούν, κατά πληροφορίες, ότι πρώην υπουργός είναι ύποπτος φυγής και για αυτό προχώρησαν στην έκδοση του εντάλματος. Αναφέρουν ακόμη πως χρειάστηκε χρόνος προκειμένου να μελετηθεί εξονυχιστικά η ογκωδέστατη δικογραφία που απαριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες και περιλαμβάνει στοιχεία και από τις γερμανικές αρχές που έφτασαν στα χέρια των ελλήνων εισαγγελέων μέσω δικαστικής συνδρομής. Βάση όλων αυτών των δεδομένων αξιολόγησαν την υπόθεση ως πολύ σοβαρή και τα στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν αφενός «ξέπλυμα» και αφετέρου να στηρίξουν την έκδοση των ενταλμάτων την ημέρα που θα ανακοινώνονταν και επισήμως η ημερομηνία των εκλογών, λίγο πριν το Πάσχα.

Ωστόσο, στον πρώην υπουργό έχει επιβληθεί ήδη ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για την υπόθεση της δήλωσης «πόθεν έσχες» του έτους 2010 (χρήση 2009) που κρίθηκε ανειλικρινής (πλημμέλημα). Για την υπόθεση αυτή – που δεν σχετίζεται με την σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου και την δίωξη σε βάρος του για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος - ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την παραπομπή του σε δίκη αλλά και τη διατήρηση και των άλλων δυο περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί, δηλαδή την εγγυοδοσία ύψους 150 χιλιάδων ευρώ και τη δέσμευση του πολυτελούς ακινήτου του στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Ήρθε χαμογελαστός, έφυγε καταβεβλημένος

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος που σε δήλωσή του κάνει λόγο για «σκευωρία» πέρασε την πύλη της πρώην σχολής Ευελπίδων αργά το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης και αφού είχε παραμείνει για περισσότερες από τέσσερις ώρες στον 13ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου οι αστυνομικοί του πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες. Προσερχόμενος στο κτίριο της εισαγγελίας έδειχνε σίγουρος και ψύχραιμος, δεν φορούσε χειροπέδες και συνοδεύονταν από άντρες της αντιτρομοκρατικής. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο ανακριτικό γραφείο όπου παρέμεινε για περίπου μια ώρα. Κατά την έξοδό του, όμως, από το γραφείο του ανακριτή ήταν εμφανώς καταβεβλημένος ενώ δεν θέλησε να προβεί σε κάποια δήλωση. Μέχρι να απολογηθεί ο Α. Τσοχατζόπουλος θα κρατείται στην ΓΑΔΑ, ενώ προθεσμία αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν από τον ανακριτή και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του που συνελήφθησαν βάση των ενταλμάτων που εκδόθηκαν σε βάρος τους.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ