2013-11-07 22:50:10
Φωτογραφία για Επτά γυναίκες γράφουν πως βλέπουν τις έξτρα εκπτώσεις και τις έξτρα Κυριακές
Ποτέ την Κυριακή, είπε η Ιωάννα, κάθε Κυριακή λέει η Έλενα, περισσότερα χρήματα θα ήθελε η Δέσποινα... Και ήταν μόνο η πρώτη Κυριακή που άνοιξαν τα μαγαζιά.

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου τα μαγαζιά (όχι όλα) άνοιξαν και μάλιστα είχαν εκπτώσεις. Οι υπάλληληλοι ζορίστηκαν, οι συνδικαλιστές βγήκαν στους δρόμους, οι εμπορικοί σύλλογοι διχάζονται, κάποιοι πήγαν στην εξοχή, όπως κάθε Κυριακή, κάποιοι άλλοι (πάρα πολλοί) βγήκαν να χαζέψουν στα μαγαζιά, κάποιοι άλλοι ψώνισαν κιόλας.

Οι εργαζόμενες στο Cosmo.gr, γράφουν πώς τους φάνηκε η πρώτη Κυριακή με ανοικτά τα μαγαζιά, για τις έξτρα εκπτώσεις και τις έξτρα Κυριακές. Σε κάποιες άρεσε, σε άλλες όχι. Χρήματα δεν υπάρχουν, αυτό είναι το μόνο, στο οποίο συμφωνούν.

Το ταμείο είναι μείον Δευτέρες, Τρίτες, Τετάρτες … και Κυριακές

λέει η Νίκη Ρωμανού

Γυναίκες είμαστε, υπάρχει περίπτωση να μην υπερθεματίσουμε για τις έξτρα προσφορές; Προφανώς και σου κάνει κάτι, ένα κλικ, όταν ξέρεις ότι για μια Χ περίοδο τα μαγαζιά κατεβάζουν τις τιμές
. Το θέμα είναι ότι κάποτε η πληροφορία των προσφορών κλείδωνε στο μυαλό σου, ενώ σήμερα τη φιλτράρεις από εδώ τη φιλτράρεις από εκεί και στο τέλος είναι πολύ πιθανό να μην τσεκάρεις καν τις βιτρίνες. Ο λόγος; Ο αυτονόητος. Το ταμείο είναι μείον. Αφήνοντας στην άκρη το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων που εγείρεται, αφού το ταμείο κάνει κουμάντο όλες τις μέρες, είτε μας αρέσει είτε όχι, γιατί να κάνει την εξαίρεση την Κυριακή;

Εκπτώσεις; Ναι; Που;

αναρωτιέται η Ιωάννα Μαμάη

Και εκεί που έλεγα πότε θα έρθουν οι εκπτώσεις, ανακοινώνεται ότι θα γίνουν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Πάω, που λες, την Παρασκευή να ψωνίσω με την ελπίδα ότι θα βρω σε χαμηλότερη τιμή ένα πολύ ωραίο δερμάτινο σορτσάκι σε αθλητική γραμμή. Αμ δε! "Σε συγκεκριμένα ρούχα έχουμε εκπτώσεις", μου είπε με ύφος η πωλήτρια. Και σκέφτηκα ότι απλά θα έτυχε. Αλλά δεν έτυχε. Έτσι ήταν παντού. Ό,τι ρούχο που δεν πουλιόταν του είχαν βάλει έκπτωση. Στα υπόλοιπα, τίποτα. Ποιο το νόημα λοιπόν; Και ας πάω στις extra Κυριακές. Δε συμφωνώ με αυτό. Όποιος θέλει να αγοράσει κάτι, αργά ή γρήγορα θα το κάνει. Είναι θέμα θέλησης και αναγκών του καταναλωτή, οπότε το να ανοίγουν τα μαγαζιά και τις Κυριακές είναι τελείως άστοχο. Και εξαντλητικό για όσους εργάζονται.

Such a perfect day, που θα 'λεγε και ο συγχωρέμενος ο Lou

υποστηρίζει η Νίκη Χάγια

Γενικά έχω πάψει να παθαίνω πατατράκ με τα ψώνια εδώ περίπου και δύο χρόνια. Πες γιατί μεγάλωσα, πες γιατί γενικά πάντα βαριόμουν να μπαινοβγαίνω στα μαγαζιά, πες γιατί δεν μου άρεσαν αυτά που έβλεπα στην ελληνική αγορά και έτσι προτιμούσα να κάνω τις αγορές μου online. Οπότε για μένα οι εκπτώσεις δεν αποτελούν και πανηγύρι. Ωστόσο, αυτό που είδα αυτή την πρώτη Κυριακή στο κέντρο της πόλης μου άρεσε πολύ. Δεν θα μιλήσω για τις εκπτώσεις, αλλά για την ατμόσφαιρα. Κόσμος στους δρόμους, στα καταστήματα να γίνεται φασούλα, κίνηση, χαμούλης. Εντάξει, δεν ήμουν και στην ταμειακή μηχανή των μαγαζιών να δω τι τζίρο έκαναν, αλλά η εικόνα έδειχνε αισιόδοξη. Μοιάζαμε με ευρωπαϊκή πόλη βρε αδερφέ και η Αθήνα έδειχνε να έχει αυτό το χρώμα του ζωντανού οργανισμού. Το όλο κλίμα με συνεπήρε τόσο πολύ, που ακόμα και εγώ ψώνισα.

Η Κυριακή δεν είναι φτιαγμένη για ψώνια

διαφωνεί η Ιωάννα Παχούλη

Έξι μέρες έχουμε στη διάθεσή μας για να σαρώσουμε παντός είδους μαγαζί, ποιος είπε ότι έχουμε ανάγκη και την έβδομη; Επηρεασμένη από το μέγα ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων, το οποίο, κατά τη γνώμη μου είναι ποιο σημαντικό από το αν θα ψωνίσω ένα μπλουζάκι με (μικρή) έκπτωση, η Κυριακή με βρήκε μακριά από τα μαγαζιά. Σίγουρα είναι κάτι το διαφορετικό, σίγουρα δίνει τη δυνατότητα να ψωνίζει και ο κόσμος που δεν (πολυ)προλαβαίνει τις καθημερινές, αλλά ας σκεφτούμε λίγο, εμείς "οι εκτός" του επαγγέλματος και το πώς θα το βλέπαμε όλο αυτό αν η υποθετική μικρή επιχείρησή μας, βρισκόταν δίπλα από ένα τεράστιο πολυκατάστημα, ανοιχτό και την πολύτιμή μας Κυριακή.

Τι του λείπει του ψωριάρη

φωνάζει η Δέσποινα Δημά

Ας ξεκινήσω από τις Κυριακές για να δικαιολογήσω και τον τίτλο. (Ότι) δηλαδή έχουμε τόσα λεφτά που δεν ξέρουμε πότε να πάμε στα μαγαζιά να ψωνίσουμε γιατί δουλεύουμε εντός της εβδομάδας και οι Κυριακές ήρθαν σαν μάννα εξ' ουρανού. Το άδειο πορτοφόλι είναι σαν τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, πάντα εκεί. Τι σημασία έχει αν θα πάω Πέμπτη ή Κυριακή; Αν δεν έχω Πέμπτη δε θα έχω και Κυριακή μιλά η νομοτέλεια. Έχει και εκπτώσεις σου λέει. Δέκα ολόκληρες ημέρες. Ευκαιρία να βγάλουν τα παλιά κομμάτια. Πας στα μαγαζιά γλυκαίνεσαι από τις νέες collection και στο τέλος σου λένε: "Αααα αυτά δεν είναι εκπτωσιακά. Οι προσφορές είναι στον επάνω όροφο, πίσω από τον αριστερό διάδρομο, δίπλα στην πόρτα που λέει Stuff Only". Πας για τα φτηνά και καταλήγεις να έχεις ξοδέψει μία περιουσία. Απάτη οι εκπτώσεις αγαπητές μου. Απάτη.

Ανοικτά την Κυριακή, που ο μπαμπάς κάνει babysitting

λέει η Έλενα Μπουζαλά

Δεν πιστεύω να είστε από την εξαίρεση γυναίκες που ευχαριστιέστε τα ψώνια την ίδια ώρα που το παιδί σας τα βαριέται οικτρά; Ένα λεπτό αγάπη μου να τσεκάρω αυτό το μπλουζάκι. Σας τραβάει από το δικό σας και θέλει μπαλόνι ή να πάει στον παιδότοπο που το είχατε πάει την άλλη φορά. Αυτή είναι η σκηνή. Θέλω να πω, ότι εγώ την Κυριακή που ήταν ανοικτά τα μαγαζιά, άφησα τον γιο μου στον μπαμπά και βγήκα μια βόλτα. Δεν πήρα τίποτα σπουδαίο, ούτε και είχα πολλά λεφτά. Έκανα μια βόλτα, χάζεψα τις βιτρίνες, τι κυκλοφορεί στα μαγαζιά, ήπια ένα καφεδάκι, περπάτησα, δεν ήταν άδειοι οι δρόμοι. Ωραία ήταν. Στη δουλειά μας, οι δημοσιογράφοι, όπως ίσως θα ξέρετε, δεν έχουμε μάθει να μην δουλεύουμε τα Σαββατοκύριακα. Εξαίρεση είναι, να μην δουλεύουμε. Εμείς δηλαδή είμαστε υπεράνθρωποι; Ούτε ρεπό παίρνω πάντα, ούτε παραπάνω χρήματα. 7 Κυριακές το χρόνο είναι μόνο, μήπως το παρακάναμε θέμα;

Γιατί δεν το δοκιμάζουμε να δούμε πως πάει;

προτείνει η Εύη Χουρσανίδη

Το ξέρω ότι όλοι θα πέσουν να με φάνε, αν μπω σε διαδικασία να συγκρίνω την Ελλάδα με το εξωτερικό, αλλά δεν μπορεί και να μην περάσει από το μυαλό μου πώς κάτι που έξω είναι δεδομένο (μάλιστα εκεί είναι ανοιχτά κάθε Κυριακή, χωρίς καμία εξάιρεση), εδώ θεωρείται τόσο εξωπραγματικό. Σίγουρα ο νόμος θα πρέπει να προστατεύει πάνω από όλα τους εργαζομένους και να εφαρμοστεί με παραλλαγές και τροποποιήσεις (ανάλογα με το μέγεθος των καταστημάτων, την τοποθεσία τους κλπ), μπορεί όμως όντως με το να γίνουν οι 7 (προβλεπόμενες από τον νόμο) Κυριακές 10 -όπως πρότειναν οι φορείς στη Θεσσαλονίκη πχ- να διαπιστωθεί σημαντική αλλαγή στην κατανάλωση και να βγουν όλοι κερδισμένοι. Αν δεν το επιχειρήσουμε, έστω πιλοτικά, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Όσο για τις εκπτώσεις και τις προσφορές, δεν θα είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι (γιατί δεν έχουμε την οικονομική άνεση που είχαμε παλιότερα), αλλά έχω μια αίσθηση πως όποιος έχει όρεξη να ψάξει, βρίσκει.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ