2013-11-23 00:42:05
Φωτογραφία για Η ζωγραφική ως λύτρωση
της Κορίνας Καφετζοπούλου

Αν και ζωγραφίζει μαζί με την αδερφή της, τη Γιούλη από πολύ μικρή, τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να κάνει την πρώτη ατομική της έκθεση, η οποία μέχρι το Σάββατο 24 Νοεμβρίου θα φιλοξενείται στην πύλη του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται κάτω από την πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο.

Γιάννα Κολινιάτη ζωγραφική έκθεση πύλη Αγίου Γεωργίου πίνακες έργα

Τί περίεργο! Σε μια αναλαμπή, η Γιάννα Κολινιάτη αποφάσισε πρώτα να κλείσει την αίθουσα και ύστερα να πιάσει τα πινέλα και τα μολύβια της.

Μόνο που αυτή η έκθεση με τα 57 έργα ήταν κάτι διαφορετικό - όχι τόσο ως προς τη ζωγραφική αλλά ως προς τη θεματολογία καθώς θα είχε ελεύθερο πεδίο δημιουργίας: μια έκθεση που δεν ήταν αφιερωμένη σε ένα πρόσωπο ή σε ένα θέμα.

Έτσι η Γιάννα άρχιζε να ζωγραφίζει - πότε με εσωτερική αναταραχή πότε με γαλήνη - διάφορα έργα πολύχρωμα, ασπρόμαυρα, ήπια ή άγρια.


«Οι γονείς μας από μικρές, εμένα και την αδερφή μου, μας είχαν φέρει σε επαφή με την τέχνη. Μας πήγαιναν στον Αζαρία Μπαχαριάν έναν ιδιαίτερα ξακουστό ζωγράφο που μας έκανε μαθήματα.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγραφίζω, μια φορά στο δημοτικό η δασκάλα με έβαλε τιμωρία εξαιτίας της ζωγραφικής, αλλά στην πορεία της ζωής, αυτή ήταν η λύτρωσή μου και η σωτηρία μου ακόμα και όταν δε ζωγράφιζα», είπε η Γιάννα.

Και αυτή η πορεία στη ζωή είχε πολλά σκαμπανεβάσματα για τη Γιάννα. Αν ήταν πίνακες ζωγραφικής, για πολλά χρόνια θα ήταν μαύροι. Και σταδιακά σε αυτό το σκούρο φόντο έχει αρχίσει να φαίνεται και πάλι το χρώμα. Για την ίδια, το πιο δυνατό της σημείο δεν είναι η ζωγραφική, όπως λέει, αλλά το σκίτσο, η γελοιογραφία, η καρικατούρα.

Γιάννα Κολινιάτη ζωγραφική έκθεση πύλη Αγίου Γεωργίου πίνακες έργα

"Σε μερικά έργα πίεσα τον εαυτό μου να ζωγραφίσει. Είχα έναν παράξενο ψυχισμό. Δεν ήθελα όμως να χάσω αυτή την ευκαιρία.

Γιάννα Κολινιάτη ζωγραφική έκθεση πύλη Αγίου Γεωργίου πίνακες έργα

Δεν ήθελα να μην έχω έτοιμα έργα. Αλλά σε ορισμένα έργα άφησα τα πινέλα. Μου άρεσε να κάνω ελιγμούς και γραμμές".

Για έναν καλλιτέχνη σημασία δεν έχει τόσο τί βλέπει ο ίδιος, αλλά τί "διαβάζει" ο κόσμος.

«Μέσα από τα έργα μου, αλήθεια δεν ξέρω τί θέλω να περάσω. Αλλά τώρα που το συζητάμε, ακόμα και αν μερικά έργα φαίνονται άγρια, εγώ ήθελα να περάσω μόνο το μήνυμα της αγάπης».

Η Γιάννα, εκτός από το σκίτσο και τη γελοιογραφία, φτιάχνει και σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Με άνοδο έκλεισε η Wall Street
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Με άνοδο έκλεισε η Wall Street
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ