2013-11-08 14:27:05
Φωτογραφία για Βία και Πολιτεία
της Ειρήνης Τσιουμάνη

H πολυδιατυπωμένη φράση «η βία γεννά βία» όπως κι αν προφέρεται, τη μία με ταπεινότητα και την άλλη με στόμφο, φαίνεται να είναι πια αδύναμη να συναινέσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κανείς δε μπορεί να διαφωνήσει πως ο φόνος των παιδιών της Χρυσής Αυγής είναι το ίδιο καταδικαστέος από την κοινή γνώμη με εκείνου του Π. Φύσσα. Ίσως να είναι λογικό ή και εντελώς παράλογο να γίνεται λόγος από μερικούς πως παρακολουθούμε τη γέννηση μιας βεντέτας και πως τα αντίποινα των αντιποίνων δε θα αργήσουν να προκληθούν.

Οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες στην αρχή τουλάχιστον, κράτησαν χαμηλό προφίλ κάτι που θα έπρεπε να κάνουν και παλιότερα. Οι δημοσιογράφοι από την άλλη ενώ στην αρχή έμοιαζαν μουδιασμένοι όπως κι όλη η χώρα άλλωστε, εν συνεχεία δε δίστασαν να δημοσιεύσουν το βίντεο με τη στιγμή της δολοφονίας μη σεβόμενοι και μη σκεπτόμενοι τους ανθρώπους που θρηνούν για αυτά τα παιδιά
. Προφανώς και θα υπάρξουν αντιδράσεις προς τους κατακριτές αυτής της ενέργειας καθώς βασικό αντεπιχείρημα αποτελεί πως η ωμή βία είναι πια φαινόμενο συνηθισμένο να προβάλλεται στην τηλεόραση. Είναι σαφές πως το ίδιο το γεγονός είναι αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί και να μας προβληματίζει κι όχι ένα δημοσιευμένο ντοκουμέντο. Παρ’ όλα αυτά αποδεικνύεται έτσι πως η έλλειψη σεβασμού προς τον πόνο του συνανθρώπου εν δυνάμει αποτελεί κάλλιστα μία μορφή βίας.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα μια αχτίδα ελπίδας φάνηκε στη χώρα που γέννησε και υποστηρίζει τη Δημοκρατία. Η στιγμή που όλοι αναμέναμε καθώς και η δήλωση που περίμενε ο κάθε Έλληνας πολίτης ήρθε δια στόματος Πρωθυπουργού: Δωρεάν ασύρματο ίντερνετ για όλους! Ανατριχιαστικό και ταυτόχρονα ελπιδοφόρο.

Θέλω να πιστεύω πως όποιος σκαρφίστηκε τη συγκεκριμένη ιδέα θα γνωρίζει τις τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος ή τέλοσπαντων τα υπόλοιπα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τους Παροχείς Υπηρεσιών Ίντερνετ (ISP) ή κοινώς από τις εταιρίες που πληρώνουμε για μια σύνδεση στο διαδίκτυο κι αν η Πολιτεία είναι σε θέση, συν τοις άλλοις, να τα αντιμετωπίσει.

Εν τέλει αξίζει να παραδεχτούμε πως πρέπει να είναι διαχρονική αυτή η τάση της χώρας να βρίσκει διεξόδους προς την πρόοδο ενώ ισορροπεί σε σκουριασμένα θεμέλια. Σαφώς η πορεία προς την ανάπτυξη αποτελεί το μείζον ζήτημα ωστόσο για να παραμείνει κανείς σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο προόδου θα πρέπει να έχει βρει και αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του κι όχι να σταθεί στο πρόσκαιρο κλάδεμα.

trionymo.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ